vrijdag 26 september 2014

Onze zelf geperste APPELSAP :-)


Al weken zijn we in de weer met het UITPERSEN van APPELS op de KOUDE MANIER. Dat wil zeggen, niet door stomen of via een ontsapper. De APPELS worden fijn en plat gedrukt door de machine en het sap loopt eruit. Dit wordt opgevangen, en nog enkele malen gezeefd door een speciale katoenen (netel-)doek. Uiteindelijk wordt de APPELSAP geweckt; 30 minuten bij 190 graden Celsius.

We krijgen zoete mini APPELS (te klein om te schillen) van onze buurman zijn BOOMGAARD en proberen hier en daar nog wat zure appels in de buurt bijeen te scharrelen. Hoe meer verschillende soorten APPELS bij elkaar, des te beter is de smaak!  

Zoals jullie zien is het een gezellige rommelige boel tijdens dit klusje :-) Overal ligt APPELPRUT en alles plakt. Daarom moet dit klusje naar onze mening toch echt buiten gebeuren :-) Maar dat was de afgelopen tijd geen probleem, de zon heeft overdadig en veelvuldig geschenen! Zelfs het rijzen van een zelf gebakken brood kon nog in de zon gebeuren, heerlijk! Wat een rijkdom :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel