donderdag 27 februari 2014

OUDERWETS VOORRAADBEHEER...


In ons KLEINE GRONINGSE HUISJE is er altijd voldoende VOORRAAD te vinden. Het allerliefst zelf opgekweekt, of beter gezegd: "wonderlijk mooi gegroeid en opgewassen door onze Hemelse Vader" :-) Door ons dan vervolgens liefdevol verzorgd, gekoesterd en dankbaar geoogst.

Zo hebben we hier liters met GEWECKTE APPELSAP staan, en niet te vergeten: "GEDROOGDE APPELS". Allen van onbespoten APPELS uit de omgeving. De meeste APPELS kwamen uit de buurman zijn boomgaard. We hebben ze hoogst persoonlijk zien ontwikkelen van een teer bloesempje tot een rijke vrucht.

Af en toe proberen we hier eens iets uit met deze OUDERWETSE VOORRAAD. Worden de planken in de VOORRAADKAST afgestoft en rijzen er lekkere plannetjes :-)  

Zodoende werd er een ouderwetse pan met HAVERMOUT gekookt in APPELSAP en opgevuld met GEDROOGDE APPELTJES en een handje vol rozijnen. Lauwwarm gegeten was het een soort van APPELTAART-BELEVING, maar dan anders :-) Het was echt smakelijk te noemen!

De verhouding van HAVERMOUT / APPELSAP was 1 GROTE MOK HAVERMOUT op 3 GROTE MOKKEN APPELSAP, een volle hand met APPELRINGEN en een klein handje rozijnen. Het geheel is aan de kook gebracht, ongeveer 2 minuten doorgekookt en vervolgens met deksel op de pan enige uren laten staan. Persoonlijk vinden wij dat het lekkerder wordt naar mate het langer staat.

Heerlijk... om zo een ouderwets gerechtje te bereiden met VOORRAAD van de PLANK :-) En de herinneringen aan de oogsttijd die dan weer boven komen drijven :-) Mmm...

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel   

dinsdag 25 februari 2014

VIOOLTJES-VREUGDE :-)


Vandaag zijn er een paar potjes met VIOOLTJES aangeschaft! Het zijn er niet veel, maar o wat wordt een mens daar blij van :-) 

De kleine witte bloemhoofdjes zijn zo teer, en tegelijk zo dapper. Want ja... VIOOLTJES kunnen zelfs kou weerstaan. 

Heerlijk toch die paar BLOEIENDE BLOEMETJES op het plaatsje :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel

maandag 24 februari 2014

STRAATJE VEGEN...


Het plaatsje tussen ons KLEINE GRONINGSE HUISJE en de SCHUUR moest hoog nodig geveegd worden. Maar met een lieflijk zonnetje en een dikke gezellige haan erbij (die al maar voor de voeten loopt) is dat geen straf hoor :-)

Ook moesten al onze ZINKEN TEILEN, EMMERS en SPULLETJES van zijn plaats aangezien er bij onze buurvrouw binnenkort werkzaamheden gepland staan. Terwijl alle POTTEN & PANNEN verzameld werden zag het er ineens toch nog leuk uit, ook al is alles op een ongewone plaats gegroepeerd neergezet.

Wij houden van ZINKEN SPULLEN. Alles wat we hier hebben staan is oud en doorleefd.  En soms als er dan ineens een straal zon op schijnt wordt je plots zo blij :-) Wat een straal zon al niet kan doen hè!

EEN HARTELIJKE GROET, Suzanne & Marcel

zondag 23 februari 2014

LINZEN- KIPPENSOEP van het HOUTGESTOOKTE snorrende FORNUIS :-)


Dit is nu echt zo'n RECEPT dat uiterst geschikt is om gemaakt te worden op het SNORRENDE FORNUIS. Door de lange suddertijd krijg je een sublieme smaak. Zo rijk en zo zacht... En ja, het is het werk meer dan waard. Het is een DIKKE MAALTIJDSOEP die goed vult en heel gezond is!

Uiteraard kun je deze heerlijke SOEP ook maken zonder FORNUIS. Houdt er dan wel rekening mee dat de energierekening er naar zal zijn. Eindeloos trekken en sudderen kost natuurlijk geld. Vandaar dat wij deze HEERLIJKE SOEP met recht een HOUTGESTOOKT-FORNUISRECEPT vinden :-)  

BENODIGDHEDEN LINZEN- KIPPENSOEP...
(VOLLE SOEPPAN)
*250 gram rode/oranje linzen
*1 kilo biologische kippenbouten
*1 dikke knolselderij van tenminste 650 gram
(wij gebruikten 675 gram knolselderij uit de vriezer/moestuin)
*6 middelgrote tomaten
(wij gebruikte een potje tomatenmerg uit de weck-voorraad/moestuin)
*6 middelgrote gele uien 
(wij hadden een stuk of 10 wat kleinere uien van de moestuin)
*2 rode paprika's
*2 x prei
(wij gebruikten prei uit de vriezer/moestuin)
*6 tenen knoflook
*2 liter water
*4 biologische kippenbouillontabletten
*3 theelepels gemalen korianderzaad
*zeezout 
*vers gemalen zwarte peper

ZO GA JE OP HET HOUTGESTOOKTE FORNUIS TE WERK...
-Steek het fornuis tijdig aan zodat deze goed warm is
-Breng tenminste 3 liter water aan de kook op het fornuis
-Neem 2 liter kokend water en doe dit in een soeppan
-Los onder voortdurend roeren de bouillonblokjes op in het kokende water
-Leg de kippenbouten in de bouillon
-Breng de bouillon + kip opnieuw aan de kook
-Laat de bouillon + kip een minuut of vijf goed doorkoken
-Schuif de pan met deksel erop naar de hoek van het fornuis
-Laat de soeppan met inhoud zo'n drie uur zacht sudderen

-Na zo'n drie uur: verwijder met een schuimspaan de kippenbouten
-Leg de bouten in een schaal en laat ze afkoelen
-Zeef de hete bouillon door een fijnmazige zeef
-Doe de gezeefde bouillon terug in de pan

-Weeg de linzen af 
(deze hoef je niet voor te weken, wel afspoelen)
-Schil de knolselderij en snij deze in stukken
-Voeg de linzen en knolselderij toe aan de bouillon
-Breng het geheel al roerend aan de kook
-Zet de pan weer op de hoek van het fornuis 
-Laat het geheel ongeveer een klein uur zacht koken

-Ontvel de tomaten
(door ze kort in kokend water te dompelen,
alvorens een kruis gezet te hebben boven en onder,  verwijder je het vel eenvoudig)
-Snij de tomaten in stukjes
-Snij de uien in ringen
-Fruit de uien kort in een beetje boter in de wokpan op het fornuis
-Pers boven de uien de knoflooktenen uit
-Voeg de dobbelsteentjes tomaat toe in de wokpan
-Voeg het gemalen korianderzaad toe
-Schep alles goed om onder zacht verwarmen

-Voeg het geheel toe aan de bouillon met linzen en knolselderij
-Maak de kooktijd van een klein uur vol
-Pureer met een staafmixer de soep tot een zijdezachte gladde massa
-Plaats de pan weer terug op de hoek van het fornuis

-Pluis ondertussen de koud geworden kippenbouten
-Pas goed op dat je geen botjes in het vlees meer hebt!
-Snij de prei in ringen
-Snij de paprika's in kleine dobbelsteentjes
-Voeg het geplozen kippenvlees, de preiringen en de paprika's toe
-Laat het geheel nog een half uur zacht koken

-Breng de soep op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper
-Haal de pan van het vuur 
-Laat de soep nog enkele uren afkoelen zonder deksel
-De soep wordt lekkerder van smaak als hij nog enige tijd staat
-Neem uit de afgekoelde soep slechts dat wat je direct wilt gaan eten
-Warm de afgepaste hoeveelheid opnieuw op en serveer
-Plaats de pan in de koelkast voor de komende dagen of doe het in bakjes in de diepvries

LIEFS, Suzanne & Marcel      


zaterdag 22 februari 2014

Ons TUIN-PLAN trekken :-)


Momenteel zijn we een beetje aan het neuzen in de ZADEN die we zelf al hadden, de ZADEN die besteld zijn en net binnen gekomen zijn, de spullen die nodig zijn voor het ZAAIEN, en ga zo maar door.

Wij trekken ons TUINPLAN zullen we maar zeggen. Verder steken wij onze neus in de TUINBOEKEN om inspiratie op te doen. O heerlijk... dat vooruitzicht alleen al. En verder oefenen we in geduld. We hebben namelijk al zo vaak de fout gemaakt om TE VROEG te beginnen met VOORZAAIEN. Ook al lijkt de winter ver weg, voor je het weet komt hij nog even om een hoekje kijken :-(

Maar een mooi PLANNETJE trekken dat gaat natuurlijk prima! En van een fijn TUINBOEK met mooie plaatjes worden we juist nu heel blij :-)

Denken jullie al na over DE TUIN en hoe je het allemaal wil hebben het komende seizoen?

VEEL LIEFS en een FIJN WEEKEND allemaal!
Suzanne & Marcel

donderdag 20 februari 2014

ZUURKOOLSALADE...


Voor de liefhebber van ZUUR die ook nog een GEZOND MAAL wenst  hebben wij hier een eenvoudig recept :-)

Vanaf 2011 maken wij hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE zelf ZUURKOOL. Voor de geïnteresseerden onder ons: zie het blogbericht van 21-09-2011. Hier wordt beschreven hoe wij ZUURKOOL maken, helaas zijn de foto's weggevallen door het veranderen van weblog. Maar de bereidingswijze is nog wel terug te vinden.

Wie zich ook maar een beetje in ZUURKOOL verdiept komt erachter dat het enorm gezond is. ZUURKOOL is namelijk een goed middel bij maagproblemen, zowel bij een teveel aan maagzuur als bij een tekort aan maagzuur schijnt het heilzaam te kunnen uitpakken. Verder werkt het darmreinigend, het bevorderd de darmflora en algehele spijsvertering. Maar het werk ook ontgiftend en weerstandsverhogend.

Vooral het eten van RAUWE ZUURKOOL wordt aanbevolen. Op deze manier komen de vitaminen en zuren het best tot zijn recht. Tenzij je een zeer verzwakte spijsvertering hebt, dan kun je het beter even kort koken. 

Vanwege al de lovende woorden over RAUWE ZUURKOOL kwam er hier een ZUURSALADE op ons bordje die als VEGETARISCH HOOFDMAAL fungeerde. Allereerst een waarschuwing voor het geval dat je niet echt van een ZURE MAALTIJD gediend bent. Eventueel kun je de zuurgraad wat verzachten door een klein beetje natuurzuivere biologische honing toe te voegen bij de dressing. 

Sommige mensen spoelen de ZUURKOOL af om deze minder zuur te laten smaken. Maar dan verlies je helaas wel een aantal waardevolle stoffen die nu net zo gezondheidsbevorderend werken. Op zichzelf zorgt de ananas al wel voor een aangename fris zoete smaak.

* VEGETARISCH HOOFDMAAL * 
* ZUURKOOLSALADE *
* 2 PERSONEN *

BENODIGDHEDEN:
200 gram zuurkool
150 gram in blokjes gesneden verse ananas
een grote hand met walnoten
150 gram in blokjes gesneden brie
4 volle eetlepels monchou (verse roomkaas)
wat natuurzuivere biologische honing (OPTIONEEL)
1 - 2 theelepels mosterd (OPTIONEEL)

-Meng zuurkool met blokjes ananas in een schaal
-Neem een kleine steelpan
-Verwarm de monchou kort tot ze zacht is
-Meng daar (optioneel) mosterd en honing doorheen
-Voeg walnoten toe
-Voeg als laatste blokjes brie toe
-Verwarm brie heel kort mee, ze mag niet smelten
-Meng geheel goed door elkaar 
-Giet het mengsel over zuurkool en ananas
-Schep alles goed door elkaar
-Serveer direct zodat de dressing nog lauw is

Voor de liefhebber kan er nog een gekookte aardappel bij, maar het hoeft niet! Zowel de ananas, brie en de noten voeden behoorlijk :-)  

LIEFS, Suzanne & Marcel

woensdag 19 februari 2014

Nooit geweten...


Er wordt hier toch zo graag lekker gekookt in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE. Maar soms kan het toch echt heel anders uitpakken dan gehoopt :-) Zo houdt manlief van PITTIGE GERECHTEN, dus werd er hier laatst een PITTIGE CURRY gekookt.

Er word vaak gezegd: "HOE KLEINER DE PEPER HOE SCHERPER/PITTIGER DE SMAAK" Maar wij wisten niet dat GEDROOGDE GROTE (HELE) PEPERS veel pittiger zijn dan de verse epistels.

