maandag 12 oktober 2015

Wonderschoon SPINSEL


Hebben jullie er ooit bij stilgestaan hoe mooi een SPINNENWEB eigenlijk is? Vooral in de HERFST word je je hier extra van gewaar. Ze lijken plots overal te voorschijn te komen. En van tijd tot tijd weten ze je te verrassen, als je ze plots in je haren en gezicht hebt zitten.  

SPINNENWEBBEN zijn er in alle maten en vormen, hoe het WEB moet worden bepaalt de spin zelf :-) Het zijn ware kunstenaars...

De spin maakt het WEB trouwens met SPINSEL, dit goedje bestaat uit een mengsel van verschillende eiwitten. In het achterlijf van de spin bevinden zich diverse klieren die op hun beurt weer bepaalde types SPINSEL voort kunnen brengen. Veelal zit er aan de DRADEN van een SPINNENWEB ook een kleefstof.

En sterk dat de DRADEN van een WEB zijn! Men schijnt te onderzoeken of je spinnen ook kunt melken :-) Zien jullie het al voor je, dat je op een dag SPINNENBOER of -BOERIN wordt? Met een knots van een boerderij vol SPINNEN :-) Kuch...

Sommige DRADEN van bepaalde soorten SPINNEN zijn STERKER dan staaldraden, weliswaar met gelijke diameter. Tjonge... wij zijn onder de indruk van dat WONDERSCHOON SPINSEL! Jullie ook?

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...