dinsdag 4 februari 2014

Gezonde PIZZABODEM...


Als wij hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE zelf een PIZZA maakten was de bodem over het algemeen gemaakt van WIT TARWEMEEL/BLOEM. Tot we ontdekten dat die WITTE TARWEBLOEM eigenlijk helemaal niet zo gezond is!

Deze meelsoort is feitelijk een vorm van een slecht verteerbare suiker. Allerminst gezond te noemen. Helaas zit deze WITTE TARWEBLOEM tegenwoordig standaard in heel veel van onze voeding verwerkt :-(

Dus was de wens gerezen om eens met een ANDERE GRONDSTOF een lekkere PIZZABODEM te maken. Als je dit gaat onderzoeken kom je in het land der recepten bijna om. Een ieder probeert dit op zijn manier zo goed mogelijk uit te dokteren. Maar een recept waar wij tevreden over konden zijn was er niet echt. Bevatte het ene recept teveel vloeibare ingrediënten en werd de bodem te slap. Bevatte het andere recept te weinig vloeibare ingrediënten en kreeg je een soort van steen-effect.

Uiteindelijk vormden we de vele internetstemmen om tot onze eigen versie. Ook is het een stuk gemakkelijker geworden om zelf een PIZZABODEM te maken. Vooral omdat het het grote kneedwerk verleden tijd is geworden :-) Wij maken de PIZZABODEM namelijk van GEMALEN AMANDELEN.

Wij kopen de GEMALEN AMANDELEN in Duitsland bij de supermarkt. Daar zijn gemalen noten een veel gebruikt artikel. Maar ook zeker een stuk goedkoper dan in de Nederlandse winkels. In Nederland kun je het beste gewoon hele amandelen kopen en ze zelf fijnmalen. Dat is goedkoper dan de gemalen versie. 

RECEPT GEZONDE PIZZABODEM
BENODIGDHEDEN / 1 BODEM
*100 gram gemalen amandelen
*2 eieren
*1 klein scheutje olijfolie
*50 gram kruiden-roomkaas
*1 teen knoflook (uitgeperst/knoflookpers)
*snufje zout

BEREIDINGSWIJZE:
-Warm de (elektrische) oven voor op 180 graden Celsius
-Spatel alle ingrediënten door elkaar tot een homogene massa
-Smeer de pap uit op een met bakpapier/folie bekleedde bakplaat
-Bak de bodem VOOR in 15-20 minuten
-Laat de bodem even wat bekoelen door hem voorzichtig op een rooster te leggen, zo kan het vocht weg
-Plaats de ietwat afgekoelde bodem weer op de bakplaat
-Beleg de bodem met lekkers (tomaten, kaas enz)
-Verhoog de temperatuur van de (elektrische) oven tot 200-210 graden Celsius
-Bak de pizza af in een klein kwartiertje (goed kijken)
-Verleng de baktijd eventueel met 5-10 minuten, dit is afhankelijk van wat je erop doet

LIEFS, Suzanne & Marcel