vrijdag 30 januari 2015

WONDERSCHOON WIT op 't land...


Het land lag er vandaag WONDERSCHOON WIT en zonnebadend bij :-) Zijn er eigenlijk woorden vindbaar die omschrijven kunnen hoeveel SCHOONHEID een pak HEMLESE NEERSLAG in KRISTALVORM bevat?

Wij worden er STIL van... Naast het knisperende geluid dat onze voetstappen maakte waren er vandaag ook weer vele vogelvrienden die luid zingend de dag vulden. Het lijkt wel of deze beestjes in de WITTE WERELD + ZON nog harder zingen dan anders. Als DANK voor hun gezang hebben wij ze weer extra blij gemaakt met lekkere zaadjes en vetbolletjes :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

donderdag 29 januari 2015

Proces COMPOSTEREN...


Enige tijd geleden schreven wij jullie al over onze COMPOST-PLANNEN :-)

http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2015/01/compost-maken.html

Maar eigenlijk wilden wij wel eens KIJKEN wat er zich nu allemaal in zo'n HOOP afspeelt :-) Het hele proces is reuze interessant, maar de kleine details vind je  niet in eenvoudige woorden op het internet. Een samenvatting van diverse gesprekken met kenners, forums en oude (Duitse) tuinbladen brachten ons tot deze samenvatting.

*OPSTARTEN*
De reeds aanwezige beestjes (micro-organismen) gaan organisch materiaal opeten. Zij laten hierdoor afvalproducten (enzymen) vrij. Deze bijzondere stoffen maken het verteren van het organische materiaal gemakkelijker. Als er genoeg voedsel is voor de aanwezige beestjes en de omstandigheden zijn goed dan zal er snel vermenigvuldiging volgen. 

Door dat deze micro-organismen ademhalen gaat de temperatuur omhoog. Hoe meer organismen er aanwezig zijn des te warmer het word. In een kleine week meet je in de HOOP al snel een temperatuur van 45 graden Celsius.

*BROEIEN*
Onderzoek leert dat er ongeveer na een week grote hoeveelheden micro-organismen aanwezig zijn, echter niet veel verschillende soorten. Afhankelijk van de samenstelling (diversiteit) van het materiaal vind je gedierte. Deze groep starters gaan zich echter met het oplopen van de temperatuur (BROEIEN) wel weer uit de voeten maken. Hoe verder ze uit het hart van de HOOP gaan hoe koeler het wordt.  En dat is wat deze eerste groep wenst. Een niet te hoge temperatuur.

Vandaar dat er in het hart nu nieuwe soorten organismen in beeld (o.a. schimmels) komen. En de temperatuur blijft stijgen! Door deze stijging wordt het hele proces van vertering versneld. Zelfs zaadjes van onkruid gaan kapot. Ook ziektekiemen leggen het loodje.

Na een paar dagen gaat de temperatuur weer zakken. Dit is het moment om de HOOP te keren met bijvoorbeeld een riek. De buitenkant van de HOOP moet naar binnen om hetzelfde proces door te gaan maken. Er komt zuurstof bij. De micro-organismen die door de opwarming naar de buitenkant waren verplaatst gaan door de omkering het nieuwe buitenste organische materiaal weer opeten. Zolang ze de temperatuur aangenaam vinden en er voedsel voor ze is eten ze lekker door. Het verhaal  begint na de omkering dus eigenlijk weer opnieuw. Na verloop van tijd wordt de BROEI weer ingezet!

STELREGEL:
HOE SNELLER JE AFVAL WIL COMPOSTEREN DES TE MEER JE MOET KEREN!

*AFKOELEN*
Nadat al het af te breken materiaal is verteerd worden de beestjes minder actief. De temperatuur zal hierdoor gaan dalen. De beestjes die van koudere temperaturen houden zullen hun plaats weer in gaan nemen. Ook komen er grotere beesten in het spel. Ze helpen mee om de hele boel te verkleinen. Er wordt wat afgeknabbeld en geknaagd.

*RIJPEN*
Dit is het moment waarin de laatste twee fases in gang worden gezet; HUMIFICEREN & MINERALISEREN. Alles wat overgebleven is wordt via ingewikkelde gangen omgezet tot HUMUS. En daar willen we komen! Tot een VOEDINGSRIJKE HUMUS boordevol MINERALEN :-)     

Nooit geweten dat er zich zoveel afspeelt in een HOOPJE AFVAL :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE 

woensdag 28 januari 2015

KNOLSELDERIJPUREE met RODE BIETJES...


Wij koken hier veelal met dat wat voor handen is. Gewoon van het land en/of vanuit bevroren, ingekuilde of geweckte toestand. Zo ontstaan er soms nieuwe gerechten. Komen daar smaken bij elkaar die je nooit eerder had gecombineerd. En ontdek je plotsklaps... dat het heel erg lekker is :-) 

Zo werden er een paar laatste kleine KNOLLEN SELDERIJ uit de grond gehaald. Het was weer mogelijk om ze uit te steken omdat de vorst inmiddels de grond weer ietwat heeft losgelaten. Het mooie groene LOOF werd apart gehouden.

Er was 1 armzalige KNOL vanbinnen uitgehold, de schurk die dit op zijn geweten heeft had vast een koningsmaal :-) Want over de smaak van onze KNOLSELDERIJ valt niet te twisten! Ze zijn niet bar groot, maar wat een smaak! Zo heerlijk sterk en aromatisch :-) 

Ook werden er BIETEN uit een emmer met zand opgegraven (in de de schuur) voor twee personen. Ze werden op het vuur gezet en in water gaar gekookt. Eenmaal gaar zijn ze geschild, in plakjes gesneden en in een schaal gedaan.

De verschillende kleine KNOLLEN SELDERIJ zijn geschild en in blokjes gesneden. De dobbelsteentjes werden in een klein beetje water gaar gekookt in +/- 10 minuten.

Na het toevoegen van wat crème fraîche + wat groen SELDERIJ-LOOF kon de staafmixer in de pan het geheel pureren. Hierna werd peper en zeezout naar smaak toegevoegd. De mooie puree met groene stipjes werd door de PLAKJES BIET geschept. Een laatste beetje LOOF maakte het groentegerecht af.

Manlief genoot van het gerecht met een stukje mals vlees, de vrouw des huizes kruimelde er fetakaas overheen. Het is een LEKKER & PUUR GERECHT :-)

Voor de echte vleesfanaten is het een aanrader om door dit gerecht uitgebakken spekjes te mengen. De volgende keer zou er ook nog een gebakken ui bij kunnen. Wij hebben hoe dan ook gesmuld :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...          

dinsdag 27 januari 2015

WINTERSNOEI * DRUIF *


In de maanden december en januari (het liefst t/m halverwege deze maand) is het de tijd om de DRUIF die zich BUITEN bevindt te SNOEIEN. Let op: onze manier van SNOEIEN is gebaseerd op een volwassen DRUIF. Bij jonge stekken en kleine 1- jarigen is het een ander verhaal.

Om in de zomer te kunnen genieten van volle gezonde DRUIVENTROSSEN is het zaak om nu de snoeischaar ter hand te nemen. Het liefst ook geen dag later want de DRUIF is vroeg als het om de SAPSTROOM gaat. Bij een zachte winter komt deze in de maand februari al op gang. Als je dan gaat knippen gaat de DRUIF bloeden en is het hek van de dam.

Enkele eenvoudige SNOEITIPS wat de DRUIF aangaande...

*Snoei alleen bij droog, vorstvrij en het liefst zonnig weer
*Zorg voor een schone snoeischaar
*Snoeien = groeien, maar bestudeer eerst de anatomie :-)
*Selecteer +/- 7 jonge stevige zijtakken vanuit de dikke stam 
*Verkies de sterkste en best gepositioneerde zijtakken
*Snoei deze zijtakken op drie ogen (knopen) terug
*Bind ze eventueel aan / dit kan ook later
*Knip overige slechte zijtakken bij de stam weg
*Kijk of de dikke stam (hoofdgesteltak) niet te lang is
*Kort deze hoofdgesteltak eventueel in
*Hoe minder zijtakken, hoe groter & voller de trossen
*Hoe meer zijtakken, hoe meer vrucht doch kleine druiven
*Trossen te dicht op elkaar lopen gevaar op ziekte 
*Sommige rassen vragen een specifieke manier van snoeien
*In de zomer volgt er nog een snoeibeurt: de zomersnoei

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

maandag 26 januari 2015

Naaktbloeier in BLOEI :-)


Zie de takken van buurmans FORSYTHIA nu toch eens rijk BLOEIEN :-) Wat een genot, de hele keuken is er door opgefleurd. Misschien wordt deze schoonheid momenteel wel extra gewaardeerd omdat het buiten zo kaal en grauw is.

FORSYTHIA'S zijn trouwens "NAAKTBLOEIERS". De gele bloemenpracht verschijnt namelijk eerder dan de blaadjes. De bestuiving vind plaats op geleidde van de wind. Hulp van insecten krijgen ze in deze tijd van het jaar nog niet. 

Wij vinden het een dapper struikje! Heel misschien kunnen we een takje proberen te stekken. Al schijnt dit eigenlijk aan het einde van de zomer te moeten. Maar wie niet waagt, die niet wint :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...
  

zaterdag 24 januari 2015

Van POEDERSUIKER naar het echte werk :-)


En vandaag is het GRONINGSE LAND gehuld in SNEEUW :-) Lopen jullie even mee HET LAND op? De plaats waar in de zomer onze grote moestuin is gelegen. Maar ook de plaats waar onze KEET staat :-) We schreven jullie er vorig jaar al over.

Op deze plaats zijn altijd heel veel VOGELTJES te vinden. Vandaag is onze grootste vriend "MENEER ROODBORST" te gast :-) We strooien op onze PICKNICKTAFEL wat ZADEN en de rest gaat eigenlijk vanzelf.


Wat is het geweldig mooi hier vandaag... We zijn DANKBAAR dat we Gods grootheid mochten zien en ervaren door deze WINTERSE PRACHT heen.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...