woensdag 19 augustus 2015

TOMATEN conserveren


Je kunt op veel manieren de TOMATENOOGST conserveren om daar zodoende later ook nog heerlijk van te kunnen genieten. Toch bemerkt ik persoonlijk dat het je middenin de OOGSTTIJD aan 1 ding ontbreekt; TIJD!

Ik denk dat menig "HOMESTEADING FAMILY" (gericht op zelf voedsel verbouwen / proberen meer zelfvoorzienend thuis te leven) dit euvel wel kent... 

Plots staat de MOESTUIN vol met oogstschatten en alles moet tegelijk verwerkt worden. Vooral het wecken van kant en klare sauzen en soepen kost veel tijd. Die moeten namelijk eerst worden bereidt alvorens je ze kunt gaan conserveren.

Vandaar dat ik het mijzelf met de TOMATEN gemakkelijk maak. De TOMATEN worden ontveld
(* soms door ze even onder te dompelen in kokend water alvorens kruisjes met een mesje in de kop en staart gezet te hebben * of gewoon proberen met een keukenmesje zonder te koken *)
en vervolgens gepureerd met de staafmixer. Het geheel verdwijnt in weckpotten (of jampotten) en wordt 30 minuten bij 90 graden Celsius geweckt.

Later, als de voorraad wordt aangebroken, kan ik er voor kiezen om deze dunne massa in te dikken met bijvoorbeeld maiszetmeel en het te bereiden tot saus of soep met kruiden en dergelijke. Of ik laat het geheel door een neteldoek zakken zodat je het water kwijtraakt en het pure merg overhoudt.

Wat ook een mogelijkheid is;
ontvel de TOMATEN en snij ze in vieren (parten). Lepel vervolgens met een theelepeltje de pitjes en het bijbehorende vocht eruit. Doe het harde vlees dat overblijft in weckpotten, druk het stevig aan en weck dit zoals hierboven staat beschreven. 

Nu kun je als je de pot aanbreekt hier een scheutje room (eventueel plantaardig) aan toevoegen. Na het geheel gekookt, gekruid en gepureerd te hebben ontstaat een overheerlijke romige saus of soep. Het enige is dat je hiervoor STEVIGE VLEZIGE TOMATEN nodig hebt. Dus niet van die overrijpe zachte waterige TOMATEN.

Je kunt deze manier ook toepassen (snijden en uitlepelen) om ze vervolgens in te vriezen. Alleen is er in onze vriezer altijd ruimte tekort. Ik probeer alleen dingen die echt niet lekker zijn uit het zoetzuur of van de weck in te vriezen. TOMATEN lenen zich echter juist uitstekend voor het wecken!

Wat nog op het wensenlijstje staat is om TOMATEN te DROGEN. Daar is het helaas nog niet van gekomen. Wie weet... als er plotseling eens heel veel tijd overblijft :-) 

Hoe maken jullie de TOMATENOOGST in?

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...