vrijdag 7 februari 2014

FALAFEL uit de OVEN...


Vandaag zetten wij "KIKKERERWTEN" in de hoofdrol. WAAROM? Omdat ze heel gezond zijn! Ze zitten namelijk boordevol met eiwitten, mineralen, vezels en vitaminen. Ze behoren tot de familie van de PEULVRUCHTEN. 

Een groot voordeel van KIKKERERWTEN is dat ze heel voedzaam zijn en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Na het eten van een kleine portie KIKKERERWTEN zit je aangenaam vol en zul je niet snel een hongergevoel krijgen. Verder dragen zij een mooi steentje bij aan het gezond houden van het bloedvatenstelsel. Dat weer zijn uitwerking heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Wat wil een mens nog meer?

Al geruime tijd stond het zelf maken van FALAFEL op het verlanglijstje. Dit van oorsprong LIBANESE VEGETARISCHE GERECHT wordt meestal gefrituurd geserveerd. Toch is het ook goed mogelijk om FALAFEL in de OVEN te bereiden. En dat probeerden we hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE dan ook graag uit :-) 

Onze FALAFEL werd gemaakt in de vorm van BURGERS en geserveerd op een broodje. Natuurlijk is het ook heel goed zonder brood te eten met rauwkost.

VEGETARISCHE BURGERS: FALAFEL UIT DE OVEN :-)

NODIG:
FALAFEL/8 BURGERS/4 PERSONEN
150 gram droge kikkererwten
1 rode paprika
1 eetlepel citroensap
1 scheutje olijfolie
2 tenen  knoflook (uitgeperst)
1 eetlepel gedroogde koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel cayenne peper
zeezout naar smaak
vers gemalen zwarte peper naar smaak

EXTRA:
4 kleine uien
8 (spelt)broodjes

YOGHURTSAUS
(pap-)schaaltje 3 kwart vol met Griekse/Turkse yoghurt
1-2 tenen knoflook (geperst)
paar blaadjes verse munt 

RAUWKOST:
1 tomaat per persoon
paar schijfjes komkommer

BEREIDING:
*Week de kikkererwten een nacht van te voren voor
*Warm de oven voor op 200 graden Celsius
*Kook de gewelde kikkererwten in 30-60 minuten gaar
*Snijdt de paprika in kleine stukjes
*Doe de fijn gesneden paprika, knoflook, citroensap en olijfolie in een kleine kom
*Voeg hier de cayennepeper, komijn, koriander en kurkuma aan toe
*Pureer dit met een staafmixer tot een kruidig papje
*Voeg nu de gekookte kikkererwten toe
*Pureer het geheel tot een dikke massa
*Breng op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper
*Schep met een lepel 8 gelijke hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat
*Smeer de hoopjes voorzichtig uit tot de burgervorm
*Bak de falafel 20 minuten op 1 kant

*Snij ondertussen de uien in ringen
*Bak de uien in korte tijd glazig
*Zet de uien apart weg in een schaaltje

*Doe de yoghurt in een schaaltje
*Pers de knoflook hierboven uit en meng 
*Snij de muntblaadjes fijn en sprenkel over de yoghurt

*Draai de falafel met een spatel om na 20 minuten
*Bak de falafel op de andere zijde nogmaals 20 minuten
*Houdt goed in de gaten of de falafel niet te donker word
*De oventemperatuur kan per oven verschillend uitpakken!!!
*Direct serveren op een (spelt)broodje

OPBOUW BROODJE:
1)Snij het broodje open
2)Leg de falafel er in
3)Smeer een flinke klodder saus op de bovenkant van de falafel
4)Strooi hier wat glazig gebakken uienringen overheen
5)Serveer met plakjes tomaat en komkommer

Een overheerlijk en gezond VEGETARISCH GERECHT,
die je het gevoel geeft dat je aan het SNACKEN bent :-) Wij vonden dit gerecht het proberen meer dan waard!

LIEFS, Suzanne & Marcel