maandag 30 juni 2014

De GEITEN-WOLLEN-SOKKEN-KRUISBESSENTAART :-)


HA HA... ja dit is echt DE NAAM die deze TAART van ons heeft gekregen. We zitten momenteel vol vreugde middenin het KRUISBESSENSEIZOEN :-) En proberen daarom 1000 en 1 dingen uit om ze met liefde weg te werken :-) Zo werd er vlak voor het weekend een nieuw soort TAART in elkaar geknutseld!

Maakten we vorig jaar nog een KRUISBESSENTAART op deze manier:
http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2013/07/de-ultieme-zomertaart.html 

Werd dit recept nu omgebouwd tot een iets gezondere variant. Maar eerlijk is eerlijk... het oude recept was smakelijker :-) We moesten er gewoon even aan wennen :-)

Zodoende was het niet moeilijk om een naam te verzinnen voor dit NIEUWE BAKSEL. Nee lieve mensen... het was geen MISBAKSEL, dat voorzeker niet. Maar de smaak had iets heel alternatiefs. Toen de laatste kruimel was opgesmuld kwamen we overeen dat we het toch wel konden waarderen :-) Het had alleen even tijd nodig...
       
DE GEITEN-WOLLEN-SOKKEN-KRUISBESSENTAART :-)
NODIG:
300 gram gehalveerde kruisbessen
250 gram fijngemalen amandelen (poeder, geen schaafsel)    
150 gram palmsuiker
150 gram gedroogde vijgen (in stukjes gesneden)
250 gram roomboter zonder zout + wat extra om in te vetten
6 x eiwit (eieren)
zuivere natuurhoning
geschaafde amandelen ter garnering op de bovenkant

ZO GA JE TE WERK:
-Was de kruisbessen goed schoon en ontdoe ze van kop en staart
-Halveer de kruisbessen
-Doe dit fruit in een schaaltje en zet even apart
-Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
-Neem een lage taartvorm die je ook gebruikt voor hartige taarten
-Smeer de vorm in met roomboter
(LET OP: GEEN SPRINGVORM !)
-Doe de roomboter in steelpan
-Laat boter langzaam smelten op een laag vuur
-Roer voorzichtig met een houten lepel
-Laat de boter ietwat lichtbruin kleuren
-Haal de boter van het vuur
-Laat de gesmolten boter iets afkoelen
-Weeg het amandelmeel
-Weeg de palmsuiker af
-Snij de vijgen in stukjes en verwijder de steeltjes
-Meng de gemalen amandelen, stukjes vijg en suiker door elkaar
-Klop de 6 eiwitten met een handmixer tot er wit schuim ontstaat
-Spatel dit schuim door het poedermengsel
-Giet de gesmolten ietwat afgekoelde nog vloeibare boter door dit mengsel
-Goed roeren tot het een glad papje is
-Giet drie kwart van dit papje in de vorm
-Verdeel de kruisbessen hier bovenop
-Giet als laatste de rest van het dikvloeibare papje over het fruit uit
-Plaats de vorm voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
-Controleer bij 30 minuten of de bovenkant niet te donker wordt
-Gebruik eventueel aluminiumfolie om bij de laatste 10 minuten af te dekken
-Is de taart nog te bleek? Verleng baktijd met 5-10 min./afhankelijk van oven
-Laat de taart afkoelen in de vorm
-Smeer de taart royaal in met honing
-Strooi een flinke laag amandelschaafsel op de plakkerige honing

Voor wie het aandurft... :-) Horen wij graag wat jullie er van vinden!!!

Een HARTELIJKE GROET, Suzanne & Marcel
 

vrijdag 27 juni 2014

WEEKENDBODE met BOEKET uit eigen tuin :-)


Het WEEKEND komt in zicht... En de KEUKENTAFEL vult zich met BLOEMEN uit eigen tuin :-) Wat een vreugde!

In het BOEKETJE zitten 3 rode DAHLIA'S, een aantal COSMEA'S en wat takjes bloeiende VROUWENMANTEL.

Een HEERLIJK WEEKEND allemaal!

LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel  

donderdag 26 juni 2014

Zomers TUINBONENGELUK :-)


Met de SCHONE WAS wapperend aan een rekje en een STRALENDE ZOMERZON boven het plaatsje werd er deze week een eerste klusje TUINBONEN buiten gedopt :-)

Al zittend aan de tuintafel, mijmerend over "GELUK", landde er al snel een soort van eindconclusie. Het zijn de "KLEINE DINGEN" in het leven die zo GELUKKIG maken.

Maar... het is ook voorzeker GODS LIEFDEVOLLE GENADE die deze beleving zo DANKBAAR uitwerkt in ons hart. 

Is het niet zo dat als wij dicht aan Zijn hart proberen te leven, Hij ons Zijn VREUGDE & VREDE wil schenken? Nog krachtiger gezegd... 

WANT DE VREUGDE VAN DE HEERE, DAT IS UW KRACHT!
NEHEMIA 8:11b

En laat onze LIEFDEVOLLE GOD nu juist overal in en door verweven zijn! Want ja... ook bij het zien van een klusje TUINBONEN op de tuintafel, bij de beleving van het wapperen van SCHONE WAS op de wind... Zelfs bij het voelen van de WARME ZOMERZON op de huid... Is het ZIJN VREUGDE die ons krachtig vult en ons DANKBAAR gelukkig doet genieten van ZIJN GOEDHEID :-) 

LIEFS, Suzanne & Marcel

woensdag 25 juni 2014

Aan de slag met RADIJS...


RADIJS... een bijzonder gewas waar velen een soort van haat-liefde-verhouding mee hebben. Soms zijn ze zo heerlijk zacht zoetig en fris van smaak :-) Maar ze kunnen ook wel degelijk venijnig scherp en stokkig wrang zijn :-(

Achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE waren ook een aantal RADIJZEN te vinden. Inmiddels zijn de zacht zoete fris smakende exemplaren verwerkt en opgegeten :-) Het moest ook wel want ze gingen qua groei plots de hoogte in, "DOORSCHIETEN" noemen ze dat.

We probeerden dit maal een recept van AH uit:

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R646696/tzatziki-van-radijs 

Een bijzonder recept! Dit voorschrift bleek hier een succes te zijn :-) Ook ontdekten we dat GERASPTE RADIJS in magere kwark met zout en peper op smaak gebracht ook heerlijk is.

Wat is het toch leuk om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken als het gaat om OOGST verwerken :-)     

LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel

dinsdag 24 juni 2014

Een VRIJDAG & ZATERDAG in het westen des lands... (2)


Toen was er nog een TWEEDE TUIN in het WESTEN DES LANDS te bewonderen! En wel de "BROCANTE TUIN" van mijn ouderlijk huis te Lekkerkerk. Het is leuk om deze twee verschillende plekken weer eens goed gezien te hebben. Beide hebben zo hun charme :-)

Wij zouden ze zo wel samen willen voegen... Met de romantiek van BROCANTE en de VERSE GROENTEN op je bordje heb je de perfecte combinatie!

Voor nu zijn we weer fijn THUIS in ons GELIEFDE GRONINGEN :-) Door drukte in de dagen daarvoor en het logeren in HET WESTEN oogt ONZE TUIN  momenteel ietwat verwaarloost. Ooo wat heb je dat toch snel in een paar dagen...

LIEFS, Suzanne & Marcel

maandag 23 juni 2014

Een VRIJDAG & ZATERDAG in het westen des lands... (1)


De afgelopen dagen brachten wij door in het westen des lands. We bezochten onze familie en keken aldaar natuurlijk ook rond in hun TUINEN :-) Het is altijd weer leuk om te vergelijken en te zien hoe het er daar aan toe gaat.

Zo heeft de vader van Marcel een grote MOESTUIN op de camping (Oostvoorne) waar zij in deze tijd van het jaar verblijven. Dat vinden wij natuurlijk geweldig leuk om te bekijken :-) De MOESTUIN is gelegen tegenover het vakantiehuisje.

Langs deze weg even een klein kijkje op de TUIN van onze pa... En natuurlijk ook onze complimenten omdat het er daar zo geweldig verzorgt uitziet! Daar zitten heel wat uurtjes monnikenwerk in :-)

LIEVE GROETEN, SUZANNE & MARCEL

donderdag 19 juni 2014

Wat komt er deze week op ons (TUIN-)PAD... (3)


Een beetje beschaamd proberen wij de verschillende SOORTEN SLA te tellen in de MOESTUIN. Ze staan op rij onder de PEULVRUCHTEN. Want het zijn er VEEL...

Australische bruine sla, Australische gele sla, Groene Eikenbladsla, Rode Eikenbladsla, Krulsla, Kropsla en Rucola... Met de vermelding dat de Lollo Rosso mislukte deze keer :-)

Het zijn bijna allemaal soorten PLUKSLA, behalve de KROPSLA. We zaaien ze veelal dicht op elkaar in een rij. Maar soms nemen we een enkel plantje (vooraf opgekweekt) en planten die met wat ruimte ertussen in de volle grond. Dan krijg je een schitterende grote bos met SLA uit zo'n enkel plantje. Ook dan blijft deze PLUKSLA zacht en mals. Ondanks dat het langer staat en je niet alleen de babyblaadjes oogst.

Of een mens zoveel soorten nodig heeft? Nee dat niet... Maar het is gewoon zo leuk om een bordje op te maken met VERSCHILLENDE SMAAKBELEVINGEN. En dan hebben we het nog niets eens over hoe het eruit ziet :-) Dus ja... deze week is er ook lekkere en mooie SLA gegeten :-)

Tussen de SLA door zien jullie onze BLOEIENDE VERBENA/IJZERKRUID. Het kleine roze bloemetje is zo ontroerend mooi... 

EEN FIJN WEEKEND ALLEMAAL!

LIEFS, Suzanne & Marcel

Wat komt er deze week op ons (TUIN-)PAD... (2)


Begin deze week ontdekte ik (Suzanne) dat we toch echt NOG IETS met de doorgeschoten PEULTJES moesten gaan KOKKERELLEN :-) De voorgaande week waren er nog zo weinig PEULTJES en in slechts een oogwenk hing het plots vol met DOORGESCHOTEN PEULTJES??? Dat zijn nu die verrassingen waar je dan spoedig iets mee MOET :-)

Omdat ik (Suzanne) steeds vragen kreeg waarom ik nooit op de foto sta... :-) Kuch... voor deze ene keer dan een paar plaatjes tijdens het PLUKKEN van de doorgeschoten PEULEN. 

Omdat ik alleen in de tuin aan het werk was moest ik ze zelf proberen te maken met 1 hand in de lucht :-) Jullie snappen dat ze UIT HET LEVEN GEGREPEN zijn, met zwarte tuinhanden gewoon in mijn oude kloffie op de knieën in de tuin :-) Eigenlijk hoe ik het liefst wil zijn... Maar dan eigenlijk het liefst niet op de foto :-) 

Nou lieve mensen... en daarna kwam er dus een VERS ERWTJESSOEPJE van onze op hol geslagen PEULENVRIENDEN :-) En lekker dat dit was! Het had iets weg van babyvoeding, tongstrelend zacht en licht zoet.

Ons VERSE ERWTENSOEPJE (rijk voor 4 kommen) had de volgende ingrediënten...

* 500 gram verse (gewicht zonder peul) erwtjes
* 5 kleine gele uien
* een handje vol met muntblaadjes
* 350 gram worteltjes (uit de vriezer, oogst van vorig jaar) 
* een klontje roomboter
* een half pakje sojaroom culinair
* zeezout en zwarte peper (voor op smaak te brengen)
* halve liter kippenbouillon (voor een lekkere dikke soep) 
* gebakken uitjes (toko / ter garnering)

Allereerst werden de uien in stukken gesneden en op de bodem van de pan glazig gebakken in roomboter. Vervolgens kwamen de erwtjes hierbij samen met de fijn gesneden muntblaadjes. 

Hierover werd de hete bouillon gegoten. De pan met inhoud werd aan de kook gebracht en mocht zo'n 10 minuten zacht doorkoken. Met de staafmixer werd de soep gepureerd. Daarna werd er sojaroom aan toegevoegd en werd de soep op smaak gebracht met zout en peper.

Ik goot de soep nog 1 maal door een fijnmazige zeef. Aan het einde besloot ik er nog wat worteltjes (in plakjes) aan toe te voegen om wat vulling te geven aan de soep. De combinatie van erwtjes en worteltjes doen het immers altijd goed :-) 

Voor het serveren werden er nog wat gebakken uitjes gestrooid over de soep. Stel jij wilt deze soep ook eens maken, gebruik gerust meer bouillon als je van dunne soep houdt. Deze variant is lekker stevig, een echte maaltijdsoep! 

Het was wat ons betreft een heerlijk GROEN SOEPJE die zeker voor herhaling vatbaar is :-) De smaak heeft trouwens niets weg van winterse ERWTENSOEP. Dat is niet vergelijkbaar. Deze soep is veel lichter en frisser van smaak!

LIEFS, Suzanne & Marcel         

woensdag 18 juni 2014

Wat komt er deze week op ons (TUIN-)PAD... (1)


Iedere dag weer komen er RIJKE ZEGENINGEN op ons (TUIN-)PAD...Aan God komt toe alle DANK & EER als het gaat om OOGST uit de MOESTUIN!

Teveel vooruit plannen met weekmenu's hebben we hier op dit moment maar een beetje los gelaten.  Het is een kwestie van de TUIN inwandelen en kijken wat het eerst op moet. Wat een RIJKDOM :-) 

Zodoende wordt het hier niet snel eentonig of saai :-) Dat bestaat eenvoudigweg niet in de levens van MOESTUINIERS. Daar is alles keer op keer weer zo verrassend anders, maar ook zo wonderlijk vernieuwend.

Op gebied van smaak en aroma kun je je in de MOESTUIN ook iedere dag weer verbazen. De PEULTJES van gisteren smaken namelijk toch echt anders dan de PEULTJES van vorige week :-) Wij KOKEN maar wat graag op geleidde van het seizoen. Het vraagt om  creatief te zijn met dat wat je hebt.

Zo aten we maandag VERSE PEULTJES + VERSE MINI ERWTJES (afkomstig van doorgeschoten PEULTJES). Deze werden kort omgeschept in een hete wokpan met cocosolie. Daar werd aan het eind een jong uitje + wat uienloof aan toegevoegd. Het geheel werd afgemaakt met zelf gemarineerde LUXE KIPSATÉ naar een overheerlijk recept van:

http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/05/kipsate-luxe-en-simpele-variant-bbq-1.html 

Als je deze kostelijke variant van Anita ooit hebt geproefd wil je nooit meer anders :-) Haar leuke weblog heeft nog veel meer overheerlijke recepten! Neem gerust eens een kijkje of een proefje :-)

We hebben dit gerecht zonder rijst of aardappels gegeten. Deze overheerlijke VERSE GROENTE met smakelijke SATÉ was voor ons voedzaam genoeg :-)

We zullen proberen om met grote regelmaat te verhalen wat we dagelijks uit de MOESTUIN oogsten en uiteindelijk op ons bordje krijgen :-) We zijn natuurlijk ook reuze benieuwd wat jullie momenteel oogsten!

LIEFS, Suzanne & Marcel 

dinsdag 17 juni 2014

VRUCHTEN-SLAGROOM-KWARK... :-)


In het bericht hiervoor smulden we van een VRUCHTENROL met VERS FRUIT uit EIGEN TUIN. Wat ook verrukkelijk is om de VULLING van de VRUCHTENROL als TOETJE te eten.

Neem op 50 gram KWARK, 100 gram stijf geklopte slagroom, 1 zakje vanillesuiker en een hoeveelheid VERS FRUIT (bij voorkeur van het seizoen) naar behoefte :-) Zo heb je twee schaaltjes vol met een kostelijk geheel, die geen lang leven zullen hebben :-) 

Vooral de zachte VANILLESMAAK doet een mens smelten! En door de SLAGROOM wordt de KWARK zo heerlijk luchtig :-)

Even voor de kenners onder ons... vergelijk dit maar eens met de TOETJES uit de winkel! Dan is het wel een ander verhaal op het gebied van bindmiddelen, conserveermiddelen, geur- & kleurstoffen en suikertoevoeging!

