donderdag 30 januari 2014

Schildertje spelen :-)


Het kleine Z-vormige GANGETJE en de TRAP van ons KLEINE GRONINGSE HUISJE  konden inmiddels wel een goede opfrisbeurt gebruiken. Dus zijn de VERFKWASTEN weer opgezocht. Zo wordt de WINTERTIJD ook nog goed benut :-)

In de GANG hadden wij er een roomkleurige muurverf opzitten. Deze is inmiddels bijna vervangen door een GLIMMENDE ROOMKLEURIGE LAKLAAG. In de jaren 30 zag je dit ook vaak in huizen. Men verfde de onderrand van de GANG met dikke glanzende VERF. Op deze manier heb je de ideale bescherming en loop je dus aanzienlijk minder schade op dan met die kwetsbare matte muurverf.

Wij hadden inmiddels heel wat strepen en vuile vegen op de muur staan, dus werd het de hoogste tijd om de jaren 30 hier maar eens door te gaan voeren :-) De bovenkant van de MUUR is matzwart, en dat laten we ook zo. Deze donkere kleur maakt de gang optisch HOGER. Kan je nagaan wat kleur kan doen!
      
Het ziet er zo RIJK uit nu er weer volop EGALE ROOMKLEUR op de ondermuurtjes zit. Nu zijn jullie ook weer op de hoogte van wat er zich hier allemaal afspeelt :-)

Een HARTELIJKE GROET vanuit het GRONINGSE LAND,
SUZANNE & MARCEL       

woensdag 29 januari 2014

GEVULDE PARIKA met CAJUN-KRUIDENMIX :-)


In het vorige berichtje vertelden wij jullie over onze zelfgemaakte CAJUN-KRUIDENMIX. Wat echt kostelijk lekker is om een PAPRIKA te vullen met GEHAKT gekruid met CAJUN-KRUIDENMIX.

BENODIGDHEDEN:
-3 grote PAPRIKA'S
-500 gram RUNDERGEHAKT
-2 tot 4 eetlepels CAJUN-KRUIDENMIX (naar smaak)
-4 eetlepels MASCARPONE
-flink wat geraspte extra belegen KAAS

BEREIDING:
-Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
-Snij de PAPRIKA door de helft in de lengte
-Lepel en snij de zaden en zaadlijsten uit de bakjes PAPRIKA
-Zet de (6) bakjes PAPRIKA op een bakplaat
-Meng het GEHAKT met de CAJUN-KRUIDENMIX
-Rul het GEHAKT goed gaar in een wok
-Meng door het gegaarde GEHAKT de MASCARPONE
-Meng vervolgens flink wat geraspte KAAS hier ook doorheen
-Strooi bovenop de PAPRIKA nog wat geraspte KAAS
-Plaats de PAPRIKA'S in de voorverwarmde oven
-Bak het geheel in 20-30 minuten af
-Eet de gevulde PAPRIKA'S warm

Het is een kostelijk GERECHT dat eenvoudig is te maken! Voor diegene die het wil proberen; VEEL SMULPLEZIER :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel       

dinsdag 28 januari 2014

Zelf CAJUN-KRUIDENMIX maken...


Stonden we laatst in een winkel een zakje CAJUN-KRUIDENMIX te bestuderen, zat er tot onze verbazing de beruchte E621 (ve-tsin /mononatriumglutamaat / msg) in. En dat in een zakje met DROGE KRUIDEN, waar verder niets bij zit. PUUR GEDROOGDE KRUIDEN! Dat hadden we toch niet verwacht!

Meestal vind je deze boosdoener in kant en klare producten. En natuurlijk ook wel in (droge) aanmaaksauzen en van die dozen/kits waar je in no-time een compleet gerecht inclusief  kruidige saus mee maak.

Jullie kennen deze ongenode gast vast wel. Het is onze vriend "DE SMAAKMAKER". Waar je ook kijkt, je zal hem vinden. Maar tegenwoordig dus ook in het KRUIDENREK waar KRUIDEN(-MIXEN) te vinden zijn. 

Wat ze er niet bij zetten is dat deze stof NEUROTOXISCH is! Oftewel het schade kan aanbrengen bij de impulsoverdracht tussen zenuwcellen. Maar ook dat het de impulsoverdracht tussen zenuwcellen en spiercellen ernstig kan verstoren. Kort samengevat: HET IS GIFTIG VOOR HET ZENUWSTELSEL en kan zelfs fatale gevolgen hebben voor de mens bij inname van een te hoge dosis.  

Ook kan het ENDOCRIENE SYSTEEM (hormoonstelsel) ernstig ontregeld raken. Sowieso geeft het problemen in het honger- en verzadigingscentrum. Na het eten van een product met de E621 daaraan toegevoegd krijg je over het algemeen heel snel weer een HONGERGEVOEL :-(

We legden het desbetreffende zakje snel terug :-( En bedachten ons dat we in principe al de KRUIDEN die deze MIX als samenstelling heeft thuis ook wel hebben. Dus maken wij tegenwoordig gewoon zelf CAJUN-KRUIDENMIX :-) Er zijn natuurlijk 1000 en 1 variaties te maken, maar deze variatie vinden wij het lekkerst.

CAJUN-KRUIDENMIX
-1 theelepel CAYENNEPEPER
-2 tenen KNOFLOOK (bij direct gebruik)
of 2 theelepels KNOFLOOKPOEDER (bij bewaren)
-2 theelepels OREGANO
-2 theelepels PAPRIKAPOEDER
-1 theelepel PEPER (zwart/uit de molen)
-2 theelepels PIMENT
-2 theelepels ZEEZOUT (fijn)

Met deze kostelijke MIX kun je echt zoveel doen! Denk aan het kruiden van vlees, vis, aardappels, brood enz. Binnenkort zal ik nog eens een lekker receptje hier plaatsen over een gerecht met deze CAJUN-KRUIDENMIX.

LIEFS, Suzanne & Marcel 


maandag 27 januari 2014

Een WINTERS SCHRIJFSELTJE...


Na al het SNEEUW VEGEN van vanmorgen vroeg is er dan toch weer een WINTERS SCHRIJFSELTJE van onze zijde. Sorry lieve mensen, maar het is nu eenmaal aan de orde van de dag momenteel. Dus staat onze blog er ook vol mee :-) 

Toch hoorden we via het nieuws dat vele delen van ons land (nog) SNEEUWVRIJ zijn. Dus heel misschien willen jullie nog wel een SNEEUWPRAATJE aanhoren :-)

Vanmorgen om kwart voor 6 zijn we al begonnen om de auto uit te graven. Er is vannacht namelijk weer een flink pak gevallen. De auto stond achterom geparkeerd in plaats van op de weg. Dit om te voorkomen dat de medemens er bovenop glibbert. Voorgaande jaren is dit helaas wel gebeurd, dus waren we nu zo wijs om het vehikel achterom te zetten.

Tussen het huis van onze buurman en ons KLEINE GRONINGSE HUISJE is slechts een nauwe doorgang. Maar met wat goede stuurkunsten van manlief was het mogelijk om de auto dit weekend achterom te zetten. Al betekende dit wel dat we het hele pad zelve (de nauwe doorgang) dus ook al in alle vroegte van SNEEUW moesten ontdoen. Anders kon manlief niet van het erf afrijden.

Na het SNEEUW VEGEN zaten we nog heel even binnen bij te komen met een stel blozende wangen en een kop warme thee. Kort daarna ging manlief zijns weegs.

We zijn heel benieuwd hoe lang dit WINTERSE WEER blijft aanhouden...