Dus werd er laatst in een gerecht 1 GEDROOGDE PEPER (van de eigen oogst) toegevoegd in plaats van 1 VERSE PEPER volgens het voorschrift. Het resultaat was dat we bijna van de stoel afvielen ZO SCHERP!!!

Dus lieve mensen... PAS OP MET GEDROOGDE PEPERS :-) Niet alleen de KLEINE (AL DAN NIET GEDROOGDE) PEPERS zijn scherp, de GROTE GEDROOGDE GEVALLEN (GEWONE CHILIPEPERS) kunnen ook flink vuren vanbinnen :-) Sterker nog... ze worden door het drogen SCHERPER!!! En geloof mij... mijn lieve man is echt wel wat gewend :-)

Een gewaarschuwd mens telt voor twee :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel

dinsdag 18 februari 2014

de GROTE WISSELTRUC...


Lieve mensen... Vandaag de onthulling van ons NIEUWE FORNUIS :-) Hadden we eerst alleen in het VOORHUIS een klein HOUTGESTOOKT FORNUIS staan; LA NORDICA - ROSETTA. Hebben we nu in de WOONKEUKEN de grote broer gekregen; LA NORDICA - ROSA. 

In de WOONKEUKEN hadden we eerst een GEWONE HOUTKACHEL. Maar toen we eind dit jaar de afrekening kregen van de energiemaatschappij konden we daar verandering in brengen. Van het geld dat we terug kregen konden we het grotere FORNUIS kopen.

Normaal gesproken zou dit onmogelijk zijn, deze grote broer is op de Nederlandse markt namelijk dubbel zo duur. Maar bij onze Duitse buren konden we de LA NORDICA - ROSA aanschaffen voor de helft van de prijs. Dit omdat ze naast de lagere prijs ook nog eens een aantrekkelijke korting hanteerden gedurende enkele dagen. Dus konden wij het terug gekregen geld van de energiemaatschappij inzetten om nog energiezuiniger te gaan leven :-)

Wat een feest :-) Dus hebben we een TWEEDE FORNUIS in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE gekregen. Het heeft voor ons vele voordelen. De warmte kan ook nu weer dubbel en dwars gebruikt worden. Voorheen moesten beide vertrekken tijdens het koken verwarmt worden. 

De WOONKEUKEN werd warm gestookt met de HOUTKACHEL om daar het eten voor te bereiden, vervolgens moest het FORNUIS in het VOORHUIS worden opgestookt om het daar te koken. Dan had je dus twee kachels branden, en moest je heen en weer pendelen met pannen en keukengerei. Nu hoeven we alleen nog maar het vertrek te verwarmen daar waar wij ons bevinden. In beide vertrekken kan in principe eten bereidt worden. 

Al zal HET VOORHUIS vanaf nu weer meer woonkamer worden. We zullen dit KLEINE FORNUIS meer gebruiken voor het warmen van theewater en het opwarmen of afbakken van eenvoudige gerechten. Zo blijft het hier ook lekker schoon.  Kliederen doen we wel in de WOONKEUKEN :-)

De WOONKEUKEN zal nu weer echt dubbel en dwars als keuken fungeren. Nu kan ook hier naar harte lust gekokkereld worden op een HOUTGESTOOKT FORNUIS met een oven die stukken groter is dan die van het kleine zusje :-)

Kunnen jullie het nog volgen lieve mensen? Maar het is FEEST hier, want o wat zijn we reuze blij met deze (zware) nieuwe aanwinst :-) We hebben het gewichtige ding saampjes op z'n plek gekregen en aangesloten. Poeh... was wel even spannend hoor :-) Maar: "HIEP - HIEP - HOERA..." Het is gelukt :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel

zondag 16 februari 2014

TEATIME...


Het is ZONDAGMIDDAG en wij genieten heerlijk van een KOPJE THEE :-) Genieten jullie mee?

LIEFS, Suzanne & Marcel

donderdag 13 februari 2014

Dappere OVERLEVING...


