dinsdag 30 juni 2015

Eind JUNI op HET LAND (7) vak 8


Wij maken ons op voor de EINDSPRINT :-) Het laatste VAK is aan de beurt! Eigenlijk is dit niet helemaal waar, want er is nog een VAK. Maar deze ruimte is nog niet ontgonnen. We zullen zien of de vrouw des huizes daar nog puf voor heeft tijdens de warme zomerdagen. 

Wandelen jullie mee naar VAK 8?

Aan het begin zien jullie wat zielige PLANTJES staan die AUGURKEN moeten gaan opbrengen :-( Ze hebben zwaar te lijden gehad onder stormachtige buien met hagel en dergelijke. Met veel geduld, zorg en liefde hopen we dat ze er toch nog zin in krijgen :-)

En dan volgen de stevige stengels van de MAIS. Ze staan fier op de wind te wuiven! Straks mag diezelfde wind de planten gaan bestuiven. Vol verwachting klopt ons hart...

Aan het uiteinde is ruimte gemaakt voor de GROTE JONGENS :-) De POMPOENEN wel te verstaan...

Dit was de BLIK op EIND JUNI voor wat HET LAND betreft!

VEEL LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...    



Eind JUNI op HET LAND (6) vak 7


Nee, we zijn nog niet uitgewandeld op HET LAND! Er is meer...

VAK 7 is aan de beurt :-)

In dit VAK kun je vinden:
* SNIJBIET
* PAKSOI
* SLA
* BIETJES
* KNOLSELDERIJ
* BLEEKSELDERIJ
* COURGETTES

Dit is een VAK dat momenteel veel wisselt. De kroppen SLA zijn oogstbaar! Ook de SNIJBIET wordt al gegeten, zowel door ons als door de kippen :-) De BIETJES vragen nog wat tijd en de COURGETTES beginnen nu pas met hun GELE BLOEMENPRACHT. Het is lang te koud geweest :-( Maar nu komt alles heerlijk op stoom!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

Eind JUNI op HET LAND (5) vak 6


We vervolgen onze REIS over HET LAND door de VAKKEN op de MOESTUIN...

Op dit moment landen we aan in VAK 6!

Dit VAK is momenteel niet zo heel spannend, er gebeurd gelukkig weinig schokkends onder het witte gaasdoek :-) Voor nu is het hopen & bidden op een rijke KOLENOOGST!

We verbouwen hier trouwens:
*GROENE KOOL
*PALMKOOL
*BLOEMKOOL 
*RODE KOOL  

Laats hadden we al een KOLEN-BERICHTJE:


http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2015/06/verbouwen-op-het-land.html   


LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...


Eind JUNI op HET LAND (4) vakken 4 en 5


Gisteren zijn we samen met jullie al heel wat VAKKEN op de MOESTUIN doorgewandeld :-) Gezellig dat je er weer bent! We wandelen gewoon weer verder...

De VAKKEN 4 & 5 zijn rijkelijk gevuld met AARDAPPELS, zien jullie wel?

Verschillende soorten en maten wel te verstaan. Van enkele HONGAARSE SOORTEN tot gewone FRIESLANDERS aan toe. In de Duitse ROSARA'S zit een lieflijk bloemetje :-)

We zijn blij dat ze zo goed groeien en nog steeds niet ziek zijn. We wachten in spanning af hoe dit alles verder zal verlopen...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

maandag 29 juni 2015

Eind JUNI op HET LAND (3) vak 3


Als jullie even terug kijken in de twee voorgaande berichten snappen jullie wat er hier vandaag gebeurd :-)

We zijn onderweg naar VAK 3!


Dit VAK staat voor de WORTELGEWASSEN. Tussen de WORTELS en PASTINAKEN staan de UIEN netjes op rij. De UIEN zouden zo op natuurlijke manier de vijand op afstand moeten houden. Inmiddels is er ook een rij met PREI uitgeplant.

Dit vak is al gezellig vol gegroeid :-)


Vooraan bij ieder VAK staat trouwens een BAK met AARDPEREN!


LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...  

Eind JUNI op HET LAND (2) vak 2


Zie een eerder bericht van vandaag voor de verdere uitleg... We lopen vandaag de VAKKEN op de MOESTUIN af!

Lopen jullie mee door VAK 2? 

Op deze manier is het leuk vergelijken met eerdere stadia. En misschien ook wel met hoe de MOESTUIN er bij jou/jullie bijstaat :-)

VAK 2 is het vervolg van de PEULGEWASSEN.

Hier vinden we het REK met de PEULTJES, DOPERWTEN & KAPUCIJNERS :-) Een lust voor het oog, maar helaas ook al weer een flink stuk op weg naar het einde. Heel misschien is er over 2 weken weinig meer van deze pracht over. Dan zit de hele boel in onze buik en in de vriezer :-)

Na het rek vinden we ARTISJOKKEN, weliswaar als babyplantjes!

Daarna volgt een dikke rij met GELE BONEN in wording. De kleine plantjes doen hun best om het levenslicht te aanschouwen.

Hierna volgen de STOKBONEN. We verheugen ons nu al op de rode bloemetjes die straks zullen gaan volgen. Maar zover is het nog lang niet! 

Aan de zijkanten is nog wat ruimte afgesnoept voor overgebleven TOMATENPLANTJES en PAPRIKA'S. Eens kijken of ze willen aarden buiten in de volle grond!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...   

Eind JUNI op HET LAND (1) vak 1


Zie hier vandaag (en morgen) een paar kijkjes PER VAK op HET LAND. We lopen het samen even van boven tot onder door... Loop je mee?

Ondanks de vele moeiten op het gebied van de gezondheid staat de MOESTUIN er dit jaar best aardig bij. De vrouw des huizes heeft de stress namelijk omgezet in: "handen-in-de-grond-steken". En soms wilde dat best even helpen :-) Helaas kan manlief dit seizoen niet echt helpen, maar door ernaar te kijken kan hij er toch van genieten. En onze Hemelse Vader heeft ons rijkelijk voorzien in GROEI & BLOEI! Hem komt toe alle DANK, LOF & EER...

Gaan jullie mee naar VAK 1 ?

Hier staan de PEULGEWASSEN!
Dat wil zeggen...

Vooraan staan een paar rijen met TUINBONEN. Ze zijn inmiddels goed oogstbaar. We genieten hier ook echt van!

Hierachter staan de FRIESE WOUDBOONTJES. Dit zijn speciale bonen om te DROGEN. 

Daarna komen de COSMOS-BLOEMEN! Die zijn er gewoon voor de gezelligheid :-)

Tot slot volgen de GELE & PAARSE BONEN. Die zijn nog lang niet zo ver hoor. Ze hebben nog bijna geen bloemen. Op een enkeling na dan...

Voor de paarse bonen staat ook nog een prachtige rand met LAVENDEL. Als je er met de handen langs strijkt komt er zo'n heerlijke geur vrij :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zondag 28 juni 2015

Zondagse WOORDEN van JEZUS (11)


Deze ZONDAG mogen we JEZUS WOORDEN verhalen over GOED GASTHEERSCHAP! Wat een boodschap van volmaakte liefde zit hierin. 

Nodig niet uit om vervolgens zelf iets te ontvangen. Nee, hier mogen we leren om uit liefde te leven, te delen en niet altijd maar te verwachten en zelf te ontvangen. 

Wat is dit een BIJZONDERE LES die JEZUS ons leert vandaag :-)

LUKAS 14 VERS 12B, 13 EN 14

Wanneer u een middag- of avondmaaltijd houdt,
roep dan niet uw vrienden,
ook niet uw broers,
en niet uw familieleden of rijke buren,
opdat ook zij u niet op hun beurt terugvragen en het u vergolden wordt.

Wanner u echter een feestmaaltijd gereed maakt,
nodig dan armen,
verminkten,
kreupelen en blinden.

En u zult zalig zijn,
omdat zij niets hebben om u te vergelden.
Want het zal u vergolden worden in de opstanding van de rechtvaardigen!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

zaterdag 27 juni 2015

Nog een paar VLIERBLOESEM-KEUKENSFEREN


Vandaag staan hier twee berichtjes :-) De eerste verhaalde over de RECEPTUUR, de tweede mag een fotoblogje zijn. Gewoon om de keuken even aan jullie te laten zien bij zacht avondlicht en al de gemaakte VLIERBLOESEMSCHATTEN op de keukentafel uitgestald :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

Na WILD PLUKKEN en de PROCESSEN volgen de BEVINDINGEN (3)


In twee voorgaande berichten lazen jullie al over het WILD PLUKKEN en de PROCESSEN. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal met die VLIERBLOESEMS gebeurd?

