woensdag 25 november 2015

STOKEN, BESTOKEN en DROGEN bij het warme fornuis


Wat is de beste plek om hazelnoten, walnoten en zaden te DROGEN? Juist ja... achter het warme FORNUIS! En snel dat dit gaat :-) 

Zo wordt onze warmte dubbel en dwars gebruikt! Er wordt mee gekookt, het huis wordt erdoor verwarmd en er wordt driftig bij GEDROOGD :-) Ook de was vaart hier trouwens wel bij, een droger hebben wij niet nodig.

En voor iedereen die is opgehitst door BOZE BRONNEN dat kachelrook slecht zou zijn voor de gezondheid en een hoop gerommel daar achteraan... Daarom langs deze weg een positief verhaaltje over hoe wij hier STOKEN :-)

Ten eerste; wij STOKEN in onze NIEUWE GENERATIE FORNUIZEN alleen droog, ongeverfd en schoon hout. Ten tweede zijn onze kachels gebouwd volgens de strenge Duitse normen en nieuwe technologie. 

Door deze technologie heb je zeer matige vervuilde uitstoot. Het bewijs is de aslade... Je hebt hierdoor weinig as, want er komt een optimale verbranding tot stand.

Als wij STOKEN ruik je 9 van de 10 x niets buiten. Ook zijn de kachelpijpen hoog genoeg, de eventuele rook slaat hierdoor niet neer in de tuin of straat. Eenmaal goed in de verbranding gekomen zie of ruik je niets meer.

Wel hebben wij eens ondervonden met ons HOUTGESTOOKTE BAD (hottub in achtertuin) dat de rook uit de pijp kortdurend neersloeg. Er kwam tijdens het aanmaken even geen goede ontbranding tot stand doordat er te weinig zuurstof werd toegevoegd. De schuif die je normaal openzet bij het aanmaken van de KACHEL zat per ongeluk nog dicht :-(

Na dit gebeuren (met boze buren tot gevolg) hebben we besloten dat we de KACHELPIJP hoger willen gaan maken en beter zullen opletten tijdens het aanmaken van de kachel. Door een langere PIJP heb je sowieso niet meer dat de rook of geur tijdens het aanmaken (in het begin) neer kan slaan. 

Hoe dan ook... Er zullen altijd haters en liefhebbers blijven wat dit onderwerp aangaande. Toch is ons GASVERBRUIK door het STOKEN minimaal. Want wisten die BOZE BRONNEN al dat wij hier WEG BEVEN (aardbevingen) door hun hoge gasverbruik?

Lieve mensen, vergeet niet dat je best milieu- en gezondheidsvriendelijker kunt STOKEN dan de BOZE BRONNEN beweren. Als je maar op juiste wijze handelt en met de juiste materialen werkt. 

Tja... die oude kachels uit de jaren 70 en de open-haarden zouden eventueel ingeruild kunnen worden voor nieuwe technologie? Dat hebben wij wel gedaan toen we hier aan het verbouwen sloegen. Wij zijn trouwens nog alle dagen blij met onze NIEUWE GENERATIE FORNUIZEN :-) 

Als laatste... de wereld staat in brand lieve mensen! Laten we daarom proberen om verdraagzaam te zijn tegenover elkaar. Dat de LIEFDE het mag winnen van het KWADE! En om elkaar nu te gaan BESTOKEN met dit soort narigheid; niet doen hoor! Narigheid is er al genoeg...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...