donderdag 16 oktober 2014

Laatste loodjes... "STOOFPEREN"


De laatste STOOFPEREN worden inmiddels verwerkt. Het is altijd best een hele klus om STOOFPEREN te bereiden en te conserveren. Maar het is al de moeite qua smaakbeleving zeker waard! Het hele jaar door eten we gemiddeld twee keer per maand een pot leeg, meestal als er visite is :-) Verwerkt in toetjes, taart, of gewoon bij de warme maaltijd :-) Dan snappen jullie nu dat het bereiden van ten minste 24 liter STOOFPEREN best veel werk is!

Vooral het schillen is bij deze harde PERENSOORT even doorbijten. Op den duur krijg je best zere handen. Het is namelijk heel belangrijk dat de harde stukjes/steentjes bij STEENPEREN worden verwijderd.

Als eerste worden de PEREN dus geschild, in stukken gesneden en ontdaan van klokhuis en steentjes. Vervolgens gaan de stukken in een hele grote pan. Wij hebben een pan die nog een slag groter is dan de standaard soeppan. De peren worden onder gezet in RODE BIOLOGISCHE DRUIVENSAP van de supermarkt Reaal uit Duitsland. 

Hieraan worden 3 kaneelstokjes en 1 vanillestokje (opengesneden) toegevoegd. De hele boel wordt aan de kook gebracht en suddert een uur of drie op de hoek van het houtfornuis. Daarna worden de stokjes verwijderd. Ook het laatste merg uit het vanillestokje wordt door te schrapen eruit gehaald en toegevoegd. 

De stukken PEER worden met een schuimspaan in de brandschone potten geschept, en overgoten met de nog warme sap. De potten worden gesloten met ringen en klemmen die dan 30 minuten worden geweckt bij 90 graden Celsius. 

Voor de grote zoetekauwen (visite) onder ons worden er altijd een paar potjes met wat extra suiker gemaakt. Wij vinden de biologische druivensap van zichzelf zoet genoeg. Deze druivensap heeft trouwens geen toegevoegde suikers!

Zo lieve mensen... We gaan weer terug naar de LAATSTE LOODJES :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel