zaterdag 27 juni 2015

Na WILD PLUKKEN en de PROCESSEN volgen de BEVINDINGEN (3)


In twee voorgaande berichten lazen jullie al over het WILD PLUKKEN en de PROCESSEN. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal met die VLIERBLOESEMS gebeurd?

De BLOESEMS zijn van hun grootste GROEN (STELEN) ontdaan en op water of sap gezet om te TREKKEN. Omdat het STUIFMEEL de smaak afgeeft werd er niet hard geschud met de bloemschermen en zijn ze ook NIET gewassen. Op het oog zijn ze wel nagekeken op insecten, maar verder werden de BLOESEMS met rust gelaten.

Het PROCES van trekken is op drie manieren uitgevoerd. Ten eerste in lauwwarme siroop (water + suiker) met biologische citroenschijven, ten tweede in koud kraanwater met biologische citroenschijven en ten derde in troebele biologische appelsap + biologische citroenschijven. 

Ook is er geëxperimenteerd met de tijden van het trekken. Zo hebben de BLOESEMS in de sap slechts 1 nachtje gestaan, de BLOESEMS in de lauwwarme siroop ruim twee dagen. De BLOESEMS in het koude water stonden het langst; wel drie dagen! Het grappige is wel dat je dit uiteindelijk in de smaak niet terugvindt :-) In onze beleving geuren en smaken alle producten even sterk naar VLIERBLOESEM.      

En wat is er allemaal gemaakt met deze AFTREKSELS?

1) VLIERBLOESEM-APPELSAP-GELEI

Er werd 750 milliliter troebele biologische appelsap gebruikt. Hier werd zoveel als paste aan bloemschermen in gestopt om op smaak te komen. Ook werd er een citroen in schijven gesneden en toegevoegd.

Na een nachtje trekken is het geheel  met een pollepel door een fijnmazige zeef gedrukt. De vloeistof is opgevangen en gemengd met een pakje geleisuiker 2:1. Dat wil zeggen 1 kilogram fruit op 500 gram geleisuiker. Om vloeistof in te dikken tot gelei, en dus niet tot dikke jam, heb je hiervan op 750 milliliter vloeistof 500 gram geleisuiker nodig. Na het mengen is het geheel aan de kook gebracht, slechts 1 minuut doorkoken en in brandschone potjes gegoten. Door de potjes (met klikdeksel) even op zijn kop te zetten trekken ze vacuüm. Deze gelei is op grond daarvan een jaar houdbaar.    

2)VLIERBLOESEM-SIROOP MET CITROENSAP

Er werd twee liter kraanwater aan de kook gebracht, hierin werd 1 kilogram gewone suiker opgelost. Na even doorgekookt te hebben is de grote pan met hete vloeistof van het vuur gehaald om af te koelen. Toen de vloeistof lauwwarm was zijn er zoveel als paste aan bloemschermen + 2 citroenen in schijven toegevoegd. De pan werd op een donkere plaats ruim twee dagen weggezet.

Na de rusttijd is het geheel door een fijnmazige zeef gedrukt met een pollepel. De heldere siroop is nog 1 maal kort opgekookt, op dat moment is er een halve eetlepel citroenzuur opgelost in de kokendhete siroop. De hete siroop is in steriele flessen (met klikdeksel) gegoten. Deze zijn kort op zijn kop gezet waardoor het geheel vacuüm trekt. Door de siroop te mengen met water ontstaat een kostelijke limonade. De siroop is 1 jaar houdbaar.

3)VLIERBLOESEM-GELEI MET CITROENRASP + SAP & VANILLE

Er werd 1500 milliliter koud kraanwater in een schaal gedaan. Hierin zijn zoveel als paste aan bloemschermen gestopt. Ook is er 1 citroen in schijven gesneden en toegevoegd. Na drie dagen trekken is het geheel door een fijnmazige zeef gedrukt met een pollepel. Hieraan is nog toegevoegd: het sap van twee citroenen, rasp van deze citroenen en het merg van 1 vanillestokje. Na twee pakjes geleisuiker 2:1 te mengen met dit geheel is het ingekookt (1 minuut) tot een overheerlijke gelei.

Wat is het een heerlijke ervaring om te mogen werken met dergelijke NATUURSCHATTEN :-) De eindproducten zijn stuk voor stuk bijzonder smaakvol en vol van geur!

Uiteraard zijn wij geen fan van suiker, maar in dit geval kun je op geen andere manier tot een dergelijk smakelijk resultaat komen. Indien het gebruikt wordt met mate is er wat ons betreft geen probleem :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...