donderdag 24 september 2015

De SAPKEUKEN


Gisteren lieten wij jullie BUURMANS BOOMGAARD zien, vandaag mogen jullie meekijken in onze keuken. BUURMANS APPELS worden namelijk omgezet in kostelijke SAP. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat :-)

Al sinds jaar en dag pers ik APPELS volgens de koude methode via een sapcentrifuge. Wij vinden dat deze manier de lekkerste SAP oplevert. De APPELS worden gewassen, in stukken gesneden en vervolgens met schil en al door de machine heen gedrukt. Een eventueel donkere plek of stukje met ongedierte wordt eruit gesneden.

De SAP die wordt opgevangen wordt direct door een neteldoek gegoten, vervolgens mag de sap nog enige uren bezinken. Nadien wordt de heldere sap van de neerslag afgeschept met een soeplepel en in brandschone WECKPOTTEN geschept. Deze potten worden vervolgens geweckt bij 90 graden Celsius, 30 minuten lang.

De teller staat op dit moment op zo'n 16 liter zelf geperste APPELSAP! Waarvan uiteraard ook al weer wat is opgedronken :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...