woensdag 7 januari 2015

Nog meer GROEI gesignaleerd...


Gisteren vertelden wij jullie al over onze BLOEIENDE HAZELAARS op het land :-) Wat ook opvalt is dat een aantal ONKRUIDEN momenteel  driftig de kop op steken. Nu hebben wij altijd een hekel aan het woord "ONKRUID" :-( Het zijn wat ons betreft prachtige stukjes natuur, ecologisch gezien veelal zeer waardevol. Alleen staan ze soms op de verkeerde plaats :-)

Neem nu de KRULDISTEL (CARDUUS CRISPUS), al jaren hebben wij die op het land staan waar wij de grote moestuin hebben. Voorgaande jaren werd het gedeelte van de moestuin met een ploeg bewerkt. Dit heeft ervoor gezorgd dat stukjes wortel van deze DISTEL zijn verspreid. Vandaar dat we deze stekelige vriend nu in heel de moestuin terug vinden. Door de zachte winter die we momenteel hebben vormt ze keurige ROZETTEN, met het plan om volgend jaar weelderig te gaan bloeien. Het zijn ware kunstwerkjes trouwens, de bloemen van de KRULDISTEL!

Maar dit jaar willen we het anders aanpakken... Er zullen geen grote machines meer worden ingezet. We willen de grond voornamelijk met rust laten. En vooral veel wieden met de hand. En dat wat niet schadelijk is gewoon laten staan. Zo verstoor je het natuurlijk evenwicht in de bodem het minst. 

Wormen, die voor ons het grootste woel en spitwerk verzorgen blijven op deze manier in leven! Bijkomend voordeel is dat dergelijke wortels niet meer worden verspreid. Het nadeel is dat deze manier van werken de eerste jaren meer knielwerk zal vergen :-) Voor nu is dat allemaal nog niet aan de orde... Hoe dan ook, het is WINTERTIJD, maar de KRULDISTEL wil even laten zien dat ze er ook nog is :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...