zaterdag 7 februari 2015

GOULASH van het snorrende fornuis...


Omdat het vandaag een echte zure WINTERDAG is werd het snorrende FORNUIS extra warm opgestookt :-) Tegelijk rees het plan om met de voorraad die we in huis hebben GOULASH te STOVEN. Een echt WINTERS GERECHT, helemaal passend bij dit seizoen.

Omdat wij GOULASH wilden maken zonder varkensvlees en rundvlees, maar met KALKOENFILETS uit de vriezer, werd het een soort van experiment. Zou dit net zo lekker smaken als met rood vlees?

Het resultaat mocht er zijn! KALKOEN leent zich uitstekend voor dit STOOFGERECHT :-) Wat een feest!

WAT GING ER ALLEMAAL IN DE PAN? (VOOR 3 VOLWASSEN PERSONEN)
*kokosolie voor aanbraden kalkoen
*500 gram in stukjes gesneden kalkoenfilet
*400 gram tuinbonen uit de vriezer
*4 dikke uien in reepjes gesneden
*4 grote tenen knoflook uitgeperst
*1,5 eetlepel paprikapoeder
*chillipeper naar smaak
*pot van 450 ml tomatenpuree basis uit de weck-voorraad
(je kan ook een pakje of blikje uit de supermarkt nemen)
*200 milliliter groentebouillon:
getrokken van 1 biologisch blokje (Rapunzel, zonder gist)
met slechts 200 ml water
*100 milliliter rode wijn
*zeezout naar smaak

(eventueel gerecht aanvullen met gekookte rijst) 

HOE GINGEN WE TE WERK?
*Kalkoen in stukjes snijden
*Kalkoen even aanbraden op hoog vuur in kokosolie
*Paprikapoeder door aangebraden kalkoen scheppen
*Uien in ringen snijden
*Uien toevoegen bij aangebraden kalkoen
*Samen op matig vuur omscheppen tot uien glazig zijn
*Knoflooktenen uitpersen boven pan
*Voeg chilipeper toe naar behoefte
*Voeg bouillon, tomatenpuree en wijn toe
*Breng geheel aan de kook
*Zet op rand van fornuis en laat twee uur sudderen
*Ongeveer na anderhalf uur tuinbonen toevoegen
*Laat tuinbonen laatste half uur meegaren
*Proef saus en voeg zeezout toe naar smaak

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...