woensdag 28 januari 2015

KNOLSELDERIJPUREE met RODE BIETJES...


Wij koken hier veelal met dat wat voor handen is. Gewoon van het land en/of vanuit bevroren, ingekuilde of geweckte toestand. Zo ontstaan er soms nieuwe gerechten. Komen daar smaken bij elkaar die je nooit eerder had gecombineerd. En ontdek je plotsklaps... dat het heel erg lekker is :-) 

Zo werden er een paar laatste kleine KNOLLEN SELDERIJ uit de grond gehaald. Het was weer mogelijk om ze uit te steken omdat de vorst inmiddels de grond weer ietwat heeft losgelaten. Het mooie groene LOOF werd apart gehouden.

Er was 1 armzalige KNOL vanbinnen uitgehold, de schurk die dit op zijn geweten heeft had vast een koningsmaal :-) Want over de smaak van onze KNOLSELDERIJ valt niet te twisten! Ze zijn niet bar groot, maar wat een smaak! Zo heerlijk sterk en aromatisch :-) 

Ook werden er BIETEN uit een emmer met zand opgegraven (in de de schuur) voor twee personen. Ze werden op het vuur gezet en in water gaar gekookt. Eenmaal gaar zijn ze geschild, in plakjes gesneden en in een schaal gedaan.

De verschillende kleine KNOLLEN SELDERIJ zijn geschild en in blokjes gesneden. De dobbelsteentjes werden in een klein beetje water gaar gekookt in +/- 10 minuten.

Na het toevoegen van wat crème fraîche + wat groen SELDERIJ-LOOF kon de staafmixer in de pan het geheel pureren. Hierna werd peper en zeezout naar smaak toegevoegd. De mooie puree met groene stipjes werd door de PLAKJES BIET geschept. Een laatste beetje LOOF maakte het groentegerecht af.

Manlief genoot van het gerecht met een stukje mals vlees, de vrouw des huizes kruimelde er fetakaas overheen. Het is een LEKKER & PUUR GERECHT :-)

Voor de echte vleesfanaten is het een aanrader om door dit gerecht uitgebakken spekjes te mengen. De volgende keer zou er ook nog een gebakken ui bij kunnen. Wij hebben hoe dan ook gesmuld :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...