De BLOESEMS zijn van hun grootste GROEN (STELEN) ontdaan en op water of sap gezet om te TREKKEN. Omdat het STUIFMEEL de smaak afgeeft werd er niet hard geschud met de bloemschermen en zijn ze ook NIET gewassen. Op het oog zijn ze wel nagekeken op insecten, maar verder werden de BLOESEMS met rust gelaten.

Het PROCES van trekken is op drie manieren uitgevoerd. Ten eerste in lauwwarme siroop (water + suiker) met biologische citroenschijven, ten tweede in koud kraanwater met biologische citroenschijven en ten derde in troebele biologische appelsap + biologische citroenschijven. 

Ook is er geëxperimenteerd met de tijden van het trekken. Zo hebben de BLOESEMS in de sap slechts 1 nachtje gestaan, de BLOESEMS in de lauwwarme siroop ruim twee dagen. De BLOESEMS in het koude water stonden het langst; wel drie dagen! Het grappige is wel dat je dit uiteindelijk in de smaak niet terugvindt :-) In onze beleving geuren en smaken alle producten even sterk naar VLIERBLOESEM.      

En wat is er allemaal gemaakt met deze AFTREKSELS?

1) VLIERBLOESEM-APPELSAP-GELEI

Er werd 750 milliliter troebele biologische appelsap gebruikt. Hier werd zoveel als paste aan bloemschermen in gestopt om op smaak te komen. Ook werd er een citroen in schijven gesneden en toegevoegd.

Na een nachtje trekken is het geheel  met een pollepel door een fijnmazige zeef gedrukt. De vloeistof is opgevangen en gemengd met een pakje geleisuiker 2:1. Dat wil zeggen 1 kilogram fruit op 500 gram geleisuiker. Om vloeistof in te dikken tot gelei, en dus niet tot dikke jam, heb je hiervan op 750 milliliter vloeistof 500 gram geleisuiker nodig. Na het mengen is het geheel aan de kook gebracht, slechts 1 minuut doorkoken en in brandschone potjes gegoten. Door de potjes (met klikdeksel) even op zijn kop te zetten trekken ze vacuüm. Deze gelei is op grond daarvan een jaar houdbaar.    

2)VLIERBLOESEM-SIROOP MET CITROENSAP

Er werd twee liter kraanwater aan de kook gebracht, hierin werd 1 kilogram gewone suiker opgelost. Na even doorgekookt te hebben is de grote pan met hete vloeistof van het vuur gehaald om af te koelen. Toen de vloeistof lauwwarm was zijn er zoveel als paste aan bloemschermen + 2 citroenen in schijven toegevoegd. De pan werd op een donkere plaats ruim twee dagen weggezet.

Na de rusttijd is het geheel door een fijnmazige zeef gedrukt met een pollepel. De heldere siroop is nog 1 maal kort opgekookt, op dat moment is er een halve eetlepel citroenzuur opgelost in de kokendhete siroop. De hete siroop is in steriele flessen (met klikdeksel) gegoten. Deze zijn kort op zijn kop gezet waardoor het geheel vacuüm trekt. Door de siroop te mengen met water ontstaat een kostelijke limonade. De siroop is 1 jaar houdbaar.

3)VLIERBLOESEM-GELEI MET CITROENRASP + SAP & VANILLE

Er werd 1500 milliliter koud kraanwater in een schaal gedaan. Hierin zijn zoveel als paste aan bloemschermen gestopt. Ook is er 1 citroen in schijven gesneden en toegevoegd. Na drie dagen trekken is het geheel door een fijnmazige zeef gedrukt met een pollepel. Hieraan is nog toegevoegd: het sap van twee citroenen, rasp van deze citroenen en het merg van 1 vanillestokje. Na twee pakjes geleisuiker 2:1 te mengen met dit geheel is het ingekookt (1 minuut) tot een overheerlijke gelei.

Wat is het een heerlijke ervaring om te mogen werken met dergelijke NATUURSCHATTEN :-) De eindproducten zijn stuk voor stuk bijzonder smaakvol en vol van geur!

Uiteraard zijn wij geen fan van suiker, maar in dit geval kun je op geen andere manier tot een dergelijk smakelijk resultaat komen. Indien het gebruikt wordt met mate is er wat ons betreft geen probleem :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...