vrijdag 10 oktober 2014

Onze LIEVE HAAN is weer de oude :-)


Een van onze lieve HANEN (DIKKE TEUN) is vorige week behoorlijk ziek geweest. Doordat er enige tijd geleden drie nieuwe KIPPEN zijn bijgekomen kwamen er hoogst waarschijnlijk ook andere beestjes mee :-( Gelukkig knapt de HAAN inmiddels goed op en kukelt weer :-)

Toch hebben we nog zo goed opgelet bij de aankoop van de nieuwe KIPPEN. Maar kennelijk hebben we toch iets over het hoofd gezien. Er was namelijk 1 nieuw KIPJE bij die plots bleek te niezen.

Naast de HAAN werden er ook drie andere dames uit het hok ziek, al was dit niets in vergelijking met de arme HAAN. Het heeft weinig gescheeld of we hadden hem verloren :-(

Dus langs deze weg nog even wat TIPS voor diegene die ook nieuwe KIPPEN wil aanschaffen. Ook wij werden na dit geval weer even goed met de neus op de feiten gedrukt.  Het is misschien ook wel beter om nieuwe KIPPEN niet direct samen te voegen bij de al bestaande groep. Korte tijd in quarantaine houden is altijd een goed plan!  

*Zorg dat je de dieren die je wenst te kopen zelf kan onderzoeken. Dus niet  van een afstandje bekijken in een hokje, maar gewoon oppakken en goed kijken.

*Let op de poten; ze mogen geen witte plekken of knobbels vertonen (kalkpoten). 

*Kijk naar de oogjes; ze moeten helder zijn en niet schuimend of waterig.

*Ze mogen absoluut niet niezen of hoesten, constant met de kop schudden of hoorbaar ademhalen.

*Ze moeten fit rondlopen en niet in een hoekje blijven zitten slapen of suffen.

*Controleer de veren op ongedierte; denk aan zwarte stipjes, ook bij de aanzet van de verenpennen/in de pennen.

*Kijk naar de ontlasting in het hok bij de fokker. Verder mag de kip van achteren niet vies zijn door ontlasting (diarree)

*Probeer in te schatten of ze symptomen van de ZIEKTE VAN MAREK vertonen.
Denk dan aan het hebben van een vreemde draaiende nek (draainek), een lamme poot (pootzenuwen die zijn aangetast), het vormen van een vuistje met de tenen, omvallen, door de poten zakken, poot wijst extreem naar voren of achteren, het kopje staat niet goed op de hals (hangt), vreemde knobbels/bobbels (tumoren) en oogafwijkingen (eventuele blindheid eenzijdig of slecht zien)

Er valt nog veel meer te schrijven over het AANSCHAFFEN van PLUIMVEE. Maar dit zijn kort samengevat de punten die je bij de aanschaf echt even door moet nemen! 

EEN HARTELIJKE GROET, Suzanne & Marcel