zondag 1 maart 2015

WILDE PRIMULA


De GEKWEEKTE PRIMULA'S zien we momenteel overal in de bloemenwinkels & stallen staan. Maar wat dachten jullie van de wilde variant?

De WILDE PRIMULA (PRIMULA ELATIOR) duikt plots ook overal weer op. Met groene rozetten kijkt ze verwachtingsvol de koude wereld in. Nog even wachten en dan komen de lieflijke gele bloemetjes op ranke steeltjes te voorschijn.

Helaas moeten wij het enthousiasme op het gebied van deze plant te willen gebruiken ietwat temperen :-( In Nederland mag je niets van deze plant plukken! Ze is net zoals de DASLOOK beschermt bij wet.

Deze wettelijke bescherming is nodig, maar ook wel wat jammer. Je kunt de WORTELS van deze WILDE PRIMULA namelijk heel goed gebruiken om er thee van te trekken. Het zou goed helpen tegen artritis. Ook zijn de BLOEMEN & WORTELS samen een probaat middel tegen bronchitis, het schijnt taai slijm op te lossen. 

De gele BLOEMEN zijn ook prima rauw op te eten. Wat denken jullie ervan om een kleurloze salade op te fleuren met deze zoete bloemenpracht? De bladeren zijn echter minder interessant, ze wekken bij velen allergische reacties op!

Hoe dan ook... In Nederland mogen we alleen KIJKEN naar de WILDE PRIMULA! Dat is uiteraard ook geweldig om te doen :-) Maar PAS OP want de GEKWEEKTE PRIMULA'S kun je niet nuttigen voor consumptie!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

*BRONVERMELDING*
De prachtige getekende prent (boven) is afkomstig van:
Flora Batava, Jan Kops en Johannes Everhardus van der Trappen. Deel 10 (1849)

De tweede getekende prent (beneden) is afkomstig van:
Sturm, J., Krause, E.H.L, Lutz, K.G, Flora von Deutschland in Abbildingen nach der Natur, Zweite auflage, vol. 9: t. 62, fig. 2 (1901)