dinsdag 23 september 2014

Speciale POMPOENTAART :-)


Vandaag willen graag een heerlijk RECEPT met jullie delen. Laatst kregen we op een bijzondere wijze lieve gasten op visite uit het westen des lands. We wilden graag iets bakken en koken dat ze zouden kunnen verdragen in verband met een voedselallergie. Zodoende ontstond deze POMPOENTAART :-)

Het is een smakelijke TAART geworden :-) Een baksel dat sowieso ook voor mensen zonder voedselallergie een aanrader is.

De ongezonde tarwebloem is vervangen door een combinatie van gemalen amandelen en boekweitmeel. De geraffineerde suikers zijn vervangen door een beter natuurproduct: "PALMSUIKER". 

PALMSUIKER wordt gewonnen door het indampen van palmsap. Door deze methode te hanteren blijven de anti-oxidanten, mineralen en vitaminen bewaard. Ook geeft dit natuurlijke zoetmiddel minder snelle en hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. Het heeft een zogenaamde lage glycemische index.      

Lieve Franciska, dit RECEPT dragen we op aan jou :-) We DANKEN God voor de bijzondere tijd die we samen met jou en je man mochten beleven!

POMPOENTAART FRANCISKA;
glutenvrij, zuivelvrij, vrij van geraffineerde suikers

BODEM:
*2 eetlepels + kop maiszetmeel
*115 gram amandelmeel
*200 gram boekweitmeel
*flinke snuf zout
*4 tot 5 eetlepels biologische boekweithoning
*6 eetlepels kokosolie

VULLING:
*500 gram pompoen zonder schil in dobbelsteentjes
*3 x ei large
*150 - 200 gram palmsuiker
*400 ml ongezoete amandelmelk (merk Alpro)
*1 eetlepel + kop speculaaskruiden
*een klein snufje zout
*1 vanillestokje

GARNEREN:
*geraspte kokos

BEREIDING BODEM:
*Vet lage taartvorm in met kokosolie
*Warm oven voor op 180 graden Celsius
*Laat  kokosolie smelten in steelpan
*Meng alle vaste ingrediënten met elkaar 
*Voeg alle gesmolten kokosolie + honing toe (- 1 eetlepel)
*Meng alles goed door elkaar tot homogene massa
*Haal  deeg uit de kom en doe in vorm
*Verdeel deeg en druk aan met bolle kant van lepel
*Prik gaatjes in bodem met vork
*Smeer restant honing over bovenkant van de bodem uit
*Bak de bodem voor in midden van oven +/- 15 minuten
*Laat bodem afkoelen in vorm

BEREIDING VULLING:
*Neem pan en plaats op vuur
*Doe amandelmelk in pan
*Snij vanillestokje open en leg in melk
*Weeg palmsuiker af en doe in pan
*Breng geheel al roerend aan de kook
*Voeg dobbelsteentjes pompoen toe aan kokende melk
*Zacht doorkoken tot pompoen gaar is
*Haal vanillestokje uit pan 
*Schraap merg uit stokje en voeg toe aan mengsel
*Neem staafmixer en pureer alles tot gladde massa
*Voeg speculaaskruiden en een snufje zout toe
*Laat geheel goed afkoelen!!!
*Klop eieren los met een garde
*Meng eimengsel bij geheel afgekoelde pompoenmelk
*Giet op voorgebakken bodem
*Bak geheel af in 30 tot 40 minuten (afhankelijk van oven)
*Vulling moet zo stijf zijn als pudding
*Strooi na afkoelen geraspte kokos op de taart

(de hoeveelheid honing en PALMSUIKER is afhankelijk van je smaak)

Een WARME GROET uit ons hart, Suzanne & Marcel