donderdag 6 november 2014

Typische HERFST(OVEN-)SCHOTEL

Het is niet moeilijk om lekkere zelf verbouwde groenten bij elkaar te brengen :-) Zodoende ontstond er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een kostelijke HERFST(OVEN-)SCHOTEL.

Aardappels (nachtschade) zijn hier vervangen door zoete blokjes pompoen van het type BUTTERNUT. Deze soort is vrij vast en niet waterig, daarom zeer geschikt om als "blokjes" te gebruiken. Uiteraard wordt er hier nog altijd gekookt zonder pakjes en zakjes. Oftewel met PURE INGREDIËNTEN, en als het even kan van BIOLOGISCHE OORSPRONG. Als je de diverse soorten groenten in deze SCHOTEL uitpluist zul je versteld staan hoeveel gezonde voedingsstoffen en vitaminen je binnenkrijgt!

NODIG (4 PERSONEN):
*1 grote pompoen, type: butternut
*4 grote gele zoete uien
*2 stuks prei (groot/dik)
*1 bekertje crème fraîche
*flink wat zwarte peper (naar behoefde)
*zeezout naar behoefte
*kokosolie of olijfolie (bakken & invetten ovenschaal)
*flink wat geraspte belegen boerenkaas 
*500 gram kipfilet in stukjes gesneden 

BEREIDINGSWIJZE
-Warm oven voor op 200 graden Celsius
-Vet ovenschaal in
-Snij pompoen in stukjes
-Verwijder zaden, draden & schil
-Snij uien in grove ringen
-Was prei goed schoon en snij in ringen
-Leg stukjes pompoen op bakpapier in oven, +/- 15 minuten
-Verwarm wok + olie om prei & uien glazig te bakken
-Zet prei/uien mengsel even apart
-Bak stukjes kipfilet goed gaar
-Voeg naar behoefde zeezout & peper toe
-Meng gegaarde pompoen uit oven met kip & groenten
-Verhoog oventemperatuur naar 220 graden Celsius
-Schep crème fraîche door kip/groentemengsel   
-Breng geheel op smaak met nog wat extra zwarte peper
-Schep voldoende (naar smaak) geraspte kaas door mengsel
-Schep alles over in ingevette ovenschaal
-Strooi nog wat geraspte kaas over schotel heen
-Laat herfstschotel nog zo'n 20 minuten garen

En... SMULLEN MAAR :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel