maandag 12 mei 2014

Gezonde SPINAZIE-PIZZA...


In februari van dit jaar schreven we jullie over het maken van een gezonde PIZZA-BODEM... 

http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2014/02/gezonde-pizzabodem.html

Dat die naderhand nog vele malen is gemaakt hoeven we jullie niet uit te leggen :-) Het is een heerlijk gezond alternatief voor TARWEBLOEM. Nu kun je ook best PIZZABODEMS maken van VOLKORENMEEL, al bevatten die weer veel KOOLHYDRATEN. Als je een beetje op de slanke lijn wilt letten is AMANDELMEEL dan ook een echte aanrader :-) Want teveel KOOLHYDRATEN in je maaltijd worden helaas omgezet en opgeslagen in vet :-( 

WEETJE: 
*AMANDELMEEL bevat per 100 gram slechts 10 gram KOOLHYDRATEN. 
*VOLKORENMEEL bevat per 100 gram ruim 72 gram KOOLHYDRATEN.

Afgelopen week was onze bak met SPINAZIE rijp om geoogst te worden. Wat een feest! En de smaak... :-) Zoveel smaak hebben we zelden gehad aan onze SPINAZIE. Het is werkelijk waar niet te vergelijken met de lederachtige taaie smaakloze SPINAZIE uit de winkel. En wat zo leuk is... al heb je maar een balkon, zet daar maar gerust een mini-kasje of bak neer. En je kweekt het razendsnel heel gemakkelijk zelf op :-)

Maar afgelopen week kwam er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE dus een heuse SPINAZIE-PIZZA. De bodem werd vooraf gemaakt volgens het boven genoemd recept. De vulling werd als volgt gemaakt...

Voor 1 BODEM (2 personen / zie bovengenoemd recept) werd de volgende VULLING gemaakt:

We gebruikten ongeveer 200-250 gram rundergehakt. Deze werd rul gebakken in olijfolie. Flink wat rode cayennepeper zorgde voor pit, en gemalen zeezout bracht de gehakt op smaak. Er werden twee tenen knoflook uitgeperst, deze werden ook nog even kort meegebakken.

Een scheut met neutrale tomatenmerg (van de weck of uit zo'n pakje zonder kruiden of E-nummers) maakte de gehakt lekker smeuïg. Er werden een paar handen verse SPINAZIE afgeknipt, van steeltjes ontdaan en in grove stukken geknipt. De SPINAZIE werd rauw door het gehaktmengsel geroerd.

Het geheel werd op de voorgebakken PIZZABODEM uitgesmeerd (lekker dik!). Hierover werd een flinke hoeveelheid oude kaas geraspt. Wel zo voordelig, de zakjes met geraspte kaas in de winkel zijn veel te duur!

Voor de liefhebber van een beetje zoet en meer smaak, kun je nog een kneepje uit een fles met TOMATENKETCHUP eroverheen doen. Het hoeft niet, maar een druppels op de pizza geven wel een aangename smaak.

Bij ons werd de PIZZA afgebakken in 10-15 minuten op 210-215 graden Celsius! In het HOUTGESTOOKTE FORNUIS afgebakken is dit helemaal een delicatesse :-) 

We hebben ook ontdekt dat je deze PIZZA heel goed vooraf kunt maken en KOUD kunt eten. Bijvoorbeeld de volgende dag. De PIZZABODEM is door het afkoelen lekker stevig geworden.

Snij de PIZZA in stukken en verpak deze in een stukje bakpapier. Zo heb je lekkere PIZZABROODJES die goed zijn mee te nemen voor een overheerlijke lunch elders. Of voor een smakelijke picknick in een mooi veld :-)  

(op de foto's moet de PIZZA nog AFGEBAKKEN worden) 

LIEFS, Suzanne & Marcel