donderdag 17 december 2015

PIZZA bakken


De vrouw des huizes bakt bijna altijd PIZZA'S gemaakt van AMANDELMEEL. Maar de heer des huizes vindt eigenlijk zo'n echte authentieke PIZZA van TARWEMEEL het lekkerst :-)

Het hele kneedwerk eromheen en het afbakken in de hout-gestookte oven van het fornuis maakt het geheel keer op keer weer tot een feestje :-) Dat heeft gewoon sfeer!

Een PIZZA gebakken van AMANDELMEEL is eigenlijk geen kunst. Er hoeft geen rijsmiddel in en het geheel wordt niet gekneed. Zo'n bodem is namelijk glutenvrij. Als je voor authenticiteit en sfeer wilt gaan moet je toch wel kiezen voor TARWEMEEL met GIST. Daar maak ik manlief trouwens heel erg blij mee!

Dus werd er dit keer een PIZZA CALZONE (= een dubbelgeklapte lap deeg + vulling erin) gebakken met TARWEBLOEM. Maar dan niet met de gewone PATENTBLOEM van de supermarkt, maar met een speciale versie van het type 00. Dit wil zeggen dat het MEEL extra fijn is gemalen.

Tjonge, wat maakt dat een verschil! Het is dus wel degelijk de moeite om een dergelijk meel op te scharrelen, in alle opzichten werd de PIZZA beter (meer gerezen)  en smakelijker :-)

De PLAATJES spreken voor zich...

RECEPT PIZZA-DEEG
(hoeveelheid = voor grote pizza / 4 personen)
*660 gram speciaal pizzameel type 00
*2 theelepels zout
*1 zakje gedroogde gist (= 7 gram)
*1 theelepel suiker
*425 milliliter lauwwarm water

-Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. 
-Kneedt ingrediënten in ongeveer 10 min. tot elastisch deeg 
*LET OP: Plaats zout in eerste instantie aan zijkant!
-Laat gist + suiker + beetje lauwwarm water in kuiltje in midden even in contact komen met elkaar
-Kneed geheel goed door
-Laat elastische deeg 30 min. afgedekt rusten en rijzen
-Rol  deeg uit en leg op bakblik
-Beleg de deeglap naar behoefte
-Laat geheel in warme omgeving verder rijzen (30-45 min.) 
-Bak pizza af in 15-25 min. 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...