maandag 30 juni 2014

De GEITEN-WOLLEN-SOKKEN-KRUISBESSENTAART :-)


HA HA... ja dit is echt DE NAAM die deze TAART van ons heeft gekregen. We zitten momenteel vol vreugde middenin het KRUISBESSENSEIZOEN :-) En proberen daarom 1000 en 1 dingen uit om ze met liefde weg te werken :-) Zo werd er vlak voor het weekend een nieuw soort TAART in elkaar geknutseld!

Maakten we vorig jaar nog een KRUISBESSENTAART op deze manier:
http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2013/07/de-ultieme-zomertaart.html 

Werd dit recept nu omgebouwd tot een iets gezondere variant. Maar eerlijk is eerlijk... het oude recept was smakelijker :-) We moesten er gewoon even aan wennen :-)

Zodoende was het niet moeilijk om een naam te verzinnen voor dit NIEUWE BAKSEL. Nee lieve mensen... het was geen MISBAKSEL, dat voorzeker niet. Maar de smaak had iets heel alternatiefs. Toen de laatste kruimel was opgesmuld kwamen we overeen dat we het toch wel konden waarderen :-) Het had alleen even tijd nodig...
       
DE GEITEN-WOLLEN-SOKKEN-KRUISBESSENTAART :-)
NODIG:
300 gram gehalveerde kruisbessen
250 gram fijngemalen amandelen (poeder, geen schaafsel)    
150 gram palmsuiker
150 gram gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
250 gram roomboter zonder zout + wat extra om in te vetten
6 x eiwit (eieren)
zuivere natuurhoning
geschaafde amandelen ter garnering op de bovenkant

ZO GA JE TE WERK:
-Was de kruisbessen goed schoon en ontdoe ze van kop en staart
-Halveer de kruisbessen
-Doe dit fruit in een schaaltje en zet even apart
-Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
-Neem een lage taartvorm die je ook gebruikt voor hartige taarten
-Smeer de vorm in met roomboter
(LET OP: GEEN SPRINGVORM !)
-Doe de roomboter in steelpan
-Laat boter langzaam smelten op een laag vuur
-Roer voorzichtig met een houten lepel
-Laat de boter ietwat lichtbruin kleuren
-Haal de boter van het vuur
-Laat de gesmolten boter iets afkoelen
-Weeg het amandelmeel
-Weeg de palmsuiker af
-Snij de vijgen in stukjes en verwijder de steeltjes
-Meng de gemalen amandelen, stukjes vijg en suiker door elkaar
-Klop de 6 eiwitten met een handmixer tot er wit schuim ontstaat
-Spatel dit schuim door het poedermengsel
-Giet de gesmolten ietwat afgekoelde nog vloeibare boter door dit mengsel
-Goed roeren tot het een glad papje is
-Giet drie kwart van dit papje in de vorm
-Verdeel de kruisbessen hier bovenop
-Giet als laatste de rest van het dikvloeibare papje over het fruit uit
-Plaats de vorm voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
-Controleer bij 30 minuten of de bovenkant niet te donker wordt
-Gebruik eventueel aluminiumfolie om bij de laatste 10 minuten af te dekken
-Is de taart nog te bleek? Verleng baktijd met 5-10 min./afhankelijk van oven
-Laat de taart afkoelen in de vorm
-Smeer de taart royaal in met honing
-Strooi een flinke laag amandelschaafsel op de plakkerige honing

Voor wie het aandurft... :-) Horen wij graag wat jullie er van vinden!!!

Een HARTELIJKE GROET, Suzanne & Marcel