dinsdag 22 september 2015

Verder verloop GROENE KOOL


Eenmaal bij het plaatsje van ons WITTE HUISJE gekomen met twee grote vouwemmers vol GROENE KOOL kon het echte werk beginnen! 

Wassen, schaven en snijden wel te verstaan. Omdat GROENE (PUTJES-) KOOL niet een "vast-soort" KOOL is was het helaas niet mogelijk om alles te schaven. Alleen de diepe kern middenin kon met de Poolse SCHAAF in flinterdunne reepjes worden geschaafd. De rest moest met de hand in stukjes gesneden worden.

Uiteraard werd er ook direct GROENE KOOL gegeten! Wat dachten jullie van "STAMPPOT-GROENE-KOOL" maar dan zonder aardappelpuree? 

De puree die ik deze dag maakte was een smakelijke POMPOENPUREE. Weliswaar gemaakt van een vlezige soort POMPOEN, in dit geval "RED KURI" genaamd. Dit is beslist niet zo'n groot waterig geval, juist een kleine zeer smaakvolle variant.

De puree werd gemaakt door de in de oven gegaarde stukken POMPOEN (ongeveer een half uur bij 200 graden Celsius) te pureren met een scheut biologische kokosmelk + peper en zout, en vooral niet te vergeten flink wat VERS GESCHAAFDE NOOTMUSKAAT!

De GROENE KOOL werd zeer fijn gesneden en kort gekookt in water.Vervolgens werd alles door elkaar gemengd.

Manlief at deze STAMPPOT met een stukje rookworst. Ik heb gesmuld van dit romige gerecht met wat geraspte oude kaas er overheen. Wat ons betreft een echte aanrader, vooral de NOOTMUSKAAT maakt het geheel kostelijk af. Die is in dit geval de absolute SMAAKMAKER.  

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...