maandag 7 december 2015

In MEMORIAM; FRIESENBRUECKE bij WEENER


Heel misschien hebben jullie het afgelopen vrijdag wel in het nieuws gezien; de oude SPOORBRUG bij het Duitse stadje WEENER is geramd door een groot vrachtschip! Deze BRUG zorgde ervoor dat ons boemel-treintje (Arriva) van Groningen naar de stad Leer in Duitsland kon rijden. 

Voor de oplettende lezers onder ons... Jullie hebben deze BRUG al heel wat keren op onze blog voorbij zien komen. Het is voor ons altijd een zeer geliefde plek geweest. Al vanaf het allereerst begin dat wij hier in de Groningse provincie wonen bezochten wij de FRIESENBRÜCKE. 

Altijd weer vond je hier een bijzondere sfeer. Het was de plaats waar het snel stromende water van de Eems kon worden overbrugd. Deze schitterende BRUG wist het authentieke stadje "WEENER" met een werkelijk oogverblindend verstild achterland te verbinden. Omdat de BRUG alleen gebouwd was voor fietsers, voetgangers en treinen was het hier altijd aangenaam rustig. 

Maar door dit tragisch ongeval is daar nu een einde aan gekomen :-( De BRUG is totaal verwoest en moet in zijn geheel worden vervangen. Deze klus schijnt jaren te gaan duren. Ook is het de vraag hoe de BRUG terug gaat komen? De oude materialen zullen worden vervangen door nieuwe bouwstoffen. Het originele karakter komt denken wij niet meer terug. En heel misschien zal er dan wel plaats worden gemaakt voor autoverkeer?

Vandaar dat er vandaag wat kiekjes uit de oude doos zijn gehaald om afscheid te nemen van de oude FRIENSENBRÜCKE bij WEENER :-( 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...