maandag 16 juni 2014

VRUCHTENROL met VERS FRUIT...


Onze AALBESSENSTRUIKJES waren ook dit jaar goed geplunderd door onze o zo geliefde VOGELVRIENDEN. Ach... het is ze gegund! Omdat we zelf nog een schaaltje konden oogsten was voor ons geen grote ramp.

Netten doen wij er in onze achtertuin niet over. Het levert veelal dramatische taferelen op. Denk aan vogels verstrikt in netten die je er dan uit moet knippen :-( Ook vinden wij het achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE niet zo mooi om te zien. Dus mogen de VOGELVRIENDEN lekker met ons mee smullen :-) 

Samen met nog wat ZOMERKONINKJES werd er een heerlijke VRUCHTENROL gemaakt. Het RECEPT is afkomstig van het Duitse boekje: "MEIN LANDREZEPT KUCHEN & TORTEN".  Al is het hier en daar wat veranderd naar onze versie... :-)

BENODIGDHEDEN BISCUITDEEG:
*3 x ei (large)
*een snuf zout
*80 gram palmsuiker (of witte kristalsuiker)
*een kwart zakje vanillesuiker
*100 gram speltbloem (eventueel tarwebloem)
*een beetje extra (witte kristal-) suiker om te bestrooien

BENODIGDHEDEN VRUCHTENROL:
*1 x maal BISCUITDEEG (zie hierboven)
*700 (of minder) gram vruchten, aalbessen & aardbeien
*100 gram slagroom
*1 zakje vanillesuiker
*50 gram magere kwark

WERKWIJZE:
-Begin met bereiden van deeg
-Warm oven voor op 190 C (elektrisch)
-Scheidt eieren
-Klop eiwit met snuf zout stijf
-Voeg suiker langzaam toe en klop tot glanzende massa
-Roer eigeel los
-Meng voorzichtig bij de stijve eiwitpieken
-Meng beetje bij beetje meel erbij tot homogeen
-Giet dunne deeg op een bakblik met bakpapier bekleed
-Verdeel het eventueel gelijkmatig
-Bak deeg in 12-15 minuten af
-Plaats bakplaat iets onder het midden van de oven
-Leg dunne theedoek klaar (glazendoek)
-Strooi hier wat witte suiker op
-Stort plak afgebakken en wel op de theedoek met suiker
-Rol plak vanaf de kortste zijde op in de theedoek
-Laat geheel ongeveer een half uur afkoelen

-Was vruchten en snij de grote aardbeien in kleine stukjes
-Klop slagroom stijf met vanillesuiker
-Roer kwark door de stijve slagroom
-Zet mengsel even in de koelkast zodat het stijf wordt

-Rol plak na afkoelen weer open
-Verdeel vruchtenmengsel op plak
-Rol plak met vruchtenmengsel voorzichtig op
-Garneer met wat extra vers fruit
-Snij in plakjes

LET OP!
Voor de echte zoetekauwen onder ons... Breng het vruchtenmengsel nog wat op smaak met poedersuiker. Voor ons hoeft dit niet!   

Deze VRUCHTENROL is niet geschikt om van te voren te maken! Je moet hem bereiden en dezelfde dag opeten. Of direct bereiden vlak voordat je gasten komen. Bij ons was de vulling nog ietwat dun, maar de smaak was overweldigend lekker :-) Het geheel is een echte aanrader!

LIEFS, Suzanne & Marcel