Want als je eens van een lekker TOETJE wilt genieten is het wel zo fijn als het "IETS GEZONDER" kan :-) Gezonde mogelijkheden zijn er genoeg, maar willen we MEER TIJD investeren in het zelf bereiden van gezonder voedsel?

LIEFDEVOLLE GROETEN, Suzanne & Marcel  

maandag 16 juni 2014

VRUCHTENROL met VERS FRUIT...


Onze AALBESSENSTRUIKJES waren ook dit jaar goed geplunderd door onze o zo geliefde VOGELVRIENDEN. Ach... het is ze gegund! Omdat we zelf nog een schaaltje konden oogsten was voor ons geen grote ramp.

Netten doen wij er in onze achtertuin niet over. Het levert veelal dramatische taferelen op. Denk aan vogels verstrikt in netten die je er dan uit moet knippen :-( Ook vinden wij het achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE niet zo mooi om te zien. Dus mogen de VOGELVRIENDEN lekker met ons mee smullen :-) 

Samen met nog wat ZOMERKONINKJES werd er een heerlijke VRUCHTENROL gemaakt. Het RECEPT is afkomstig van het Duitse boekje: "MEIN LANDREZEPT KUCHEN & TORTEN".  Al is het hier en daar wat veranderd naar onze versie... :-)

BENODIGDHEDEN BISCUITDEEG:
*3 x ei (large)
*een snuf zout
*80 gram palmsuiker (of witte kristalsuiker)
*een kwart zakje vanillesuiker
*100 gram speltbloem (eventueel tarwebloem)
*een beetje extra (witte kristal-) suiker om te bestrooien

BENODIGDHEDEN VRUCHTENROL:
*1 x maal BISCUITDEEG (zie hierboven)
*700 (of minder) gram vruchten, aalbessen & aardbeien
*100 gram slagroom
*1 zakje vanillesuiker
*50 gram magere kwark

WERKWIJZE:
-Begin met bereiden van deeg
-Warm oven voor op 190 C (elektrisch)
-Scheidt eieren
-Klop eiwit met snuf zout stijf
-Voeg suiker langzaam toe en klop tot glanzende massa
-Roer eigeel los
-Meng voorzichtig bij de stijve eiwitpieken
-Meng beetje bij beetje meel erbij tot homogeen
-Giet dunne deeg op een bakblik met bakpapier bekleed
-Verdeel het eventueel gelijkmatig
-Bak deeg in 12-15 minuten af
-Plaats bakplaat iets onder het midden van de oven
-Leg dunne theedoek klaar (glazendoek)
-Strooi hier wat witte suiker op
-Stort plak afgebakken en wel op de theedoek met suiker
-Rol plak vanaf de kortste zijde op in de theedoek
-Laat geheel ongeveer een half uur afkoelen

-Was vruchten en snij de grote aardbeien in kleine stukjes
-Klop slagroom stijf met vanillesuiker
-Roer kwark door de stijve slagroom
-Zet mengsel even in de koelkast zodat het stijf wordt

-Rol plak na afkoelen weer open
-Verdeel vruchtenmengsel op plak
-Rol plak met vruchtenmengsel voorzichtig op
-Garneer met wat extra vers fruit
-Snij in plakjes

LET OP!
Voor de echte zoetekauwen onder ons... Breng het vruchtenmengsel nog wat op smaak met poedersuiker. Voor ons hoeft dit niet!   

Deze VRUCHTENROL is niet geschikt om van te voren te maken! Je moet hem bereiden en dezelfde dag opeten. Of direct bereiden vlak voordat je gasten komen. Bij ons was de vulling nog ietwat dun, maar de smaak was overweldigend lekker :-) Het geheel is een echte aanrader!

LIEFS, Suzanne & Marcel