zondag 31 augustus 2014

OOGSTVERHALEN vanuit ons kleine Groningse huisje; GELE MIRABELLEN (1) :-)


Eenmaal weer THUIS in ons kleine Groningse huisje stond ons wederom een grote PRUIMENUITDAGING te wachten. We hadden namelijk vlak voordat we vanuit ons vakantieadres naar huis reden nog een flinke boodschappentas vol met GELE MIRABELLEN geplukt. Aangezien deze heerlijke vruchten eenmaal geplukt heel snel wegrotten moest er direct worden overgegaan tot actie :-)

Zoals velen van jullie weten werken wij in de zomermaanden altijd weer met veel vreugde en dankbaarheid aan een wintervoorraad wat groente en fruit betreft. We wecken, drogen en vriezen er dan lustig op los. Het liefst van eigen oogst en ten alle tijde biologisch.

Na de hele boel ontpit te hebben werd er een heerlijke GELE MIRABELLENTAART gebakken. Door heel simpel een lekker biscuitdeeg te bereiden. Deze bodem werd zonder vruchten afgebakken in de oven. Na het afkoelen werden de halve ontpitte vruchten erop gelegd en zijn deze overgoten met warme heldere taartgelei :-) Eenmaal afgekoeld was de taart snel soldaat gemaakt, natuurlijk genoot de buurman heerlijk met ons mee :-)

Ook werd er MOES gekookt. Deze moes bestond uit 50 % GELE MIRABELLEN en 50 % moesappels, alles werd vooraf goed schoongemaakt en fijn gesneden. Daarna is het geheel in een klein bodempje water aan de kook gebracht en is er naar smaak een weinig suiker toegevoegd. Na afloop zijn er steriele literpotten van Weck met MOES gevuld en in de WECKPAN 40 minuten op 90 graden Celsius geweckt. 

Persoonlijk vinden wij de combinatie van deze vruchten erg smakelijk. Als je alleen MIRABELLEN tot MOES kookt houdt je een hele dunne pap over. Door appels toe te voegen krijg je een aangename dikte.

Verder zijn er GELE MIRABELLEN op ZOETZUUR ingemaakt. Er werd allereerst een kruidige sap gekookt volgens dit recept:

*600 milliliter biologische appelazijn
*500 milliliter water
*450 gram witte kristalsuiker
*flink wat zwarte peperkorrels
*5 x steranijs
*4 x kruidnagel
*1 x kaneelstokje

De GELE MIRABELLEN zijn in licht gezouten water schoon geboend. Dit om te voorkomen dat de aanwezige waxlaag een neerslag in de weckpot zou geven.

De azijn en het water werden in een grote pan gemengd. Hier zijn de kruiden en suiker aan toegevoegd. Het geheel is aan de kook gebracht onder voortdurend roeren. Eenmaal kokend is het vuur lager gezet en werd er geroerd totdat de suiker volledig was opgelost. Vervolgens werd het geheel op laag vuur met deksel op de pan nog 10 minuten door verwarmt zodat de kruiden goed hun smaak af konden geven. Daarna zijn de kruiden verwijderd. Toen zijn de schoon geboende mirabellen in steriele weckpotten gedaan en overgoten met de nog warme vloeistof. Eenmaal goed afgesloten zijn ze op 90 graden Celsius 40 minuten geweckt.

Als laatste zijn er ontpitte gehalveerde MIRABELLEN gedroogd in het DROOGAPPARAAT. Eerlijk is eerlijk, het was een experiment. Aangezien MIRABELLEN nogal klein van formaat zijn is wel gebleken dat het DROGEN hiervan niet echt een succes is. Het enige wat je overhoudt is een zuur ingedroogd velletje :-)  

Uiteraard wilden wij deze zure velletjes niet weggooien na al dat werk. We bedachten dat we er best MIRABELLEN-THEE van konden zetten. Al is ook dit aftreksel niet geschikt voor zuurpruimen :-) 

Tot ik (Suzanne) plots zo'n vel in de mond stak en ontdekte dat het wel een zuurtje lijkt. Het is even doorbijten, maar ik kon de bijzondere smaak wel waarderen :-) Hoe gezond wil je een snoepje hebben?

Nou lieve mensen... dat is OOGSTVERHAAL nummer 1 wat de GELE MIRABELLEN betreft :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel