maandag 19 oktober 2015

PERENMOSTERD


Het moet toch niet gekker worden... Een pittige MOSTERD-SMAAK die gedragen wordt door een fluweelzachte zoetzure PERENSAUS. Je weet niet wat je proeft...

"MEIN LANDREZEPT EINGEMACHTES, GENUSSEDITION  SOMMER 2014"  
(bronvermelding)

PERENMOSTERD, 2 x 250 ML
*1,2   kg rijpe handperen / eventueel extra peren voor sap
*250 ml ongezoete perensap (zelf persen is goed mogelijk!)
*150 ml witte wijnazijn
*150 gr witte kristalsuiker
* 30 gr mosterdkorrels = zelf malen / of poeder kant & klaar

BEREIDING
-Schil de peren en ontdoe ze van klokhuis
-Snij de peren in kleine stukjes
-Pers van de extra peren 250 ml sap (sapcentrifuge)
(Of gebruik ongezoete perensap kant & klaar)
-Meng perensap met azijn en suiker in een hoge pan
-Breng al roerend aan de kook
-Voeg nu de perenstukjes toe
-Kook deze in +/- 20 min. zacht onder af en toe roeren 
-Maal korrels mosterd in koffiemolen tot poeder
(of gebruik poeder kant & klaar)
-Meng poeder met enkele eetlepels kookvocht
-Voeg papje toe aan geheel
-Kook onder geringe hitte geheel nog +/- 15 minuten
-Eventueel nog even pureren met staafmixer (hoeft niet)
-Giet in brandschone jampotten
-Laat nog drie weken trekken alvorens te gebruiken
-Eventueel wecken 30 minuten / 90 graden Celsius voor lange houdbaarheid 

Het is een overheerlijke toevoeging op oude kaas of als smaakmaker bij gebraden/gebakken kip.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...