woensdag 14 oktober 2015

Engelse PERENBOTER naar Duits recept


Vorig jaar zomer werd er een enig Duits boekje/blad aangeschaft... 
"MEIN LANDREZEPT EINGEMACHTES, GENUSSEDITION  SOMMER 2014"

Deze uitgave bevat allemaal seizoensgebonden INMAAKRECEPTEN die je kunt vervaardigen met oogst uit de eigen tuin, iets waar ik als "HOMEMAKER" echt heel blij van word :-)

Normaal gesproken zou je dergelijke RECEPTEN hoogstwaarschijnlijk niet maken. Dit boekje is echt bedoeld voor mensen die plots bergen met oogst "van hetzelfde" hebben.  

Hier in Nederland is er bar weinig te vinden op dit gebied. Sowieso ken ik weinig vrouwen die leven van het land (het hele jaar rond), INMAKEN, en op deze manier een huishouding runnen. Dus is er naar dit soort boekjes kennelijk weinig vraag.

Maar door dit fijne boekje kwam onze "PERENBOTER" tot stand! Het schijnt van origine een Engelse klassieker te zijn. De naam van dit recept doet vermoeden dat er ROOMBOTER door het geheel is verwerkt. Niets is minder waar! De lekkere rijpe HANDPEREN geven een romige beleving in dit recept, en de pittige kruiden maken het geheel af. Het smaakt bijzonder lekker op een geroosterde boterham of op een geurige zelfgebakken zadencracker.

PEAR BUTTER, 4 x 250 ML
*1 kg rijpe handperen
*ongeveer 2 cm verse gember
*sap van 1 citroen
*2 vanillestokjes
*1 kaneelstokje
*500 gram witte kristalsuiker

BEREIDING
-Schil peren en verwijder klokhuis
-Snij peren in kleine stukjes
-Snij stuk gember in kleine stukjes
-Pers citroen uit en vang  sap op
-Snij vanillestokjes met scherp mes open en schraap merg eruit
-Neem 100 ml water en citroensap, doe dit in een grote pan
-Voeg hieraan toe merg + vanillestokjes zelf, kaneelstokje en stukjes gember
-Breng geheel aan de kook
-Voeg nu stukjes peer toe
-Kook geheel op matig vuur onder af en toe roeren in ongeveer 20 minuten zacht
-Haal vanillestokjes en kaneelstokje eruit
-Meng suiker door hete brei en los deze op onder zacht koken en roeren
-Pureer alles smeuïg met staafmixer
-Giet in brandschone jampotten en zet deze zo'n 5 minuten op zijn kop

Op deze manier is de PERENBOTER enige maanden houdbaar, door de potten nog 30 minuten te wecken bij 90 graden Celsius wordt de houdbaarheid verlengd tot enige jaren. 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE