zondag 23 februari 2014

LINZEN- KIPPENSOEP van het HOUTGESTOOKTE snorrende FORNUIS :-)


Dit is nu echt zo'n RECEPT dat uiterst geschikt is om gemaakt te worden op het SNORRENDE FORNUIS. Door de lange suddertijd krijg je een sublieme smaak. Zo rijk en zo zacht... En ja, het is het werk meer dan waard. Het is een DIKKE MAALTIJDSOEP die goed vult en heel gezond is!

Uiteraard kun je deze heerlijke SOEP ook maken zonder FORNUIS. Houdt er dan wel rekening mee dat de energierekening er naar zal zijn. Eindeloos trekken en sudderen kost natuurlijk geld. Vandaar dat wij deze HEERLIJKE SOEP met recht een HOUTGESTOOKT-FORNUISRECEPT vinden :-)  

BENODIGDHEDEN LINZEN- KIPPENSOEP...
(VOLLE SOEPPAN)
*250 gram rode/oranje linzen
*1 kilo biologische kippenbouten
*1 dikke knolselderij van tenminste 650 gram
(wij gebruikten 675 gram knolselderij uit de vriezer/moestuin)
*6 middelgrote tomaten
(wij gebruikte een potje tomatenmerg uit de weck-voorraad/moestuin)
*6 middelgrote gele uien 
(wij hadden een stuk of 10 wat kleinere uien van de moestuin)
*2 rode paprika's
*2 x prei
(wij gebruikten prei uit de vriezer/moestuin)
*6 tenen knoflook
*2 liter water
*4 biologische kippenbouillontabletten
*3 theelepels gemalen korianderzaad
*zeezout 
*vers gemalen zwarte peper

ZO GA JE OP HET HOUTGESTOOKTE FORNUIS TE WERK...
-Steek het fornuis tijdig aan zodat deze goed warm is
-Breng tenminste 3 liter water aan de kook op het fornuis
-Neem 2 liter kokend water en doe dit in een soeppan
-Los onder voortdurend roeren de bouillonblokjes op in het kokende water
-Leg de kippenbouten in de bouillon
-Breng de bouillon + kip opnieuw aan de kook
-Laat de bouillon + kip een minuut of vijf goed doorkoken
-Schuif de pan met deksel erop naar de hoek van het fornuis
-Laat de soeppan met inhoud zo'n drie uur zacht sudderen

-Na zo'n drie uur: verwijder met een schuimspaan de kippenbouten
-Leg de bouten in een schaal en laat ze afkoelen
-Zeef de hete bouillon door een fijnmazige zeef
-Doe de gezeefde bouillon terug in de pan

-Weeg de linzen af 
(deze hoef je niet voor te weken, wel afspoelen)
-Schil de knolselderij en snij deze in stukken
-Voeg de linzen en knolselderij toe aan de bouillon
-Breng het geheel al roerend aan de kook
-Zet de pan weer op de hoek van het fornuis 
-Laat het geheel ongeveer een klein uur zacht koken

-Ontvel de tomaten
(door ze kort in kokend water te dompelen,
alvorens een kruis gezet te hebben boven en onder,  verwijder je het vel eenvoudig)
-Snij de tomaten in stukjes
-Snij de uien in ringen
-Fruit de uien kort in een beetje boter in de wokpan op het fornuis
-Pers boven de uien de knoflooktenen uit
-Voeg de dobbelsteentjes tomaat toe in de wokpan
-Voeg het gemalen korianderzaad toe
-Schep alles goed om onder zacht verwarmen

-Voeg het geheel toe aan de bouillon met linzen en knolselderij
-Maak de kooktijd van een klein uur vol
-Pureer met een staafmixer de soep tot een zijdezachte gladde massa
-Plaats de pan weer terug op de hoek van het fornuis

-Pluis ondertussen de koud geworden kippenbouten
-Pas goed op dat je geen botjes in het vlees meer hebt!
-Snij de prei in ringen
-Snij de paprika's in kleine dobbelsteentjes
-Voeg het geplozen kippenvlees, de preiringen en de paprika's toe
-Laat het geheel nog een half uur zacht koken

-Breng de soep op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper
-Haal de pan van het vuur 
-Laat de soep nog enkele uren afkoelen zonder deksel
-De soep wordt lekkerder van smaak als hij nog enige tijd staat
-Neem uit de afgekoelde soep slechts dat wat je direct wilt gaan eten
-Warm de afgepaste hoeveelheid opnieuw op en serveer
-Plaats de pan in de koelkast voor de komende dagen of doe het in bakjes in de diepvries

LIEFS, Suzanne & Marcel