dinsdag 18 februari 2014

de GROTE WISSELTRUC...


Lieve mensen... Vandaag de onthulling van ons NIEUWE FORNUIS :-) Hadden we eerst alleen in het VOORHUIS een klein HOUTGESTOOKT FORNUIS staan; LA NORDICA - ROSETTA. Hebben we nu in de WOONKEUKEN de grote broer gekregen; LA NORDICA - ROSA. 

In de WOONKEUKEN hadden we eerst een GEWONE HOUTKACHEL. Maar toen we eind dit jaar de afrekening kregen van de energiemaatschappij konden we daar verandering in brengen. Van het geld dat we terug kregen konden we het grotere FORNUIS kopen.

Normaal gesproken zou dit onmogelijk zijn, deze grote broer is op de Nederlandse markt namelijk dubbel zo duur. Maar bij onze Duitse buren konden we de LA NORDICA - ROSA aanschaffen voor de helft van de prijs. Dit omdat ze naast de lagere prijs ook nog eens een aantrekkelijke korting hanteerden gedurende enkele dagen. Dus konden wij het terug gekregen geld van de energiemaatschappij inzetten om nog energiezuiniger te gaan leven :-)

Wat een feest :-) Dus hebben we een TWEEDE FORNUIS in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE gekregen. Het heeft voor ons vele voordelen. De warmte kan ook nu weer dubbel en dwars gebruikt worden. Voorheen moesten beide vertrekken tijdens het koken verwarmt worden. 

De WOONKEUKEN werd warm gestookt met de HOUTKACHEL om daar het eten voor te bereiden, vervolgens moest het FORNUIS in het VOORHUIS worden opgestookt om het daar te koken. Dan had je dus twee kachels branden, en moest je heen en weer pendelen met pannen en keukengerei. Nu hoeven we alleen nog maar het vertrek te verwarmen daar waar wij ons bevinden. In beide vertrekken kan in principe eten bereidt worden. 

Al zal HET VOORHUIS vanaf nu weer meer woonkamer worden. We zullen dit KLEINE FORNUIS meer gebruiken voor het warmen van theewater en het opwarmen of afbakken van eenvoudige gerechten. Zo blijft het hier ook lekker schoon.  Kliederen doen we wel in de WOONKEUKEN :-)

De WOONKEUKEN zal nu weer echt dubbel en dwars als keuken fungeren. Nu kan ook hier naar harte lust gekokkereld worden op een HOUTGESTOOKT FORNUIS met een oven die stukken groter is dan die van het kleine zusje :-)

Kunnen jullie het nog volgen lieve mensen? Maar het is FEEST hier, want o wat zijn we reuze blij met deze (zware) nieuwe aanwinst :-) We hebben het gewichtige ding saampjes op z'n plek gekregen en aangesloten. Poeh... was wel even spannend hoor :-) Maar: "HIEP - HIEP - HOERA..." Het is gelukt :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel