donderdag 29 januari 2015

Proces COMPOSTEREN...


Enige tijd geleden schreven wij jullie al over onze COMPOST-PLANNEN :-)

http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2015/01/compost-maken.html

Maar eigenlijk wilden wij wel eens KIJKEN wat er zich nu allemaal in zo'n HOOP afspeelt :-) Het hele proces is reuze interessant, maar de kleine details vind je  niet in eenvoudige woorden op het internet. Een samenvatting van diverse gesprekken met kenners, forums en oude (Duitse) tuinbladen brachten ons tot deze samenvatting.

*OPSTARTEN*
De reeds aanwezige beestjes (micro-organismen) gaan organisch materiaal opeten. Zij laten hierdoor afvalproducten (enzymen) vrij. Deze bijzondere stoffen maken het verteren van het organische materiaal gemakkelijker. Als er genoeg voedsel is voor de aanwezige beestjes en de omstandigheden zijn goed dan zal er snel vermenigvuldiging volgen. 

Door dat deze micro-organismen ademhalen gaat de temperatuur omhoog. Hoe meer organismen er aanwezig zijn des te warmer het word. In een kleine week meet je in de HOOP al snel een temperatuur van 45 graden Celsius.

*BROEIEN*
Onderzoek leert dat er ongeveer na een week grote hoeveelheden micro-organismen aanwezig zijn, echter niet veel verschillende soorten. Afhankelijk van de samenstelling (diversiteit) van het materiaal vind je gedierte. Deze groep starters gaan zich echter met het oplopen van de temperatuur (BROEIEN) wel weer uit de voeten maken. Hoe verder ze uit het hart van de HOOP gaan hoe koeler het wordt.  En dat is wat deze eerste groep wenst. Een niet te hoge temperatuur.

Vandaar dat er in het hart nu nieuwe soorten organismen in beeld (o.a. schimmels) komen. En de temperatuur blijft stijgen! Door deze stijging wordt het hele proces van vertering versneld. Zelfs zaadjes van onkruid gaan kapot. Ook ziektekiemen leggen het loodje.

Na een paar dagen gaat de temperatuur weer zakken. Dit is het moment om de HOOP te keren met bijvoorbeeld een riek. De buitenkant van de HOOP moet naar binnen om hetzelfde proces door te gaan maken. Er komt zuurstof bij. De micro-organismen die door de opwarming naar de buitenkant waren verplaatst gaan door de omkering het nieuwe buitenste organische materiaal weer opeten. Zolang ze de temperatuur aangenaam vinden en er voedsel voor ze is eten ze lekker door. Het verhaal  begint na de omkering dus eigenlijk weer opnieuw. Na verloop van tijd wordt de BROEI weer ingezet!

STELREGEL:
HOE SNELLER JE AFVAL WIL COMPOSTEREN DES TE MEER JE MOET KEREN!

*AFKOELEN*
Nadat al het af te breken materiaal is verteerd worden de beestjes minder actief. De temperatuur zal hierdoor gaan dalen. De beestjes die van koudere temperaturen houden zullen hun plaats weer in gaan nemen. Ook komen er grotere beesten in het spel. Ze helpen mee om de hele boel te verkleinen. Er wordt wat afgeknabbeld en geknaagd.

*RIJPEN*
Dit is het moment waarin de laatste twee fases in gang worden gezet; HUMIFICEREN & MINERALISEREN. Alles wat overgebleven is wordt via ingewikkelde gangen omgezet tot HUMUS. En daar willen we komen! Tot een VOEDINGSRIJKE HUMUS boordevol MINERALEN :-)     

Nooit geweten dat er zich zoveel afspeelt in een HOOPJE AFVAL :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE