dinsdag 4 november 2014

Een heerlijk stukje "OUD GRONINGEN" in beeld...


Er was eens ene KLAAS TIKTAK, geboren in een familie vol avontuurlijke zeevaarders. KLAAS mocht groot groeien in Pekela, hij bleek een ware handelsgeest te bezitten. Zodoende belande KLAAS niet op zee :-)

In 1870 opende hij zijn eerste kruidenierswinkel aan het Damsterdiep in de grote stad Groningen. Maar daar bleef het niet bij... Spoedig na het openen van zijn zaak brandde hij zelf de KOFFIE VAN HET HUIS en mêleerde THEE naar eigen inzicht.

Overgenomen van vader op zoon groeide het bedrijf als kool en kreeg behoorlijk wat naamsbekendheid. Ook de rest van het land werd veroverd door de familie TIKTAK en hun waren. Al bleven de wortels de Groningse klei stevig vasthouden.

Toch kwam er een einde aan dit bijzondere Groningse verhaal. Een groots Italiaans concern (Segafredo Zanetti) nam de hele Groningse boel over :-( Gelukkig voor alle trouwe afnemers bleef het vertrouwde merk nog een geruime tijd in de schappen aanwezig.

Al hoorden wij laatst dat het nu echt voorbij is met het nostalgische merk. De laatste pakjes THEE zijn verhandeld, ook door onze buurman nog grootschalig ingeslagen. Want ja... er gaat natuurlijk niets boven TIKTAK-THEE :-)

Er kwam zelfs een prachtig BLIK uit zijn schuur tevoorschijn. Jaren maar dan ook jaren had het daar oud staan te worden. Met hier en daar wat roestschade en een verdroogde mot erin werd het BLIK schoongepoetst. Voor nu mag het pronken in onze woonkeuken... Wat een genot! 

En wat een vreugde om dit heerlijk stukje "OUD GRONINGEN" te mogen omarmen en een eervolle plaats te geven in de keuken van ons KLEINE GRONINGSE HUISJE :-)  Ook de buurman krijgt een glimlach van oor tot oor als hij het blik ziet staan. Hij vind het leuk dat wij er zo blij mee zijn :-)

Een HARTELIJKE GROET, Suzanne & Marcel