zaterdag 31 mei 2014

OUD WASREK...


Een poosje geleden had onze overbuurvrouw een leuk OUD WASREK voor een zacht prijsje te koop staan :-) Wij zochten al lange tijd nog zo'n exemplaar. Qua maat was dit precies wat we zochten! We hadden namelijk in gedachten om het REK op te tuigen met al onze OUDE ZINKEN SPULLEN.

Na heel wat UURTJES verven en drogen is het heugelijke moment dan eindelijk gekomen. Eerlijk gezegd was het niet het meest fijne object om te verven. Al die latten met kantjes en bovenin een ronde stok maakten dat het gemakkelijk ging druppelen :-( Maar het moment van optuigen was toch echt aangebroken :-) We zijn er echt zo blij mee! Zo heeft GROOTMOEDERS WASREK weer een nieuwe bestemming gekregen :-)

We hadden eigenlijk al zo'n geval, maar dan veel groter. Toch wordt die met dit mooie weer ook opgetuigd hoor, heel gewoontjes met de WAS :-) Wat zijn oude spullen toch leuk! Wij kunnen er echt enorm van genieten :-)

Geniet van het WEEKEND en van het MOOIE WEER!

LIEFS, Suzanne & Marcel

donderdag 29 mei 2014

HEMELVAARTSDAG 2014...


Weten jullie wat we VANDAAG herdenken en vieren? Lees maar met ons mee in de Bijbel... Want DAAROM is het VANDAAG HEMELVAARTSDAG :-)

HANDELINGEN 1 : 9 t/m 11

En nadat Hij dit gezegd had,
werd Hij opgenomen terwijl zij het zagen,
en een wolk onttrok Hem aan hun ogen.
En toen zij, 
terwijl Hij van hen wegging,
hun ogen naar de hemel gericht hielden,
zie twee mannen stonden bij hen in witte kleding,
die ook zeiden:
Galilese mannen,
waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel?
Deze Jezus, 
die van u opgenomen is naar de hemel,
zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan. 

Een FIJNE DAG allemaal!
LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel

woensdag 28 mei 2014

ZELFVOORZIENEND dromen... (3)


Toen wij enige jaren geleden meer passie kregen voor "ZELFVOORZIENENDE BEZIGHEDEN" hebben we 1 ding wel ontdekt...
"ALLES BEGINT EN EINDIGT, VALT OF STAAT BIJ GODS ALMACHT"

Het is onze LIEFDEVOLLE HEMELSE VADER die leven geeft en leven neemt. Vanuit onszelf kunnen we niets... We zijn afhankelijk van Hem, ook in onze ZELFVOORZIENDE DROMEN :-) Hij is het die voorziet! Eigenlijk is deze term daarom niet helemaal juist. Maar ja... zo heeft dit begrip ooit een naam gekregen :-)

Doordat wij ons dichter gingen begeven binnen de wereld van Zijn SCHEPPINGSPRACHT, mochten wij ontdekken dat we dichter aan Zijn hart kwamen. Een wonderlijke ontdekking... vinden jullie niet? 

Neem nu de ZONSOPGANG... Zie haar glans, de kleuren van het licht en haar intensiteit maar eens goed voor je... Dan kun je slechts nog 1 ding fluisteren:
"WAT EEN MACHTIG GOD IS HIJ!"
Je ziet als het ware Zijn GROOTHEID door dit alles heen schitteren!

Ook op het land van de buurman, waar we in alle eenvoud proberen dit meer eenvoudige leven eigen te maken, staan we keer op keer weer in DIEPE VERWONDERING te kijken. Zo bloeien daar momenteel WILDE ROZENSTRUIKEN.

Heel soms kunnen wij ze voor even niet waarderen... hun lange zwierige takken met grote doornen maken dat wij vaak genoeg in hun greep vallen. Anderzijds... de LIEFLIJKE ROZEN met hun ZACHTE GEUR zijn zo kostelijk :-)

De BOTTELS die volgen zijn al even mooi. Je kunt ze eten, al bevat deze soort niet heel veel vruchtvlees. Je kunt ze drogen om er vervolgens thee van te zetten. En je kunt er zo leuk mee decoreren, denk aan het maken van kransen :-)

En zo DROMEN we heerlijk ZELFVOORZIENEND voort... Of toch niet? Nee... wandelend aan Zijn hand genieten we van al wat Hij schenkt! HIJ VOORZIET :-)

LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel       

dinsdag 27 mei 2014

ZELFVOORZIENEND dromen... (2)


Haalden we het vorig seizoen nog JONGE BOMEN van HET LAND af, zijn er nu al weer schitterende scheuten en uitlopers voor terug :-) Wat een GROEIKRACHT zit daar toch in! Het raakt ons hart... prille buigzame takjes zijn moedig terug gekomen. Kreukelig blad vouwt zich voorzichtig open...

"HOE GROOT IS GOD!"

Dat Hij zelfs een eenvoudig afgezaagd boompje weer tot leven brengt :-) 

We zijn benieuwd hoelang het duurt voordat we weer een JONG EXEMPLAAR kunnen omzagen voor het HOUTFORNUIS. Want ja... zo houdt je immers het schoorsteentje in de koudere seizoenen rokende :-) Dus in het kader van "ZELFVOORZIENEND PROBEREN TE ZIJN" zijn er op dit stuk grond best aardig wat mogelijkheden :-)

Dat ZAGEN en KNIPPEN van TAKKEN doen we hier allemaal met de hand. Het geeft echt zo'n voldaan gevoel als je zonder elektriciteit dit soort klusjes kunt klaren. We hebben DAAR trouwens niet eens elektriciteit :-) 

Heerlijk hè... dat er nog plekjes zijn waar je een beetje terug kunt gaan naar de basis. Waar je slechts hoeft te genieten van de talloze  vogelconcerten. Waar je zo lekker kunt werken in de buitenlucht, zonder herrie te maken :-) Toch komen dit soort dingen niet aanwaaien, je moet er KEUZES voor maken.

"SOMS" blijft het niet bij DROMEN, zijn de DROMEN plots werkelijkheid geworden :-) Het zijn de VERSTILDE MOMENTEN waar wij zo intens van kunnen genieten. Het is gewoon zo leuk om te kijken hoe ver je kunt komen in deze DROMEN. Wat is haalbaar en wat eigenlijk niet? 

En "SOMS" komen wij met een harde bons weer terug op aarde... Brengen schallende radio's en flitsende mobieltjes, grootse bouwwerken en immense asfaltwegen ons weer in de werkelijkheid :-)

Ons kleine kikkerlandje is immers niet zo heel groot... En "SOMS" lijkt het of er niet veel mensen te vinden zijn die deze interesse delen? Ook hier in het nog redelijk rustige Groningen kan het oorverdovend druk zijn. Zelfs de straat waarin wij wonen is allerminst rustig :-(

"SOMS" lijkt het of de mensheid de STILTE niet meer kan waarderen. Misschien verdragen velen het zelfs niet meer. Er moet immers altijd geluid en vermaak zijn. Lijkt de STILTE juist onrustig te maken. En moet alles vooral "SNEL" gebeuren.

Gericht zijn op meer "ZELFVOORZIENEND LEVEN" begint bij...

*HET ACCEPTEREN dat niet alles "SNEL" gaat. Dat als je de tijd neemt om iets met de hand te doen het zelfs meer voldoening geeft.
*HET BESEFFEN dat Zijn scheppingspracht meer rijkdom en schoonheid biedt dan al het andere ooit zou kunnen brengen. Denk aan ontspanning & vermaak.
*HET WETEN dat een mens veel minder nodig heeft dan je denkt om een gelukkig leven te leiden :-) Zijn rust & vrede in je hart en Zijn scheppingspracht om je heen zijn eigenlijk onbetaalbaar "GROOTS". Een onuitputtelijke bron waar je werkelijk alle kanten mee op kunt :-)

-Houden jullie van de STILTE?
-Kunnen jullie genieten van de GELUIDEN van de NATUUR?
-Maken jullie wel eens SPECIALE KEUZES wat dit onderwerp aangaande?  

LIEFS, Suzanne & Marcel

maandag 26 mei 2014

ZELFVOORZIENEND dromen... (1)


Schuin tegenover ons KLEINE GRONINGSE HUISJE, achter de tuinen van onze overburen, heeft onze buurman nog een stuk grond. Het perceel bedraagt zo'n 2000 m2. Een spannend stuk grond, waar van alles te vinden is :-) Waar je zo heerlijk ZELFVOORZIENEND kunt DROMEN :-)

Het kan zijn dat nieuwe lezers nog niet wisten dat wij hier met grote regelmaat te vinden zijn. Wij mogen dit stuk grond gebruiken. Het is dus niet van onszelf. Het grootste deel van onze WINTERVOORRAAD GROENTEN wordt hier verbouwd.

Eerlijk is eerlijk... omdat het een landelijk gebeuren is hier valt het niet mee om hier te verbouwen. Je hebt met zoveel elementen te maken waar je bijvoorbeeld in een woonwijk geen idee van hebt.

Er zitten hier behoorlijk veel dieren, denk aan hazen en konijnen, reeën, tal van vogels waaronder veel duiven, miljarden slakken, woelratten, muizen enzovoort. Al deze o zo leuke dieren eigenen zich onze MOESTUIN natuurlijk ook toe :-(

Ook staan er naast het perceel twee lieve pony's die eigendom zijn van een oude meneer. Het hek waar de pony's achter zouden moeten blijven staan is niet echt meer in goede staat... Dus hebben wij deze twee schatten ook met grote regelmaat tussen de aardappels :-)

Hi Hi... soms worden die rozige DROMEN dus omgezet in tranen. Want het valt echt niet mee om hier iets eetbaars van het land te krijgen. Als we niets aan beschermingsmaadregelingen zouden nemen (gaas, doek, hek enzovoort), zouden we hier echt NIETS van het land kunnen halen :-) Dan zou echt alles verwoest zijn of smakelijk opgepeuzeld... En geef ze eens ongelijk :-)

Aangezien onze buurman het grootste deel van zijn machines heeft weggedaan wordt het deel waar wij de MOESTUIN maken nu slechts nog ruw GEPLOEGD. Dat wil zeggen dat de graskluiten er in grote bonken een beetje onder worden geschoven. Wij moeten het land daardoor stukje bij beetje MET DE HAND ontginnen, vrij maken van zwaar onkruid en fijn maken (FREZEN). Op grote bonken klei met gras en onkruid kun je immers niets verbouwen.

Maar al en met al geeft het altijd weer een fijne beleving om daar de handen uit de mouwen te steken. Wat we wel hebben geleerd de afgelopen jaren is dat je hier niet te krap kunt kijken. Dat is echt niet mogelijk :-) 

Zie hier wat plaatsjes van afgelopen zaterdag. Er gingen BONEN de grond in, er werden KOOLPLANTJES uitgezet en zoveel meer :-) Verwacht hier niet teveel romantische plaatjes... Want op dit bijzondere plekje gaan wij altijd echt heerlijk "BACK TO THE BASIC" :-) Hier zijn onze handen meestal zwart, hebben we vegen op ons gezicht, lopen we in oude kleren rond en nog het liefst op kaplaarzen :-)

Morgen meer over onze ZELFVOORZIENENDE DROMEN :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel 

vrijdag 23 mei 2014

Blijde PEULTJES-VERWACHTING :-)


Ja lieve mensen, de eerste BLOEMETJES zijn aan de PEULENSTRUIKJES gekomen. Wat een VREUGDE :-) En nu is het wachten op de EERSTE PEULTJES. Eigenlijk kunnen we niet wachten, snakken we echt naar een maaltje VERSE PEULTJES.

Dat is dan direct een puntje waarom toch eigenlijk iedereen een MOESTUINTJE zou moeten gaan beginnen. Je kunt zo heerlijk verbouwen wat de SUPERMARKT de mensheid niet biedt. Want DIEPGEVROREN PEULTJES zijn natuurlijk niet te vergelijken met VERS GEPLUKTE PEULTJES :-) We houden jullie natuurlijk op de hoogte wanneer het eerste maaltje geplukt gaat worden!

LIEFS, Suzanne & Marcel   

donderdag 22 mei 2014

Oplevering ACHTERGEVEL oude schuur...


Iedere keer wordt er weer verder geklust aan onze OUDE SCHUUR. Jullie kunnen je misschien nog wel wat oude blog-verhalen herinneren. Er is in de loop der tijd al zo veel al opgelapt dat je soms zou denken dat het nooit afkomt :-) Maar dan nu is de ACHTERGEVEL in de staat hoe wij hem graag zien :-) HIEP HIEP HOERA...

Heerlijk... Er is weer een stukje OUD GRONINGEN in ere hersteld :-)

LIEFS, SUZANNE & MARCEL      

woensdag 21 mei 2014

AFSCHEID genomen van MIEP...


Helaas moesten we vanmorgen AFSCHEID nemen van ons kleine goudkleurige scharrelkipje "MIEP". Ze kwam hier een klein jaartje geleden wonen, na een droevig leven elders gehad te hebben.

Gelukkig heeft ze hier nog een poosje fijn naar harte lust mogen scharrelen. Gisteren lag ze nog languit van de zonneschijn te genieten. Want daar hielt MIEP zo van... Ze deed niets liever dan "ZONNEBADEN".

MIEP was een bescheiden kipje, altijd lief en bijzonder zachtaardig. Samen met haar grote vriendin "TANTE BETS" vormde ze een hecht team. We zullen haar missen!

LIEVE GROETEN, Suzanne & Marcel

SCHOONHEID...


Vanmorgen zomaar een paar kiekjes van onze PAPAVERS (PAPAVER ORIËNTALE). Wat een SCHOONHEDEN hè! Ze staan meestal niet heel lang in bloei. Daarom moeten we nu maar dubbel en dwars van ze genieten :-)

Genieten jullie mee?

LIEFS, Suzanne & Marcel  

dinsdag 20 mei 2014

Heerlijk malse TATSOI... :-)


Tja... en niet alleen wij vinden TATSOI heerlijk! Bij de grote slakkenfamilie achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE  staat TATSOI als de absolute nummer 1 genoteerd :-( Dat zegt natuurlijk genoeg... Het is namelijk echt heel erg lekker :-)

Na veel verwoede pogingen om hun vraatzucht te bedwingen kon er dan eindelijk een vers maaltje TATSOI worden geoogst. Maar de meeste planten vertonen een droevig beeld :-( Variërend van kleine gaatjes in het blad tot de bladribben die slechts over zijn.

TATSOI is een Chinese KOOLSOORT, met een smaak die tussen PAKSOI en SPINAZIE inzit. Erg lekker dus... :-) De jonge blaadjes kunnen rauw worden gegeten en de wat meer volwassen bladeren kunnen worden bereid in de wokpan. Je kan TATSOI ook gaar koken. Eigenlijk vinden wij dat een beetje zonde... Want de unieke smaak proef je het best als je het rauw eet of even kort omschept in de wokpan.

Ik heb een maaltje rauwe, o zo malse TATSOI verwerkt in een SALADE met een eetlepel crème fraîche, wat gehalveerde witte druiven en een paar druppels aromatische BOSHONING er doorheen geroerd. Mmm... proeven jullie het al? 

Je kan het eventueel afmaken met een handje walnoten en wat in dobbelsteentjes gesneden brie. Dan heb je een kostelijke MAALTIJDSALADE. 

Wat is het trouwens toch leuk om zo'n vrij onbekende groente te kunnen verbouwen in de eigen tuin :-) Met de zegen van boven en de handen in de klei heb je plots de wereld aan je voeten. Eet je zomaar ineens CHINESE TATSOI middenin het GRONINGSE LAND :-)    

LIEFS, Suzanne & Marcel 

maandag 19 mei 2014

Frisse WADLUCHT opsnuiven...


Twee dagen voordat het WEEKEND aanbrak nam manlief vrij. Niet om te ontspannen maar om samen keihard te werken aan de OUDE SCHUUR. We hingen aan de gevel om WINDVEREN te schilderen, ook de muren voor en achter werden gesaust. Maar dat laten we jullie binnenkort zien :-) Het is nog niet helemaal klaar, al is er veel werk verzet deze dagen.

Maar ZATERDAG konden wel heerlijk ontspannen en genieten! We hebben een kostelijke dag gehad aan het WAD. O lieve mensen, wat was het een geweldige dag. Het leek wel zomer met zoveel zonneschijn!

Echt een uitstekende dag om frisse WADLUCHT op te snuiven en te genieten voor 10 tegelijk :-) Maar ook om DANKBAAR te zijn voor dat wat onze LIEFDEVOLLE HEMELSE VADER ons wilde schenken!

Een FIJNE WEEK allemaal!
LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel

vrijdag 16 mei 2014

VOLLE & DRUKKE BOEL... :-)


Overal staan STEKJES & KWEEKJES, BAKKEN & POTJES. Het is momenteel VOL hier; "OVERVOL" :-) Het ene plantje is zielig en wat slapjes van de harde wind, de ander staat af te harden onder het afdakje bij de blokhut. Want de bakken met hemelwater die de afgelopen week vielen konden deze tere plantjes nog echt niet hebben. Ook staan sommigen onder een glazen weckpot lekker warm en behaaglijk te zijn :-)

Weer een ander verhaal is de SLAKKENINVASIE die voorkwam uit het natte weer. Dag in dag uit doen we hier een SLAKKENRONDE. Door ze met de hand te vangen voorkom je nog de meeste ellende. Geloven jullie dat we er gemiddeld 200 vangen per dag? En we blijven lachen hoor :-)

Naar het land van de buurman durven we nog niet echt. We vrezen voor de diepe plassen die daar staan en de miljoenen SLAKKEN die ons daar toelachen :-) Geloof ons, met KLEIGROND heb je de meeste SLAKKEN van waar dan ook. Het is echt niet vergelijken met de meer zanderige gronden. 

Eigenlijk is dit de tijd dat je alles tegelijk zou willen doen in de tuin, maar ook de vele buitenklusjes (0.a. verven) schreeuwen om aandacht. Het voelt alsof er handen tekort zijn. Zeker nu het zonnetje zich weer laat zien wil een mens soms 1000 dingen tegelijk.

Maar we houden het hoofd koel :-) Want uiteindelijk zal alles wel op zijn pootjes terecht komen... Al met al is het ook  GENIETEN geblazen nu het BUITENLEVEN weer volop tot BLOEI is gekomen :-)

LIEFDEVOLLE GROETEN & EEN FIJN WEEKEND ALLEMAAL!

Suzanne & Marcel 


donderdag 15 mei 2014

De familie KOOLMEES...


Op een dag in het vroege voorjaar nam de familie KOOLMEES hun intrek in ons rode vogelhuisje met gebladderd dakje :-) Nu hing dit vogelhuisje niet netjes op zoals dit behoort...

Nee, het stond op onze oppot-tafel. Eigenlijk stond het daar voor de sier! En het bladderende dakje zou nog opgelapt worden.

Je verwacht toch niet dat die schuwe KOOLMEZEN in zo'n rood huisje op het plaatsje dicht bij de mensheid zouden willen gaan zitten? Na een hoop getimmer, dat doen MEESJES met hun snaveltjes, werd het toch echt serieus :-)

Snel werd het huisje door ons "dan maar" aan de schutting gehangen. Want anders konden wij onze tafel en spullen die daar ook staan niet meer gebruiken. Onze nieuwe bewoners waren natuurlijk bijna in shock, want dit plekje hadden zij immers niet verkozen!

Toch konden ze het uiteindelijk waarderen en bouwden verder aan hun nestje. Zelfs met haren van de vrouw des huizes werd het geheel gezellig aangekleed :-) En ja hoor... inmiddels zijn er baby's :-) Ze schreeuwen al zo hard dat wij ze binnen kunnen horen. Het zal niet lang meer duren voordat ze uitvliegen.

Voor nu vliegen vader & moeder KOOLMEES zich het ongans met 1000 wormpjes en insecten. Zo af en toe krijgen de kleintjes ook een hap uit de pot met vogelpindakaas die onze buurman heeft neergehangen. Wel zo gemakkelijk :-)  Zolang het nog kan genieten wij met volle teugen van de familie KOOLMEES :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel