zondag 15 maart 2015

KOKOSMEEL...


 Om eens te variëren met een andere gezonde soort meel dan amandelmeel, werd er hier in ons KLEINE GRONINGSE HUISJE gebakken met KOKOSMEEL. En met succes :-)

Al sinds lange tijd werd er hier gezocht naar een gezond en smakelijk recept die de behoefde naar zo'n ouderwets smakende smeuïge cake zou kunnen vervangen. Maar dan zonder tarwebloem te gebruiken, dus glutenvrij. Ook vrij van geraffineerde suiker en schadelijke E-nummers.

Daarom werden de gebruikelijke rijsmiddelen vervangen door BAKSODA/NATRIUMBICARBONAAT. Tarwebloem is vervangen door KOKOSMEEL. 

LET OP:
Je kunt tarwebloem nooit 1 op 1 vervangen door KOKOSMEEL. Je moet trouwens ook diverse aanpassingen maken met vloeistoffen. KOKOSMEEL geeft anders een uiterst droog resultaat. Dat zou in de verste verte dan niet uitkomen op die smeuïge cake die wij beoogden :-(  

DROGE INGREDIËNTEN voor 15 kleine cakejes:
*100 gram kokosmeel
*snuf zout
*1/2 theelepel natriumbicarbonaat
*15 stuks papieren vormpjes 

OVERIGE INGREDIËNTEN:
*merg uitgeschraapt van (klein) 1/2 vanillestokje
*135 gram kokosolie
*8 eieren maat large
*flinke scheut met agavesiroop/ 75-100 ml
*2 eetlepels citroensap
*rasp van 1/2 citroen (biologisch)
*150 gram rozijnen

BEREIDING:

*Warm oven voor op 160 C 
*Zet 15 stuks papieren vormpjes klaar op bakblik
*Zeef benodigde hoeveelheid kokosmeel boven mengkom
*Meng droge ingrediënten tot homogeen 
*Hard geworden kokosolie even smelten, niet te heet maken!
*Breek eieren boven een tweede kom
*Klop eieren los met de hand
*Meng kokosolie met los geklopte eieren, siroop en sap
*Voeg ook de rasp en het merg toe
*Geheel goed omscheppen
*Meng als laatste poedermengsel door vloeibare mengsel, stapsgewijs
*Laat mengsel even staan tot vocht is opgenomen  
*Schep dan de droge rozijnen door het mengsel
*Verdeel met ijslepel het mengsel over de papieren vormpjes
*Bak de cakejes af in 25 tot  30 minuten

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...