Een GEZEGENDE WEEK allemaal!
LIEFS, Suzanne & Marcel


zondag 26 januari 2014

BRR... KOUDE BOEL :-)


O lieve mensen, wat is WINTERS!!! Het is KOUD en we hebben een flink pak SNEEUW. We liepen zojuist nog even naar de AKKER aan het einde van de straat. Maar we waren weer snel weer bij het warme FORNUIS hoor :-)

Op de AKKER waaide het enorm, de SNEEUW waaide van rechts naar links. Dus de zwarte grond kwam al weer in beeld. Maar aan de linker kant bouwde de SNEEUWHEUVELS zich al op. Inmiddels dwarrelen de VLOKKEN weer langs het raam... Ja hoor, het is een KOUDE BOEL hier in het GRONINGSE LAND :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel

vrijdag 24 januari 2014

WINTERS WEER...


Wat we er ook allemaal van vinden... het is WINTERS WEER geworden. En dit weertype houdt duidelijk geen rekening met onze verlangens en prille voorjaarsdromen. Bij het lopen van een rondje in de achtertuin werd dat goed duidelijk. Alles lijkt zich plots WINTERS STIL te houden...

Waren er eerst nog zingende vogeltjes, houden ze nu bedeesd hun KOUDE SNAVELTJES :-) Ook de aardbeienplanten liggen in al hun dorheid met een BESNEEUWD JASJE te rusten. En de salie houdt fier haar laatste lederachtige  WINTERS ZWAAR BELADEN BLAADJES hoog. Dapper hoor, hoe lang zou ze het nog volhouden?

Ook het WEEKEND komt in zicht, dat is fijn. We passen ons maar aan op het ritme van de NATUUR. En het FORNUIS zal voorzeker lekker snorren :-)

EEN FIJN WEEKEND ALLEMAAL!

LIEFS, Suzanne & Marcel        

woensdag 22 januari 2014

Allemaal WONDERTJES...


Ons kleine Groningse huishoudentje mocht dit weekend aangevuld worden met 4 rode PUNTPAPRIKA'S. Normaal gesproken zouden we die niet snel kopen. Aangezien wij het juist de sport vinden om met dat van de eigen MOESTUIN zo veel mogelijk proberen rond te komen. Maar zeg nu zelf, 4 stuks voor 0,99 cent (Lidl-Duitsland)! Dat is toch wel een echt koopje! En plots rees er een WONDERLIJK PLANNETJE...

Als we de ZAADJES van die schitterende TURKSE PAPRIKA'S nu eens drogen en proberen om ze van de zomer zelf op te kweken :-) En ja hoor... ze zitten echt BOMVOL met ZAAD! Allemaal WONDERTJES, want uit ieder ZAADJE kan NIEUW LEVEN ontkiemen. Is het niet geweldig! 

Wij zijn onder de indruk, niet van het ZAADJE alleen... Maar ook zeker van onze Hemelse Vader  die zelfs deze kleine ZAADJES met Zijn SCHEPPINGSKRACHT kan aanraken waardoor ze tot LEVEN kunnen komen.

In de BIJBEL staat een prachtige tekst die deze WONDERTJES nog eens extra onderstrepen...

JESAJA 43:19a
ZIE, IK MAAK IETS NIEUWS.
NU ZAL HET ONTKIEMEN.
ZULT U DAT NIET WETEN?

En het mooie is... deze tekst slaat niet alleen op die kleine WONDERLIJKE ZAADJES :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel



dinsdag 21 januari 2014

AARDPERENSOEP...


Wat een RIJKDOM... Vanmiddag werden er nog verse AARDPEREN uit de moestuin opgegraven! Om eerlijk te zijn... die in de moestuin staan nog steeds in de volle grond te wachten op een volgend AARDPERENGERECHTJE :-) Maar deze vrolijke jongens werden opgegraven uit de grote zinken teil, eveneens rijkelijk gevuld met AARDPEREN. Is het niet geweldig om dit soort heerlijkheden zelfs in JANUARI vers te kunnen oogsten uit de eigen tuin :-)

En toen moest er natuurlijk GEKOOKT worden met AARDPEREN. Er werd gekozen voor een eenvoudig maar reuze lekker AARDPERENSOEPJE. De SOEP is als volgt bereidt...

(goed voor tenminste 6 volle borden soep...)

-ongeveer 3 kwart vergiet aardperen +/- 700 gram
-1 liter groentebouillon getrokken uit 2 biologische tabletten
-5 middelgrote uien
-4 knoflooktenen
-1 rode puntpaprika 
-2 blaadjes laurier
-zeezout en zwarte peper (vers gemalen)
-ongeveer 200 gram witte champignons
-een beetje paneermeel
-boter om ui in te fruiten / paprika + champignons in te bakken

*Kook van twee bouillontabletten 1 liter groentebouillon
*Snij de uien in ringen

*Bak de uien in boter in een soeppan glazig
*Knijp hierboven 4 tenen knoflook uit
*Schep het geheel nog even om en om
*De aardperen moeten worden gewassen
*Vervolgens met schil en al in grove stukken gehakt worden
*Doe de stukken bij de uien en knoflook.

*Hier overheen giet je voldoende bouillon tot de boel net onder komt te staan
*Je houdt wat bouillon over!
*Vervolgens breng je het geheel aan de kook samen met de laurierbladeren (later verwijderen)
*Laat het ongeveer een klein half uur op een laag pitje sudderen
*Pureer de soep met een staafmixer
*Breng de soep op smaak met peper en zout
*Snij de puntpaprika in kleine stukjes
*Bak in een wok de stukjes even kort op
*Doe de stukjes paprika bij de gepureerde soep
*Bak de champignons op
*Voeg halverwege wat zeezout toe
*Tegen het einde; strooi wat paneermeel bij de champignons 
*Bak het paneermeel kort mee
*Maal nog wat zwarte peper boven het geheel
*Doe een flinke schep soep in een diep bord
*Plaats in het midden een hoopje kruimig gebakken champignons. 

Een overheerlijke AARDPERENSOEP is het resultaat. Zacht, zoet en romig van smaak :-) Reken maar dat dit genieten was op deze grauwe mistige dag :-)

En jullie zien het goed... er is ook wat werk BUITEN verricht. Zo werden de uien BUITEN in ringen gesneden. En de AARDPEREN zijn ook BUITEN van hun grootste vuil ontdaan. Vandaar een fotoserie in de MISTIGE BUITENLUCHT :-)  

LIEFS, Suzanne & Marcel


maandag 20 januari 2014

BOERENSCHUREN op het Duitse platteland...


Het afgelopen WEEKEND maakten manlief en ik een kleine wandeling op het DUITSE PLATTELAND. We kunnen daar altijd enorm van genieten. Al was het dit keer snijdend koud en wat nevelig. Echt weer om door en door koud van te worden. We probeerden het echt... maar haakten op den duur toch af :-(

Ondanks het waterkoude gevoel viel ons oog toch nog op iets waar ons hart altijd weer sneller van gaat kloppen. Oude BOERENSCHUREN... Misschien heel gek, maar die vinden wij altijd reuze interessant. In gedachte zie ik ons de schuur al omtoveren tot een lieflijk stulpje. Met een rokend schoorsteentje van het warme FORNUIS dat altijd brand. En daarop dampende pannen met lekkers en in het oventje een kostelijke taart :-) Tja... op de kale vlakten hebt je zo'n WARM FORNUIS toch echt wel nodig hoor :-) Dat besef je je pas weer als je er even middenin denkt te gaan wandelen.

In ENGELAND zie je veel OMGEBOUWDE SCHUREN tot woonhuis op het verlaten BOERENLAND. Dat noemen ze een "BARN-CONVERSION" Wij kijken wel eens naar van die Engelse programma's waarin dit wordt gevolgd van a tot z. 

Nou lieve mensen... Terug naar ons eigen KLEINE GRONINGSE HUISJE :-) We wensen jullie allemaal een RIJK GEZEGENDE WEEK! 

LIEFS, Suzanne & Marcel