woensdag 22 oktober 2014

AARDPEREN opgegraven...


Op het land van de buurman staan onze AARDPEREN (HELIANTHUS TUBEROSUS). Waren ze eerst nog in wording als kleine knolletjes onder de grond, wisten ze ons ook toen al te verblijden met een grote gele bloemenzegen daarboven :-)

Omdat we niet konden wachten zijn er eerder al AARDPEREN gegeten. Maar ze waren bij lange na niet op smaak. Een ietwat jong groene, onrijpe scherpe smaak deed ons tot het besef komen dat geduldig wachten de enige optie zou zijn.

Inmiddels was het loof boven de grond volledig afgestorven en kon de spade in de grond worden gestoken. De vers geoogste knollen werden goed gewassen/afgeboend en in gelijke stukken gesneden. Het dunne velletje is er omheen gelaten. Na ruim 10 (eventueel iets langer/prikken) minuten koken werden ze fijn gemalen met de staafmixer.

Dit keer werd er een AARDPEREN-PUREE gemaakt met plantaardige room, vers geperste knoflooktenen, zwarte peper en zeezout. Hierdoor werd een krop fijn gesneden rauwe ANDIJVIE gemengd. We hebben momenteel zelfs WILDE ANDIJVIE op het land staan. Die is spontaan opgekomen doordat bloeiende doorgeschoten ANDIJVIE zaden heeft doen rondstrooien :-)

Enfin... Het geheel (PUREE & ANDIJVIE) mocht in een ingevette ovenschaal met plakjes belegen kaas als dakje. Een minuut of 10 gratineren in de oven (200 graden Celsius) en klaar... :-) 

We mochten genieten van deze overheerlijke stamppot van Groningse bodem. En romig zoet dat de AARDPEREN dit keer zijn!

Als laatste nog een paar punten op een rij over de GEZONDE EIGENSCHAPPEN van AARDPEREN:

*verbeteren van de darmflora
*opheffen van obstipatie (verstopping)

*zeer geschikt voor diabetici (inuline/geen suikerpiek)
*boordevol met vitaminen en mineralen
*versterkend voor het immuunsysteem
*zeer goede uitwerking op reuma- en jichtpatiënten
*goede vervanger aardappels (bij nachtschadevrij dieet)
*lage glycemische index (geeft langer en meer energie) 

Een HARTELIJKE GROET vanuit het Groningse land...
Suus & Marcel