Onze SNIJBIET is met recht DAPPER te noemen! Nadat wij onze SNIJBIET vorig jaar maart als tere stekjes (binnen vooraf gezaaid) in de koude grond hebben gezet, weten ze ons nog altijd te voorzien van sappig groen :-) En dat hadden we toch echt niet verwacht! Het is voor het eerst dat we SNIJBIET hebben laten overwinteren, en we mogen constateren dat het is gelukt :-)

Dus werd er even snel een gehaakte omslagdoek (helaas niet zelf gemaakt, ooo wat zou ik dat toch graag willen leren...) omgeslagen en is er zojuist een vergiet vol met verse SNIJBIET uit de tuin geoogst. 

Voor straks hoop ik die goed fijn te snijden en even kort om te scheppen in de wok samen met champignons en een bakje roomkaas. Een beetje peper en zout maakt het geheel af. Tezamen met wat aardappeltjes, een schnitzel voor manlief en een stukje zalm voor mij zal het ons zeker gaan smaken :-)

LIEFS, Suzanne en Marcel


woensdag 12 februari 2014

ALS IK ONTDEK...


ALS IK ONTDEK 't ontluisterend lentegroen dat kalmpjes aan ontwaakt...
is daar diepe verwondering die mij geraakt.
In een duizendtal van prille tinten veel...
ontstaat daar plots iets nieuws binnen Zijn wonderlijk groots geheel.

Zelfs bij het rillen van de voorjaarsklokjes in de nog zo bittere kou...
en bij de zo geliefde vedervrienden in hun drang tot nestjesbouw.
Daar waar alles plots gaat fluisteren in eenvoud zacht...
"ik ben onderdeel van Zijn wonderlijke scheppingspracht"

Heldere vogelstem en tere bloesemoverdracht...
wees toch voorzichtig voor de koude nacht.
Levenloze dorheid zet zich dapper om...
in een wonderschone hemelse rijkdom

Mijn hart gaat sneller kloppen van genot...
want de winterse wereld gaat volledig op zijn kop.
Overal ontspruit nieuw leven teer...
ALS IK ONTDEK dat het is alles tot Zijn glorie en eer.

******************************************************************* 
EEN HARTELIJKE GROET, SUZANNE & MARCEL  

dinsdag 11 februari 2014

ZURE BOMMEN uit de VOORRAADKAST...


Heel misschien kunnen jullie het nog in de herinnering oproepen... Ergens in de zoete zomer van 2013 hadden we hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE een ware AUGURKENEXPLOSIE :-) Bakken met AUGURKEN kwamen er van de kleine zielige plantjes af. En dat hadden wij werkelijk waar nooit verwacht!

Zodoende genieten we nu nog altijd van de AUGURKEN, met plezier kunnen we wel zeggen :-) Vooral in het weekend is het nog wel eens lekker om onszelf te trakteren op een DIKKE AUGURK uit de VOORRAADKAST met een smakelijk PLAKJE WORST eromheen. Doordeweeks eten we eigenlijk zelden vleeswaren. Maar zo in het weekend moet dat toch kunnen...

Tot de vrouw des huizes de FABRIEKSWORST qua ingrediënten eens onder de loep nam bij het bezoeken van de plaatselijke supermarkt. Ik schrok mij een hoedje :-( Sommige pakjes worst hadden zelfs drie soorten smaakversterkers op het etiketje staan! En dan nog maar te zwijgen over de rest :-( Dan maar een blik werpen op de VERS GESNEDEN WORST, maar ook daar was het helaas niet veel beter.

Tot plots mijn oog viel op een enkel verloren pakje worst met GROTE GROENE STICKER erop geplakt. De varianten met GROENE STICKERS bleken even duur te zijn als de gewone VERS GESNEDEN WORST. En het allermooiste was dat ze helemaal zonder ROMMEL bleken te zijn: "PUUR NATUUR".

De huisslager van de supermarkt zelve ving kennelijk mijn overpeinzingen op en sprak mij aan. Als ik behoefte had aan een andere soort worst, die er niet bij lag, kon ik dat opgeven. Alle lof aan C1000, waar de klant toch echt nog een beetje koningin blijkt te zijn! Dat mag ook wel eens gezegd worden :-) 

Anders zou het blijde gevoel van het eten van die ZELF OPGEKWEEKTE, BIOLOGISCHE, MET ZOVEEL ZORG GEWECKTE AUGURK met plakje worst vol rommel toch wel een hele zure bijsmaak krijgen :-)   

LIEFS, Suzanne & Marcel