dinsdag 28 juli 2015

KRUISBESSEN-MERINGUE-VLAAI / ZURE KERSEN-MERINGUE-VLAAI


Omdat er behoorlijk veel VERS GEPLUKT FRUIT is momenteel kwamen er de afgelopen weken twee soorten VLAAI op tafel :-) Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden ze beiden echt kostelijk! 

Na de OOGSTTIJD wil ik proberen om nog eens een gezondere variant in elkaar te knutselen. Dit recept bevat namelijk gewone suiker en gluten. Maar voor een keer is dit toch echt wel smullen geblazen!

VULLING:
-900 gram zure kersen OF kruisbessen (schoongemaakt)
-150 gram witte kristalsuiker
-1 tot 2 eetlepels maizena / maiszetmeel
-2 tot 4 eetlepels water
-3 x medium eigeel

MERINGUE:
-5 x medium eiwit
-200 gram witte kristalsuiker

BODEM:
-412 gram patentbloem
-225 gram koude roomboter in blokjes gesneden
-3 eetlepels witte kristalsuiker
-snuf zout
-2 x medium eigeel
-wat koud water om tot een soepel deeg te komen
-grote lage bakvorm
-erwten voor blind bakken
-vel bakpapier 

BEREIDING:
Start met het maken van de bodem door alle ingrediënten voor de bodem (behalve water) te mengen met koele (met water) nat gemaakte handen.
LET OP: BEWAAR DE EIWITTEN, EN ZET ZE APART!  
Warm de oven voor op 190 graden Celsius. 
Kneed het geheel eerst tot kruimels en voeg een klein scheutje water toe.
Blijf doorkneden tot een samenhangend deeg zich vormt.
Als je het deeg te droog vind, 
voeg gerust nog een beetje water toe. 
Officieel behoor je het deeg nu tot een bal te vormen en enige tijd in de koelkast te laten rusten.
Zelf doe ik dat nooit :-)

Ik neem twee derde deel van het deeg,
wrijf dit met koele natte handen uit over de bodem van de vorm.
Rol van het overige deeg rolletjes en plak die tegen de opstaande randen aan.
Laat de rolletjes goed aansluiten door te wrijven met natte handen op de bodem.
Op deze manier heb je razendsnel het deeg zonder plakken en wachten in de vorm.
Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem, 
dus niet op de randen. 
Leg een vel bakpapier in de vorm op het deeg.
Stort de erwten hierop en bak de bodem voor in ongeveer 20 tot 25 minuten
Als de bodem mooi licht gekleurd is en niet meer deegachtig om te zien, 
haal hem dan uit de oven.
Verleng eventueel de baktijd met enkele minuten.
Laat de bodem in de vorm afkoelen.

Maak nu de vulling met het schoon gemaakte fruit.
Meng het fruit in een pan met suiker.
Doe hierbij een klein beetje water.
Breng het geheel al roerend aan de kook.
Je zal zien dat er vocht uit het fruit vrijkomt.
Maak een maizena-papje door 1 eetlepel meel te mengen met 2 eetlepels water.
Giet dit papje al roerend bij het fruit.
Kook dit papje in en kijk of het geheel dik genoeg wordt.
Als er erg veel vocht is vrijgekomen maak je nog een keer zo'n papje.
Voeg dit op dezelfde manier toe.
Haal nu de pan van het vuur en laat enkele minuten afkoelen.
Scheidt ondertussen de drie ei-gelen van het wit.
LET OP: BEWAAR DE EIWITTEN EN ZET ZE APART!
Meng ondertussen het los geklopte eigeel door het warme fruitmengsel.
Zet de pan terug op het vuur en breng het geheel al roerend aan de kook.
Kijk goed of je binding ziet ontstaan,
haal de pan dan snel van het vuur af.
Laat alles goed afkoelen!

Als laatste meng je de 5 overgebleven eiwitten tot wit schuim met de mixer.
Blijf net zo lang kloppen tot het schuim stijf genoeg is en je de kom op zijn kop kan houden.
Als het schuim er niet uitloopt is het stijf genoeg.
Meng nu al kloppend beetje voor beetje de suiker erdoor.
Het schuim zal nu meer een glanzende crème worden.

Vervolgens bouw je de taart op door de vulling in de vorm op de bodem te storten.
Hier weer bovenop smeer je het schuim royaal uit.
Plaats de opgebouwde taart terug in de oven van 190 graden Celsius.
Plaats de plaat met taart onderin de oven en bak hem in 15 minuten af.
Op deze manier worden de eventuele bacteriën in het eiwit gedood.
Het lichtbruine kleurtje dat op het schuim ontstaat is mooi om te zien!   
Wil je een meer krokante knapperige laag op het schuim,
dan zul je de taart af moeten dekken met folie.
Verleng de oventijd met nog eens 10 minuten.
Zelf hou ik het bij de laatste 15 minuten oventijd,
de kans op aanbranden is toch een risico.

Laat de vlaai enige uren afkoelen.
Als je niet zoveel tijd hebt plaats de taart dan ten minste een uur in de koelkast.
Snij de vlaai dus NIET eerder aan,
anders loopt de vulling eruit.
Door het afkoelen stijft hij mooi op! 

Dit soort ZOMERTAARTEN zijn een waar genot! Zou je op een meer gezonde wijze tot net zo'n lekkere TAART kunnen komen? 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...