maandag 29 september 2014

Onderzoeken en LEREN... :-)


Na het APPELSAP PERSEN  (zie vorig bericht) werd het gouden goedje netjes opgevangen en gezeefd. Vervolgens lieten we het nog enige uren bezinken. Tot we plots, geheel niet geplant dus, een GIST hadden gevangen in onze SAP! We hadden dus een teil met bubbelende APPELSAP :-)

Dus werd er driftig onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden zijn met gegiste APPELSAP? En wat blijkt... je kan het proces van APPELCIDER MAKEN inzetten, en/of gaan voor APPELAZIJN. 

Of het allemaal gaat lukken hopen we later met jullie te delen. Onze huisgemaakte APPELCIDER & AZIJN zijn hoe dan ook in wording! Spannend hoor... :-)

(Het proces zelve willen we eventueel graag later met jullie delen als wij goede resultaten behalen :-) Mocht dit niet gelukken... dan zullen we zelf nog verder moeten onderzoeken) 

Een FIJNE WEEK lieve mensen!
Suzanne & Marcel

vrijdag 26 september 2014

Onze zelf geperste APPELSAP :-)


Al weken zijn we in de weer met het UITPERSEN van APPELS op de KOUDE MANIER. Dat wil zeggen, niet door stomen of via een ontsapper. De APPELS worden fijn en plat gedrukt door de machine en het sap loopt eruit. Dit wordt opgevangen, en nog enkele malen gezeefd door een speciale katoenen (netel-)doek. Uiteindelijk wordt de APPELSAP geweckt; 30 minuten bij 190 graden Celsius.

We krijgen zoete mini APPELS (te klein om te schillen) van onze buurman zijn BOOMGAARD en proberen hier en daar nog wat zure appels in de buurt bijeen te scharrelen. Hoe meer verschillende soorten APPELS bij elkaar, des te beter is de smaak!  

Zoals jullie zien is het een gezellige rommelige boel tijdens dit klusje :-) Overal ligt APPELPRUT en alles plakt. Daarom moet dit klusje naar onze mening toch echt buiten gebeuren :-) Maar dat was de afgelopen tijd geen probleem, de zon heeft overdadig en veelvuldig geschenen! Zelfs het rijzen van een zelf gebakken brood kon nog in de zon gebeuren, heerlijk! Wat een rijkdom :-)

LIEFS, Suzanne & Marcel

donderdag 25 september 2014

Mooie THEETUIN...


Enige tijd geleden hebben we aan deze MOOIE THEETUIN (DUITSE KUST) een bezoekje mogen brengen. Het is net een klein stukje verder rijden dan het bekende kustplaatsje GREETSEEL. Hier hebben we al eens eerder een blogje aan gewijd. 

Wat wij aantroffen was een LIEFLIJKE THEETUIN met huismaakte koeken en taarten :-) Ook was er een kleine kaart met aparte gerechtjes van het seizoen. Niets was standaard of recht toe recht aan :-)

Bij regenachtig weer kunnen de gasten plaats nemen in een soort van serre/aanbouw in Zweedse stijl. Ook zijn er tal van oude snuisterijen (BROCANTE) te zien :-)

Er is zelfs een kleinschalige B&B boven in de oude boerderij gevestigd. Stel dat jij hier eens naar toe zou willen... Let goed op dat je bij het boeken van een kamer een vaste prijs afspreekt! Er staan namelijk nergens prijzen vermeld, ook niet op de website. Dat zou eventueel tot verwarring kunnen lijden.Wij waren hier namelijk getuige van...

Al met al vind je hier een MOOIE THEETUIN, een gezellige aanbouw in Zweedse stijl, een rustieke oude boerderij omgeven door de zilte zeelucht :-) Echt een plekje voor fijnproevers en liefhebbers van het landelijke kustleven! 

Hannys-Radlercafe, Störtebekerstr. 15a, Wangerland (Duitsland)

LIEFS, Suus & Marcel

woensdag 24 september 2014

KLEINE RUPS op VADERS LAND...



***
Zeg jij daar KLEINE RUPS: "je wandelt op Vaders land..."

Ja, jij met je geel en zwarte band

Ben je gevaarlijk of ben je gewoon heel slim...

Heel misschien zit je camouflage er wel tussenin


***

Met razendsnelle pootjes marcheer je door Vaders land...

Ja, je zet mijn overdenkingen in volle vaart gewoon aan de kant

Uniek, geschapen op het gesproken woord...

En Vader zag dat het goed was zodat jij mocht zijn zoals het behoort


*** 

Ik kom tot besef dat jij deel uitmaakt van Vaders land...

Ja, samen met de rulle aarde en al de korrels zand

Niet "zomaar" of geheel per ongeluk ontstaan...

Ook tot in het kleinste leven breekt Vaders Koninkrijk baan


***

Want ook al ben je voor velen haast onzichtbaar op Vaders land...

Ja, vandaag wordt daarin belicht Vaders scheppende hand

Je vergankelijk lijfje en haartjes zacht...

in schittering bekleed met Vaders Koninklijke pracht


***

Zeg jij daar wonderlijk mensenkind: "ben jij al stil geworden op Vaders land..."

Ja, zoveel gebundelde schoonheid zet je niet even aan de kant

Laat al de verfijnde details maar lieflijk indruk maken...

Richt je oog daarna maar gerust omhoog en laat je door Vaders liefde warm aanraken

dinsdag 23 september 2014

Speciale POMPOENTAART :-)


Vandaag willen graag een heerlijk RECEPT met jullie delen. Laatst kregen we op een bijzondere wijze lieve gasten op visite uit het westen des lands. We wilden graag iets bakken en koken dat ze zouden kunnen verdragen in verband met een voedselallergie. Zodoende ontstond deze POMPOENTAART :-)

Het is een smakelijke TAART geworden :-) Een baksel dat sowieso ook voor mensen zonder voedselallergie een aanrader is.

De ongezonde tarwebloem is vervangen door een combinatie van gemalen amandelen en boekweitmeel. De geraffineerde suikers zijn vervangen door een beter natuurproduct: "PALMSUIKER". 

PALMSUIKER wordt gewonnen door het indampen van palmsap. Door deze methode te hanteren blijven de anti-oxidanten, mineralen en vitaminen bewaard. Ook geeft dit natuurlijke zoetmiddel minder snelle en hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. Het heeft een zogenaamde lage glycemische index.      

Lieve Franciska, dit RECEPT dragen we op aan jou :-) We DANKEN God voor de bijzondere tijd die we samen met jou en je man mochten beleven!

POMPOENTAART FRANCISKA;
glutenvrij, zuivelvrij, vrij van geraffineerde suikers

BODEM:
*2 eetlepels + kop maiszetmeel
*115 gram amandelmeel
*200 gram boekweitmeel
*flinke snuf zout
*4 tot 5 eetlepels biologische boekweithoning
*6 eetlepels kokosolie

VULLING:
*500 gram pompoen zonder schil in dobbelsteentjes
*3 x ei large
*150 - 200 gram palmsuiker
*400 ml ongezoete amandelmelk (merk Alpro)
*1 eetlepel + kop speculaaskruiden
*een klein snufje zout
*1 vanillestokje

GARNEREN:
*geraspte kokos

BEREIDING BODEM:
*Vet lage taartvorm in met kokosolie
*Warm oven voor op 180 graden Celsius
*Laat  kokosolie smelten in steelpan
*Meng alle vaste ingrediënten met elkaar 
*Voeg alle gesmolten kokosolie + honing toe (- 1 eetlepel)
*Meng alles goed door elkaar tot homogene massa
*Haal  deeg uit de kom en doe in vorm
*Verdeel deeg en druk aan met bolle kant van lepel
*Prik gaatjes in bodem met vork
*Smeer restant honing over bovenkant van de bodem uit
*Bak de bodem voor in midden van oven +/- 15 minuten
*Laat bodem afkoelen in vorm

BEREIDING VULLING:
*Neem pan en plaats op vuur
*Doe amandelmelk in pan
*Snij vanillestokje open en leg in melk
*Weeg palmsuiker af en doe in pan
*Breng geheel al roerend aan de kook
*Voeg dobbelsteentjes pompoen toe aan kokende melk
*Zacht doorkoken tot pompoen gaar is
*Haal vanillestokje uit pan 
*Schraap merg uit stokje en voeg toe aan mengsel
*Neem staafmixer en pureer alles tot gladde massa
*Voeg speculaaskruiden en een snufje zout toe
*Laat geheel goed afkoelen!!!
*Klop eieren los met een garde
*Meng eimengsel bij geheel afgekoelde pompoenmelk
*Giet op voorgebakken bodem
*Bak geheel af in 30 tot 40 minuten (afhankelijk van oven)
*Vulling moet zo stijf zijn als pudding
*Strooi na afkoelen geraspte kokos op de taart

(de hoeveelheid honing en PALMSUIKER is afhankelijk van je smaak)

Een WARME GROET uit ons hart, Suzanne & Marcel 

maandag 22 september 2014

De Heere is mijn HERDER...


Wat een BEMOEDIGENDE WOORDEN lieve mensen...
"De Heere is mijn HERDER"

PSALM 23
1De Heere is mijn HERDER,
mij ontbreekt niets.
Hij doet mij neerliggen in grazige weiden,
Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren.
Hij verkwikt mijn ziel,
Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid,
omwille van Zijn Naam. 

Wat is het heerlijk om daar de WEEK mee in te mogen gaan...
Hij zal ons leiden en begeleiden op de weg die we mogen gaan!

LIEFS, Suzanne & Marcel