donderdag 3 december 2015

Vers gebakken SPECULAAS


Lekker hoor... vers gebakken SPECULAAS :-) Samen een stukje stemgember en flink wat hele amandelen erin gedrukt is het echt genieten geblazen!

Op een plaat gebakken kun je er na het afkoelen van die ruige brokken van breken. Grappig dat je in deze tijd van het jaar een soort van verlangen krijgt naar kruidige koek met hartverwarmende ingrediënten. 

De dikke brokken SPECULAAS hebben iets weg van de kleikluiten die hier op de Groningse akkers liggen, zo heerlijk grof en weerbarstig :-)      

MEN NEME:
*200 gram roomboter in kleine blokjes gesneden
*200 gram palmsuiker
*300 gram spelt-bloem
*een snuf zout
*een  beetje bakpoeder
*15 gram speculaaskruiden   
*een handje hele amandelen
*enkele bolletjes stemgember in stukjes gesneden
*klein scheutje water 

BEREIDING:
-Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
-Kneed alles door elkaar, minus de gember en amandelen
-Kneed net zo lang tot je een mooi deeg hebt 
-Vorm een bal
-Leg het deeg een tijdje in de koelkast
-Leg bakpapier op bakblik
-Rol het deeg uit op het bakblik met papier
-Druk de stukjes gember en amandelen in de lap
-Bak het geheel in 30 tot 35 minuten gaar
-Laat de koek even afkoelen

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...