maandag 7 april 2014

Voor de LIEFHEBBERS; AMANDELBROWNIES...


Voor wie van DONKERE CHOCOLADE & KLEVERIGE BROWNIES houdt... 

Wij proberen tegenwoordig in het WEEKEND iets verantwoorder te snoepen. Dat wil zeggen zonder witmeel (TARWEBLOEM) en met minder suiker. TARWEBLOEM vormt normaal gesproken de basis en het grootste deel van baksels. Door deze te vervangen door GEMALEN AMANDELEN krijg je een ietwat gezonder product. 

Eerlijk is eerlijk... het is niet te vergelijken met TARWEBLOEM. Ook wordt het BAKSEL over het algemeen iets zwaarder. Maar het grote voordeel is dat AMANDELMEEL heel weinig koolhydraten (de dikmakers) bevat ten opzichte van witmeel.  Ook de smaak van GEMALEN AMANDELEN is bijzonder aangenaam :-)

Dus werd er hier geprobeerd om een lekkere KLEVERIGE VERSIE van BROWNIES te maken die vol is van cacao, minder suiker bevat en rijkelijk gevuld is met amandelmeel. De smaak pakte behoorlijk lekker uit :-)

RECEPT:
-295 gram amandelmeel
-1 grote rijpe banaan
-120 gram PALMSUIKER  
-75 gram cacao
-2 eieren (large)
-een halve theelepel zout
-een halve theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
-een kuipje mon chou minus twee eetlepels
-2 eetlepels creme fraiche

TOPPING:
-4 gedroogde biologische vijgen zonder steeltje
-2 eetlepels uit een kuipje mon chou
-3 eetlepels creme fraiche

BEREIDING:
-verwarm oven voor op 180 C Celsius
-meng meel, suiker, cacao, zout en baksoda door elkaar
-doe hierbij de banaan in stukjes gesneden
-voeg ook toe het kuipje mon chou minus 2 eetlepels
-doe deze 2 eetlepels in een schaaltje en zet even apart
-voeg 2 eetlepels creme fraiche toe
-voeg de twee eieren toe
-meng geheel met een staafmixer tot een homogene massa
-smeer een vierkante vorm met een beetje boter in
-plak hier stukken bakpapier op
-laat papier aan bovenkant uitsteken zodat je koek eruit kan liften
-schep homogene massa in vorm
-strijk met spatel glad in vorm
-bak het geheel af in ongeveer 30 minuten
-zet de oven uit
-laat met open ovendeur nog 5 tot 10 minuten garen
-haal brownies uit de oven
-laat afkoelen

BEREIDING TOPPING:
-meng de 2 eetlepels mon chou met 3 eetlepels crème fraiche
-snij de 4 gedr. vijgen (verwijder steeltjes) in kleine stukjes
-meng de stukjes vijg met het crème-mengsel
-neem de staafmixer en pureer alles tot gladde massa
-smeer de topping op de afgekoelde koek 

Je zou eventueel ook nog kunnen werken met GEDROOGDE VIJGEN in de brownies ter vervanging van de PALMSUIKER. Wij hebben momenteel de witte kristalsuiker vervangen door PALMSUIKER. Kort samengevat is PALMSUIKER een gezondere keuze. Kijk het maar eens na op het wereldwijde web als je hierin interesse hebt.

Zoals jullie ook kunnen zien zijn er op het land van onze buurman WILDE KATJES geknipt. Wat zijn ze mooi hè... Ook staat ons KLEINE GRONINGSE HUISJE momenteel vol met STEKJES :-) Vandaar de groene bakken die half in beeld komen :-)

Een FIJNE NIEUWE WEEK allemaal!

LIEFS, Suzanne & Marcel