dinsdag 13 januari 2015

WETEN jullie het nog?


Ooit, lang geleden begonnen we hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE aan een experiment met APPELSAP die was gaan GISTEN. Dat was absoluut niet te bedoeling maar het leed was reeds geschied :-(

En wat konden we doen met GEGISTE APPELSAP, koud geperst uit overheerlijke biologische appels met schil uit de buurt. Weggooien zou zonde zijn van al het perswerk. Dus werd het proces ingezet van APPELAZIJN & APPELCIDER maken. Vandaag is het moment voor een update!

HOE GINGEN WIJ TE WERK?

De reeds GEGISTE APPELSAP werd nog 1 dag lang in een brandschone open emmer (wel met neteldoek erop tegen vuil) bewaard, dit is gedaan om net nog wat meer GISTING te verkrijgen. 

HOE WEET JE DAT JE EEN GIST HEBT GEVANGEN?

De SAP gaat simpelweg bubbelen (kleine belletjes), op je tong geeft dit een tintelend gevoel.

Als jij heel misschien ook TROEBELE BIOLOGISCHE APPELSAP zou willen laten VERGISTEN om tot AZIJN of CIDER te komen kun je de SAP enige dagen in een brandschone open emmer (met neteldoek erop) bewaren. Controleer regelmatig of je geen SCHIMMELS vangt. En wacht tot de SAP gaat bubbelen (kleine belletjes). Je ruikt ook de typische geur van GISTING.

STAP TWEE; HOE VERDER?

Wij hebben de GEGISTE SAP in een brandschone emmer met deksel + WATERSLOT gedaan en vervolgens op kamertemperatuur bewaard. We hebben een termijn aangehouden van ongeveer 10-14 dagen. Er ontstond een frisse alcoholgeur.

STAP DRIE ; SPLITSING TEN BEHOEVE VAN AZIJN & CIDER!

Een deel van de naar alcohol geurende SAP/CIDER is door een schone neteldoek gezeefd. Vervolgens is het in schone wijnflessen gegoten en op een donkere en koele plaats enkele maanden met rust gelaten om verder te rijpen.

Het moment van PROEVEN van de APPELCIDER heeft zojuist plaats gevonden! Wij drinken eigenlijk nooit alcohol en hebben er ook niet veel verstand van. Maar wat wij er van kunnen zeggen is dat er een frisse, fruitige alcoholische vloeistof is gevormd. Op zich zou het wat zoeter mogen smaken, maar het heeft zo ook wel "IETS FRIS". De geur is echt verrukkelijk, je ruikt ZOETZURE APPELS :-)

Het is best bijzonder dat we tot dit product zijn gekomen zonder toevoeging van door de fabriek geproduceerde GIST en/of SUIKERS. We hebben een 100 % natuurlijke CIDER weten te vormen, en dat is leuk :-)

AZIJN-PROCEDURE...

De rest van de naar alcohol geurende SAP (dit is het begin van CIDER) is door een schone neteldoek gezeefd. Het is opgevangen in een brandschone emmer, afgedekt met een nieuwe schone neteldoek. Het geheel is op een donkere koele plaats enkele maanden bewaard. 

Er is een prachtig vlies met lichte vlok-vorming ontstaan. Dit noem je de "MOEDER". Dit zijn goede bacteriën die helpen om de AZIJN te vormen. We hebben een beetje geproefd, en vinden de AZIJN nog wat waterig. Verder ziet het er goed uit, de smaak is op zich ook best aardig :-)

In principe kun je de AZIJN op deze manier (afgedekt en wel) gewoon verder laten verzuren om hem op smaak te krijgen. De smaak zal naar gelang de tijd vordert steeds sterker worden. 

Het is op dit moment al wel zeer geschikt om bijvoorbeeld de huid (eventueel verdunt met water) mee te deppen. APPELAZIJN heeft een antibacteriële en kalmerende uitwerking, de huid wordt er schoon en fris van (diep reinigend). Vooral de onzuivere vette huid zal hier van genieten. Ook brengt het de PH-waarde van de huid in balans.  

Uiteraard zijn er nog veel meer GEZONDE REDENEN om APPELAZIJN te gebruiken! Voor nu zetten we de EMMER met MILDE AZIJN maar weer even weg.

Tot nu toe kunnen we wel concluderen dat onze experimenten zeer goed verlopen! Alleen is het wel zo dat je met dit soort zelfvoorzienende klusjes heel veel "GEDULD" moet oefenen :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...