dinsdag 28 januari 2014

Zelf CAJUN-KRUIDENMIX maken...


Stonden we laatst in een winkel een zakje CAJUN-KRUIDENMIX te bestuderen, zat er tot onze verbazing de beruchte E621 (ve-tsin /mononatriumglutamaat / msg) in. En dat in een zakje met DROGE KRUIDEN, waar verder niets bij zit. PUUR GEDROOGDE KRUIDEN! Dat hadden we toch niet verwacht!

Meestal vind je deze boosdoener in kant en klare producten. En natuurlijk ook wel in (droge) aanmaaksauzen en van die dozen/kits waar je in no-time een compleet gerecht inclusief  kruidige saus mee maak.

Jullie kennen deze ongenode gast vast wel. Het is onze vriend "DE SMAAKMAKER". Waar je ook kijkt, je zal hem vinden. Maar tegenwoordig dus ook in het KRUIDENREK waar KRUIDEN(-MIXEN) te vinden zijn. 

Wat ze er niet bij zetten is dat deze stof NEUROTOXISCH is! Oftewel het schade kan aanbrengen bij de impulsoverdracht tussen zenuwcellen. Maar ook dat het de impulsoverdracht tussen zenuwcellen en spiercellen ernstig kan verstoren. Kort samengevat: HET IS GIFTIG VOOR HET ZENUWSTELSEL en kan zelfs fatale gevolgen hebben voor de mens bij inname van een te hoge dosis.  

Ook kan het ENDOCRIENE SYSTEEM (hormoonstelsel) ernstig ontregeld raken. Sowieso geeft het problemen in het honger- en verzadigingscentrum. Na het eten van een product met de E621 daaraan toegevoegd krijg je over het algemeen heel snel weer een HONGERGEVOEL :-(

We legden het desbetreffende zakje snel terug :-( En bedachten ons dat we in principe al de KRUIDEN die deze MIX als samenstelling heeft thuis ook wel hebben. Dus maken wij tegenwoordig gewoon zelf CAJUN-KRUIDENMIX :-) Er zijn natuurlijk 1000 en 1 variaties te maken, maar deze variatie vinden wij het lekkerst.

CAJUN-KRUIDENMIX
-1 theelepel CAYENNEPEPER
-2 tenen KNOFLOOK (bij direct gebruik)
of 2 theelepels KNOFLOOKPOEDER (bij bewaren)
-2 theelepels OREGANO
-2 theelepels PAPRIKAPOEDER
-1 theelepel PEPER (zwart/uit de molen)
-2 theelepels PIMENT
-2 theelepels ZEEZOUT (fijn)

Met deze kostelijke MIX kun je echt zoveel doen! Denk aan het kruiden van vlees, vis, aardappels, brood enz. Binnenkort zal ik nog eens een lekker receptje hier plaatsen over een gerecht met deze CAJUN-KRUIDENMIX.

LIEFS, Suzanne & Marcel