donderdag 12 februari 2015

Bijzondere ZADEN belicht (2)...


Vandaag in het licht:
NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE
TETRAGONIA TETRAGONIOIDES

En of dit een bijzonder ZAADJE is :-) Wij lusten heel graag SPINAZIE, het is gewoon kostelijk! Alleen er zijn een paar nadelen bij het opkweken van gewone SPINAZIE. 

Het schiet bij de minste temperatuurstijging snel door en de slakken zijn er dol op :-( Meestal eten wij in het vroege voorjaar SPINAZIE, maar daarna is het toch wel afgelopen...

Tot onze grote vreugde is daar nu verandering in gekomen door de NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE :-) Het is in het geheel geen familie van onze Hollandse variant. Het heeft echter wel dezelfde smaak + vele voordelen.

Zo vinden de slakken er weinig aan, het schiet niet door bij hoge temperaturen, is zeer goed ziekteresistent en de opbrengst is aanzienlijk groter. 

Het enige nadeel is dat je de ZADEN pas na ijsheiligen in de volle grond kan stoppen. Uiteraard kun je binnenshuis ook al het 1 en ander vooraf zaaien.

Dus wat gaan wij doen? De ouderwetse Hollandse SPINAZIE wordt opgekweekt in het vroege voorjaar, de NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE is voor daarna! Is het niet geweldig :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...