donderdag 10 september 2015

In de RODE KOOL gedoken


En het OOGST verwerken ging voort... Zo dook de vrouw des huizes in de RODE KOOL :-) Letterlijk alles was paars naderhand. Ja, en dus ook de handen! Gelukkig was het wel mogelijk om de KOOL buiten te schaven, zo tussen de buien door. 

Het koken van het inmaakvocht, de bakken met schaafsel overbrengen in brandschone weckpotten en het overgieten van het geheel maakten de keuken tot een vuile, plakkerige en vreemd geurende ruimte. Tal van wespen wisten, nieuwsgierig dat ze zijn, door het vliegengordijn heen te piepen om mee te kijken en te smullen van dit alles. 

Na al de handelingen mochten de gevulde potten belandden in de WECKKETEL, die zorgde er weer voor dat de keuken gehuld werd in een dampige mist met beslagen ramen. Het is altijd weer een bijzondere tijd die OOGSTTIJD :-) En ach... het heeft ook zeker iets gezelligs :-)

Het INMAAKVOCHT maakte ik in de volgende VERHOUDING:

1500 milliliter appelsap (bio)
250   milliliter witte wijnazijn (bio)
300   gram palmsuiker
3       kleine eetlepels met zeezout
op gevoel een paar flinke snuffen kaneel en kruidnagel
1 laurierblad per weckpot

De hoeveelheid KOOL die werd overgoten in deze verhouding is niet te schatten. En de hoeveelheid vloeistof die je uitgiet hangt ook weer af van de hoeveelheid kool die je in een pot gestampt krijgt. 

De tijd van WECKEN in de INMAAKKETEL bedroeg 120 minuten bij 100 graden Celsius.

Zo... inmiddels zijn er hier 11 literpotten ingemaakt met RODE KOOL :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...