vrijdag 16 oktober 2015

PERENSAUS met rum


Stel... 
Je weet echt niet meer wat je met die RIJPE HANDPEREN aanmoet en je hebt toevallig ook nog een fles met rum staan...

Wij kregen ooit een fles met RUM in een KERSTPAKKET, en die fles wil maar niet leeg! Dus wat doe je als RIJPE HANDPEREN en een RESTJE RUM bij elkaar komen?

"MEIN LANDREZEPT EINGEMACHTES, GENUSSEDITION SOMMER 2014"
(=Bronvermelding)

PERENSAUS MET RUM
*1,4 kilo rijpe handperen
*sap van 1 citroen
*400 gram palmsuiker (of andere bruine suiker)
*250 ml rum

BEREIDING
-Schil peren en ontdoe ze van klokhuis
(Heb je toevallig ook kippen? Gun je kippen het klokhuis, vooral de pitjes zijn geliefd :-) ) 
-Snij peren in kleine stukje
-Pers citroen uit en vang sap op
-Meng perenstukjes met alle ingrediënten en laat 30 minuten intrekken
-Breng geheel aan de kook en laat 5 minuten zacht koken onder roeren
-Pureer saus met staafmixer
-Kook saus nog 1 maal op onder roeren en kook in tot gewenste dikte
-Giet saus in brandschone jampot en laat 5 minuten op zijn kop staan

Op deze manier heb je werkelijk een KOSTELIJKE SAUS vervaardigd die heel erg lekker smaakt :-) Je kunt de houdbaarheid van enige maanden verlengen tot enige jaren door deze te wecken: "30 minuten bij 90 graden Celsius".

Vooral bij een stukje rund of wild is deze SAUS een echte aanrader. Deze tijd van het jaar kun je goedkoop ZOETE HANDPEREN kopen. Of je hebt zelf plots bergen met rijpe HANDPEREN waar je snel iets mee moet doen voordat het te laat is. Deze SAUS is trouwens heel goed serveerbaar tijdens de feestdagen in december. En zo fijn dat je hem nu al vooruit kunt maken met al dat heerlijke SEIZOENSFRUIT :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...