donderdag 27 februari 2014

OUDERWETS VOORRAADBEHEER...


In ons KLEINE GRONINGSE HUISJE is er altijd voldoende VOORRAAD te vinden. Het allerliefst zelf opgekweekt, of beter gezegd: "wonderlijk mooi gegroeid en opgewassen door onze Hemelse Vader" :-) Door ons dan vervolgens liefdevol verzorgd, gekoesterd en dankbaar geoogst.

Zo hebben we hier liters met GEWECKTE APPELSAP staan, en niet te vergeten: "GEDROOGDE APPELS". Allen van onbespoten APPELS uit de omgeving. De meeste APPELS kwamen uit de buurman zijn boomgaard. We hebben ze hoogst persoonlijk zien ontwikkelen van een teer bloesempje tot een rijke vrucht.

Af en toe proberen we hier eens iets uit met deze OUDERWETSE VOORRAAD. Worden de planken in de VOORRAADKAST afgestoft en rijzen er lekkere plannetjes :-)  

Zodoende werd er een ouderwetse pan met HAVERMOUT gekookt in APPELSAP en opgevuld met GEDROOGDE APPELTJES en een handje vol rozijnen. Lauwwarm gegeten was het een soort van APPELTAART-BELEVING, maar dan anders :-) Het was echt smakelijk te noemen!

De verhouding van HAVERMOUT / APPELSAP was 1 GROTE MOK HAVERMOUT op 3 GROTE MOKKEN APPELSAP, een volle hand met APPELRINGEN en een klein handje rozijnen. Het geheel is aan de kook gebracht, ongeveer 2 minuten doorgekookt en vervolgens met deksel op de pan enige uren laten staan. Persoonlijk vinden wij dat het lekkerder wordt naar mate het langer staat.

Heerlijk... om zo een ouderwets gerechtje te bereiden met VOORRAAD van de PLANK :-) En de herinneringen aan de oogsttijd die dan weer boven komen drijven :-) Mmm...

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel