donderdag 18 juni 2015

RODE AMSOI


Voor velen zal deze naam vrij onbekend klinken: "RODE AMSOI". Andere namen voor deze exotische groente zijn: MOSTERDKOOL of MOSTERDSLA. Wij hadden het voorrecht om deze OOSTERSE SLA te mogen verbouwen achter ons KLEINE GRONINGSE HUISJE :-)

We mochten genieten van de uiterst scherpe maar ook reuze smakelijke bladeren. Zowel gestoofd als rauw was het een groot succes. Om eerlijk te zijn is deze groente niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel een beetje van pit houden :-)

Bij ons werden de bladeren gebruikt door ze te mengen met tomatenmerg uit onze weck-voorraad. Voor het mengen werd de RODE AMSOI kort omgeschept in de wok. De pastasaus die vervolgens ontstond was zonder verdere kruiden toe te voegen bijzonder smakelijk! 

Ook werd er een eenvoudige tonijnsalade gemaakt met fijn gesneden RAUWE AMSOI hier doorheen geschept. Dit was helemaal voor herhaling vatbaar!   

Het leuke was dat je meerdere malen van een en dezelfde plant kon plukken, met belijd uiteraard. Zo kon de plant weer aangroeien.

Voor nu zijn de kroppen doorgeschoten met gele bloemetjes bovenin. Maar ook dit is geen probleem, de bloemen zijn namelijk heerlijk van smaak! En nu we toch in deze fase zijn beland gaan we uiteraard proberen om wat zaden te winnen. Een zakje zaad met RODE AMSOI is namelijk behoorlijk aan de prijs. In de winkel is deze groente volgens mij niet verkrijgbaar, heel misschien wel in een wat grotere toko?

KENMERKEN, BEHOEFTEN & WEETJES VAN RODE AMSOI:

*PITTIGE MOSTERDSLA/MOSTERDKOOL


*ZEER VEELZIJDIG IN GEBRUIK

(ZOWEL ALS GROENTE EN ALS SMAAKMAKER)
  
*PLANTEN KUNNEN OOK GOED VORST VERDRAGEN
   
*STANDPLAATS: LICHT/ZONNIG

*BEHOEFTE: VRUCHTBARE GROND MET HOOG STIKSTOFGEHALTE

*SNIJGROENTE

(DOOR BLAD 3 CM BOVEN GROND AF TE SNIJDEN IS DEZE MEERDERE MALEN OOGSTBAAR!)

*EETBARE BLOEMEN BIJ DOORSCHIETEN


*MOEILIJK VERKRIJGBAAR IN DE WINKEL


LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...