donderdag 20 februari 2014

ZUURKOOLSALADE...


Voor de liefhebber van ZUUR die ook nog een GEZOND MAAL wenst  hebben wij hier een eenvoudig recept :-)

Vanaf 2011 maken wij hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE zelf ZUURKOOL. Voor de geïnteresseerden onder ons: zie het blogbericht van 21-09-2011. Hier wordt beschreven hoe wij ZUURKOOL maken, helaas zijn de foto's weggevallen door het veranderen van weblog. Maar de bereidingswijze is nog wel terug te vinden.

Wie zich ook maar een beetje in ZUURKOOL verdiept komt erachter dat het enorm gezond is. ZUURKOOL is namelijk een goed middel bij maagproblemen, zowel bij een teveel aan maagzuur als bij een tekort aan maagzuur schijnt het heilzaam te kunnen uitpakken. Verder werkt het darmreinigend, het bevorderd de darmflora en algehele spijsvertering. Maar het werk ook ontgiftend en weerstandsverhogend.

Vooral het eten van RAUWE ZUURKOOL wordt aanbevolen. Op deze manier komen de vitaminen en zuren het best tot zijn recht. Tenzij je een zeer verzwakte spijsvertering hebt, dan kun je het beter even kort koken. 

Vanwege al de lovende woorden over RAUWE ZUURKOOL kwam er hier een ZUURSALADE op ons bordje die als VEGETARISCH HOOFDMAAL fungeerde. Allereerst een waarschuwing voor het geval dat je niet echt van een ZURE MAALTIJD gediend bent. Eventueel kun je de zuurgraad wat verzachten door een klein beetje natuurzuivere biologische honing toe te voegen bij de dressing. 

Sommige mensen spoelen de ZUURKOOL af om deze minder zuur te laten smaken. Maar dan verlies je helaas wel een aantal waardevolle stoffen die nu net zo gezondheidsbevorderend werken. Op zichzelf zorgt de ananas al wel voor een aangename fris zoete smaak.

* VEGETARISCH HOOFDMAAL * 
* ZUURKOOLSALADE *
* 2 PERSONEN *

BENODIGDHEDEN:
200 gram zuurkool
150 gram in blokjes gesneden verse ananas
een grote hand met walnoten
150 gram in blokjes gesneden brie
4 volle eetlepels monchou (verse roomkaas)
wat natuurzuivere biologische honing (OPTIONEEL)
1 - 2 theelepels mosterd (OPTIONEEL)

-Meng zuurkool met blokjes ananas in een schaal
-Neem een kleine steelpan
-Verwarm de monchou kort tot ze zacht is
-Meng daar (optioneel) mosterd en honing doorheen
-Voeg walnoten toe
-Voeg als laatste blokjes brie toe
-Verwarm brie heel kort mee, ze mag niet smelten
-Meng geheel goed door elkaar 
-Giet het mengsel over zuurkool en ananas
-Schep alles goed door elkaar
-Serveer direct zodat de dressing nog lauw is

Voor de liefhebber kan er nog een gekookte aardappel bij, maar het hoeft niet! Zowel de ananas, brie en de noten voeden behoorlijk :-)  

LIEFS, Suzanne & Marcel