donderdag 8 mei 2014

TUIN-VERWONDERINGEN... (deel 3)


Onze SALIE (SALVIA OFFICINALIES) komt ook op haar mooist voor de dag momenteel. In KNOP houdt zij ons in spanning. Want ja... hoe zal haar bloemenpracht zijn?

De oudroze BLOEMKNOPPEN zijn op zichzelf al kunstwerkjes. Zelfs al zou het hierbij blijven zijn wij alleen al in DIEPE VERWONDERING om deze transformatie :-) En wisten jullie dat de STELEN net als de BLOEMKNOPPEN ook roze geaderd zijn?

De blaadjes zelf worden hier met mate gegeten. Want SALIE is in hoge dosering giftig. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen het beter NIET eten. Toch is de typische smaak niet uit onze keuken weg te denken. Als je het met mate tot je neemt kun je er met een gerust hart KOSTELIJK van genieten...

SALIE+KNOFLOOK+AARDAPPELPUREE 
Dit maak je op een zeer eenvoudige wijze door een naturel puree te maken met kruimige aardappels (400 gram/2 personen).  Maak de gekookte aardappels tot puree door ze EVENTUEEL met een klein scheutje (soja-)melk of (soja-)room te mengen. Het hangt er vanaf hoe dik je de puree wilt maken.

Voeg hier vervolgens een flinke eetlepel crème fraîche, een beetje mosterd en een snuf zout bij. Stamp en meng het geheel goed door elkaar. Gebruik eventueel de staafmixer om een zijdezachte puree te verkrijgen.

Doe hierna een klontje roomboter in de koekenpan, laat op zacht vuur smelten. Knijp 3 tenen KNOFLOOK uit boven de pan, bak deze kort op. Voeg als laatste 2 (grote) verse blaadjes (fijn gesneden) SALIE toe. Verwarm deze kort mee. Spatel de puree in de koekenpan en meng door het geurige KRUIDENMENGSEL.

PASTA+SALIE-BOTERSAUSJE
Neem ongeveer 50 gram van een pakje ongezouten ROOMBOTER (BIOLOGISCH) en laat deze op een zacht vuur smelten. Doe hier zo'n 3 (grote) verse blaadjes (fijn gesneden) SALIE bij. Door de SALIE kort mee te bakken komen de heerlijke GEUR- & SMAAKSTOFFEN vrij. 

LET OP: niet te warm opbakken/laten verbranden. Een flinke snuf vers gemalen zwarte peper & zeezout brengen het BOTERSAUSJE verder op smaak.  Je kan er eventueel nog een teentje (of twee) knoflook over uitpersen. Roer de reeds gekookte pasta door het sausje en proef... 

De pasta krijgt op deze manier een unieke smaak :-) Lekker met gemengde sla, SALIEBLOEMETJES :-) en uitgebakken spekjes!

DANK dat jullie vandaag even stil wilden staan bij onze eenvoudige in-de-knop zijnde SALIE! Hoe groots is ze niet in SCHOONHEID, SMAAK- & GEURBELEVING? Ja... SALIE is met recht een VERWONDERLIJK KRUID :-)

PSALM 139:6
Het begrijpen is mij te wonderbaar,
te verheven,
ik kan er niet bij!

LIEFS, Suzanne & Marcel